Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Hrvatska je u arbitražu ušla dobrovoljno, neka je i poštuje'

Jean-Claude Juncker izjavio je pred svoj posjet Sloveniji, posvećen raspravi o budućnosti Europske unije, da je Brexit tragična odluka koju druge članice neće slijediti

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je pred svoj posjet Sloveniji da je Brexit tragična odluka koju druge članice neće slijediti, ali i prilika da EU s preostalih 27 članica pokaže svoje jedinstvo.

"Brexit je bio tragična odluka i svi zbog toga žalimo, ali je to i prilika za ostale članica koju moramo iskoristiti", kazao je Juncker u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Prema Junckerovim je procjenama odlazak Velike Britanije moguće iskoristiti u jačanju europske pozicije na trgovinskom planu i suradnji na drugim poljima. "Ne vidim drugih članica koje bi željele slijediti Veliku Britaniju", kazao je predsjednik Komisije.

Predstojeći summit EU-a u Rimu kojim će se obilježiti 60. obljetnica nastanka osnivačkog dokumenta nekadašnje Europske zajednice po njegovim je riječima prilika da se pokaže nova vizija europske budućnosti, te da se dokaže kako je jedinstvo Europe bitan uvjet za stabilnost u svijetu.

Komentirajući odnose Europe i SAD-a, kazao je da su dobri transatlantski odnosi ne samo logična posljedica povijesti nego i nešto što nam treba u budućnosti, nešto za što se svi moramo zalagati.

Na tvrdnju da je Komisija popustila Hrvatskoj u njenom vinskom sporu oko terana, Juncker je to demantirao, rekavši da delegirani akt koji je  Komisija prihvatila kao kompromis Hrvatskoj ne dopušta da svoje vino poistovjeti sa slovenskim teranom, nego je od zaštite koju je za svoj teran kraškog podrijetla dobila Slovenija Hrvatska dobila izuzetak, pa se oznaka "teran" u tom slučaju odnosi na sortu grožđa, a ne na vino.

Na isti je način i Slovenija dobila pravo na svoj burgundac iako je pravi burgundac francusko vino, pojasnio je Juncker.
Juncker je morao odgovoriti i na pitanje kako gleda na slovensko-hrvatski granični prijepor i slovenska očekivanja od arbitraže, nakon što je Hrvatska istupila iz arbitražnog procesa koji je kompromitiran postupcima slovenske strane i brine li ga moguće zaoštravanje dviju susjednih članica u vezi s tim pitanjem.

"Uvijek kad se pojave napetosti, zagovaram dijalog. Zato Komisija podržava arbitražni proces koji je u interesu obiju strana, te u interesu glatkog, nesmetanog i učinkovitog provođenja zakonodavstva EU-a", rekao  je Juncker.

"Hrvatska je dragovoljno uglavila taj sporazum sa Slovenijom. Nadam se da će obje strane u cijelosti bez uvjetovanja poštovati odluku arbitraže kad do nje dođe", rekao je Juncker, kako navode slovenski mediji.

Komentari (52)
  • zašto je brexit tragičan i zašto drugi to nebi sljedili? kaj je deda, klima se fotelja.... niškoristi jedno, pa sve te umjetne tvorevine su osuđene na propast, da smo tuđmana slušali nikad nebi u nju ni ušli, još je on govorio da bude se to raspalo dok mi uđemo i sad kad smo tamo dobro pernar i pita koje su to koristi naše od unije? ovako kao promatrač iz naroda dobivam dojam da nas je okupirala ta unija, financijski zadužila do takve mjere da se jedno 4 generacije neče moći izvući iz dugova a poseže se za našim resursima, od drva koja se nemilice sjeku i izvoze do slavonskih polja koja čekaju tko zna koga a vlast samo se saginje briselu. mogli su bar vode ustavom zaštiti ko slovenci

    1. 3. 2017,   21:48
  • EU je prokletstvo za HRVATSKU, ostade bez radnosposobni i izuceni kadrova , moze biti i bez teritorija ,

    1. 3. 2017,   22:35
  • Juncker, a koji si ti faktor, tko je tebe izabrao? Ajde šetaj i uživaj još ovo malo vremena u svojoj foteljici, nećeš dugo. Uostalom Le Pen vam je sve rekla u facu. Panika? Naravno.

    2. 3. 2017,   00:50