Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Komiški ronioci otkrili ostatke aviona: Je li to američki B24?

None Foto: Davor Puklavec/Pixsell, Lockhead Martin

Uskoro će biti jasno o kojem je avionu riječ. Sve upućuje na B24 koji je, prema američkim povijesnim podacima, prije 75 godina zbog kvara na motoru bio prisiljen sletjeti u more

Na dubini od 90 metara u Biševskom kanalu komiški ronilac Andi Marović pronašao je olupinu iz Drugoga svjetskog rata. Pretpostavlja se da je riječ o američkom bombarderu B24. Ribari su još lani na toj lokaciji u moru zakvačili komad aluminija što je roniocima bilo sumnjivo te su odlučili sve provjeriti, javlja Radio Split.

Ronioci su proveli dvadesetak minuta na dnu.

- Da, da, da, čudesno, savršeno, našli smo još jedan viški avion, rekao je jedan od ronilaca. Leži na dubini od 90 metara, vidljivost je dobra, struja nema. Nije u komadu, ali većina dijelova je tu.

- Vide se motori i vide se propele, vidi se neki dio ili trupa ili krila i ima puno sitnih dijelova, kola, stajni trap. Dok smo se spuštali na 90 metara, vidjeli smo manje dijelove, a kad smo se približili, i cijelu olupinu aviona, objašnjavaju ronioci što su vidjeli u dubini.

Uskoro će biti jasno o kojem je avionu riječ. Sve upućuje na B24 koji je, prema američkim povijesnim podacima, prije 75 godina zbog kvara na motoru bio prisiljen sletjeti u more.

Od deset članova posade, šest je padobranaca spašeno, a četiri osobe, kao i avion, progutalo je more.

Tema: Hrvatska

Komentari (3)
  • Malo ga počistiti i evo nama borbenih aviona!

    27. 2. 2019,   08:00
  • Ti bombarderi su inače posipali cvijećem dalmatinske gradove..

    27. 2. 2019,   10:26
  • Koja vijest. O tom avionu je prošle godine snimljen dokumentarac i sve se već zna, a vama to neka vijest. Svaka čast.

    27. 2. 2019,   11:37