Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

EK posumnjala u namještanje: Stopirali poticaje u Hrvatskoj

None Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Europska komisija navodi da je europska inspekcija našla niz nepravilnosti u hrvatskim projektima koji su dobili potpore tijekom mandata bivšeg ministra Tihomira Jakovine

Europska komisija stopirala je isplatu poljoprivrednih poticaja za Hrvatsku u iznosu od 1,23 milijarde kuna, piše Poslovni dnevnik.

U nalazu revizije koji potpisuje Christina Borchmann, direktorica Glavne uprave poljoprivrede i ruralnog razvoja Europske komisije, navodi se da je europska inspekcija našla niz nepravilnosti u hrvatskim projektima koji su dobili potpore tijekom mandata bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.  

- Nadzor smo aktivirali jer smo imali ozbiljne sumnje u stvaranje umjetnih uvjeta, s obzirom da su poduzeća koja su dobila potpore osnovana tri mjeseca prije objave natječaja, imala su iste vlasnike i adrese, svi projekti su potpuno komplementarni, a tražene potpore odgovaraju maksimalnom iznosu - rekla je Borchmann. 

Navela je i da je prvi natječaj objavljen prije nego što je EK odobrila ruralni program, a iznos potpore povećan je sa 500 milijuna na 1,23 milijarde kuna, što je 50 posto iznosa raspoloživog do 2020. Navodi i da su bivšem ministru Jakovini prigovorili zbog tog povećanja.

- Agencija za plaćanja istražila je sporne projekte tek nakon velikog pritiska javnosti i nije utvrdila nepravilnosti, niti je ijedan uputila drugim tijelima radi daljnjeg istraživanja - upozorava Borchmann. Ocjenjuje kako je dobra okolnost što novac još nije isplaćen te Romiću poručuje da takve projekte treba isključiti iz financiranja sredstvima EU.

>>> Više pročitajte OVDJE.

Komentari (110)
  • Da je pravde ovaj ljigavac sa slike bi na Golom otoku već od 6-8 ujuto istucao bar 2 t kamena.

    17. 5. 2016,   09:18
  • Tihomir Lopovina

    17. 5. 2016,   09:09
  • Kako kriminalci i hoštapleri i lešinari samo jedan za drugim isplivavaju na površinu....ovaj jakovina je već trbao odgovarati za korupciju i biti u remetincu ..

    17. 5. 2016,   09:16