Obavijesti

News

Komentari 6

Komora je najavila kazne za ‘neposlušne’ ravnatelje bolnica

Komora je najavila kazne za ‘neposlušne’ ravnatelje bolnica
1

Hrvatska liječnička komora je pokrenula disciplinske postupke protiv 66 ravnatelja hrvatskih bolnica. HLK šefove zdravstvenih ustanova naziva “neposlušnim ravnateljima”

VIDEO

Nakon nedavnih prijetnji Hrvatske liječničke komore ravnateljima bolnica sankcijama zbog specijalizantskih ugovora, struka i javnost bili su zgroženi. Unatoč tomu, HLK je otišao korak dalje. Pokrenuli su disciplinske postupke protiv 66 ravnatelja hrvatskih bolnica.

U svom službenom priopćenju, HLK i njezin predsjednik dr. Trpimir Goluža šefove zdravstvenih ustanova nazivaju “neposlušnim ravnateljima”. Taj uvredljivi naziv HLK im je nadjenuo jer su se oglušili o naputak Ministarstva zdravlja o promjeni Pravilnika koji regulira specijalizantske ugovore. Prema izmjenama koje je predložilo Ministarstvo, liječnici nakon specijalizacije ne bi bolnici koja ih je poslala na specijalizaciju morali vraćati velike iznose novca uložene u njihovu edukaciju ako se odluče na rad u drugoj bolnici. Ovaj naputak mnogi su ocijenili katastrofalnim jer bi bolnica uložila golem novac u čovjeka koji onda nakon specijalizacije, praktički bez sankcija, može otići raditi u drugu bolnicu ili čak u inozemstvo. To bi financijski bi uništio male bolnice. No HLK je podržala Nakića, a sad su na udaru Komore ravnatelji. HLK ih može kazniti opomenom, javnim ukorom, novčanom kaznom od 1000 do 5000 kuna te privremenim ili trajnim oduzimanjem licencije. Predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu, dr. Dražen Jurković, kaže da Komora ovim krši svoje javne ovlasti.

- Licencija je pravo na rad. Otkud nekome pravo da onome tko štiti interese svoje ustanove i pacijenata prijeti oduzimanjem prava na rad - pita se dr. Jurković dodajući da će Udruga poduzeti sve pravne mjere kako bi ravnatelje zaštitila od ovakvog progona. Ravnateljica OB Pula, dr. Irena Hrstić, odgovorno tvrdi da je postupila po pravilniku, ali u skladu sa zakonom i svojim ovlastima. A taj zakon kaže da ona kao ravnatelj ne može promijeniti ugovore liječnika bez suglasnosti osnivača bolnice - Istarske županije.

- Od Županije smo tražili da odluče hoće li dati suglasnost za promjene ugovora. Stojim iza svojih odluka, a niti jedan moj postupak nije bio na štetu mladih liječnika, tim više što smo njih 63 primili na specijalizaciju u protekle četiri godine - tumači dr. Hrstić.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)