Obavijesti

News

Komentari 77

Komisija SDP-a potvrdila je suspenziju pobunjene četvorke

Komisija SDP-a potvrdila je suspenziju pobunjene četvorke
8

Statutarna komisija SDP-a na sjednici u utorak odlučivala o žalbama četvorice suspendiranih članova te je potvrdila odluke Glavnog odbora, stoji u kratkom priopćenju

VIDEO

Statutarna komisija SDP-a u utorak je kasno navečer potvrdila raniju odluku o suspenziji četvorice članova Predsjedništva stranke Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića. 

- Statutarna komisija SDP-a na sjednici u utorak odlučivala o žalbama četvorice suspendiranih članova te je potvrdila odluke Glavnog odbora - stoji u kratkom priopćenju medijima. 

Nakon nešto više od sat vremena iznošenja argumentacije četvorice suspendiranih članova Predsjedništva SDP-a pred stranačkom Statutarnom komisijom u utorak uvečer, čelnik šibenskog SDP-a Tonči Restović u ime svih izvijestio je da su "iznijeli stav da ničim, nijednim svojim aktom nisu prekršili nijednu odredbu Statuta stranke".-

POGLEDAJTE VIDEO:

Statutarna komisija SDP-a koja odlučuje o žalbi četvorice suspendiranih članova Predsjedništva stranke upravo je zaključila zasjedanje! Reporterka: Monika Menčik

Posted by 24sata Politiko on Tuesday, 4 September 2018

Samo kritiziranje načina na koji predsjednik Davor Bernardić vodi stranku ne samo da nije kažnjivo našim Statutom nego je, kao i u cijelom demokratskom svijetu, dopušteno i dobro jer to samo može pridonijeti da budemo kvalitetniji kao stranka - istaknuo je zajedničko mišljenje suspendiranih i njihovih podupiratelja.

- Ako su odluke suprotne Statutu, ali i zdravom razumu i razlozima zbog kojih mi kao stranka postojimo, ne mislim da bi ih na bilo koji način trebalo uvažavati. Ne vidim nijedan način na koji bi Statutarna komisija potvrdila odluku o suspenzijama - ocijenio je Restović.

- Očekujem da će odluke o suspenziji biti poništena jer su ne samo nestatutarne nego je i sadržaj tih odluka duboko u suprotnosti s demokratskim standardima koje mi kao stranka imamo i koje želimo imati kao društvo - zaključio je.

Odbio je predviđati što će se dogoditi ako Statutarna komisija ipak potvrdi srpanjsku odluku Glavnog odbora o dvogodišnjoj suspenziji sa stranačkih dužnosti Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića te oduzimanje članskih prava na isto razdoblje.

Nakon "saslušavanja" suspendiranih, pred Statutarnom komisijom svoj je stav iznosio i predstavnik Glavnog odbora nakon čega se Komisija povlači na odlučivanje.

Svoje pismeno očitovanje Statutarnoj komisiji poslao je i predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić i u njemu je ponovio razloge zbog kojih su suspenzije izglasane te odbacio kritike suspendiranih o kršenju Statuta i procedure.

Suspendirani članovi, prema Statutu, imaju pravo na sjednicu na kojoj iznose svoju "obranu" i koja odlučuje o njima pozvati podupirućeg člana stranke. Tako je Grbin pred Statutarnu komisiju kao potporu pozvao šefa šibenskog SDP-a Tončija Restovića, Hajdaš Dončić krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara, Zmajlović čelnika zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa, a Babić bivšeg glavnog tajnika SDP-a Igora Dragovana.

Za petak je najavljeno okupljanje većine potpisnika pisma 90-orice kojim traže odstupanje Bernardića s čela stranke u općini Kamanje u kojoj bi se na neformalnom druženju trebali razgovarati o eventualnim budućim potezima nezadovoljnika, pogotovo potvrdi li Statutarna komisija odluku Glavnog odbora.

Željko Kolar, predstavnik suspendiranih, inače župan Krapinsko-zagorske županije, uoči dolaska na sjednicu kazao je kako očekuju priliku da isprezentiraju svoje stavove te da se na članove statutarne komisije vrši pritisak.

- Očekujemo priliku da isprezentiramo naše stavove. Prošlo je šest mjeseci od novog statuta, a to nije dobro. Vrši se pritisak na kolege koji su članovi statutarne komisije. Kroz medije se prezentira da se radi o četiri kolege, što nije točno. Radi se o nas 96 koji smo potpisati pismo za ostavku Davora Bernardića. Zahtjev koji je Siniša Hajdaš Dončić predao, za ostavkom Bernardića, nije njegov stav nego stav SDP-a u Krapinskoj-zagorskoj županiji. Ima tu puno argumenata o kojima ćemo govoriti - kazao je Kolar.
 - Mi ćemo iznijeti argumente koje imamo pa ćemo vidjeti. Osam članova komisije imamo, ja nisam nikoga posebno pozivao da dođe i ne znam tko će doći. Vidjet ćemo kako će se glasati. Moramo imati nadpolovičnu većinu, barem relativnu. Sva osmorica bi trebali doći i glasati za tu odluku, bez obzira kakva ona bila - dodao je Kolar i zaključio da im je nebitno hoće li se mišljenja iznositi o svakom pojedinačno ili skupno. Isto tako, kaže, da im je potpuno svejedno tko će sjesti s 'druge strane'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Statutarna komisija SDP-a odlučit ce o žalbi četvorice suspendiranih članova Predsjedništva stranke koji su se pobunili protiv šefa stranke! Reporterka: Monika Menčik

Posted by 24sata Politiko on Tuesday, 4 September 2018

 

Njima četvorici je, kao vođama pobune protiv predsjednika stranke, Glavni odbor SDP-a na 12-satnoj sjednici sredinom srpnja izrekao stegovnu mjeru privremenog oduzimanja prava na obnašanje svih funkcija u SDP-u i članskih prava na dvije godine, na što su se oni žalili.

Glavni odbor stranke u srpnju im je izrekao stegovnu mjeru privremenog oduzimanja prava na obnašanje svih funkcija u SDP-u i članskih prava na dvije godine. To znači da se u tom razdoblju ne bi mogli kandidirati na izborima.

'Davor Bernardić je neuspjeli eksperiment Zlatka Komadine'
'Davor Bernardić je  neuspjeli eksperiment Zlatka Komadine'

Ako Statutarna komisija amenuje odluku Glavnog odbora, što je i učinila, njih četvorica više neće biti članovi Predsjedništva, a ostali bi i bez funkcija u županijskim organizacijama. Hajdaš Dončić mogao bi se pozdraviti i s funkcijom potpredsjednika Sabora.

Podsjetimo, njima je Glavni odbor SDP-a sredinom srpnja izrekao sankciju privremenog oduzimanja prava na obnašanje svih funkcija u SDP-u i članskih prava na dvije godine, što im također priječi i da se kandidiraju na svakim budućim izborima u stranci u tom razdoblju. Na takvu su se odluku žalili, a u utorak će Statutarna komisija raspravljati o njima.

Bernardić: SDP se ne raspada, a na Komisiju nije bilo pritiska
Bernardić: SDP se ne raspada, a na Komisiju nije bilo pritiska

"Nadam se da će Statutarna komisija, za razliku od prošlog sastava koji je isključivo jednoglasno donosio odluke po volji predsjednika stranke, da će ova Komisija donositi odluke u skaldu sa statutom. Dodatno, paradoks je da je osoba koja je u prošlom mandatu donosila takve odluke (Peđa Grbin), danas predmet procesuiranja, no takvi paradoksi se događaju u politici. Snažno se protivim sankcioniranju bilo koga zbog javno izrečene kritike vodstvu stranke, pa tako i ovoj četvorci", kazala je Kolarić za vijesti.hr.

Podsjetimo, Statutarnu komisiju vodi pravnik Zoran Bauer, a potvrdi li ona odluku Glavnog odbora protiv četvorice »pučista«, u praksi to znači da više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići i sa čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama na koje su izabrani u lipnju. Hajdaš Dončić mogao bi ostati i bez funkcije potpredsjednika Hrvatskog sabora.

Dan uoči sjednice Statutarne komisije, njezin član Hrvoje Nekić podnio je neopozivu ostavku na tu poziciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa