Obavijesti

News

Komentari 52

Kompleks Muzil: Misterija kojoj civili nisu smjeli prići 200 god.

Kompleks Muzil: Misterija kojoj civili nisu smjeli prići 200 god.
3

Riječ je o vojnopomorskoj strateškoj točki koju je vojska napustila tek 2007. godine Iako je unutar grada, zabranjeni Muzil oduvijek je bio velika zagonetka za Puljane

VIDEO

Podvodni labirinti ispod, a iznad, na kopnu, deseci nikada osvojenih tvrđava, ostaci čak četiriju različitih kultura, ukupno 180 hektara na koje je tijekom 200 godina kročio rijetko koji civil. Muzil me oduvijek mamio. Dobivanje dozvole za posjet poluotoku koji je dva stoljeća bio vojnopomorska strateška točka, a vojska ga je napustila tek 2007. godine, u početku je izgledalo kao nemoguća misija. Borba je trajala mjesecima. A onda smo dobili zeleno svjetlo i krenuli u otkrivanje tajni najvišeg pulskog brda. 

S desne se strane duž cijelog puta protezao visok bedem, a s lijeve se kroz gustu šumu u daljini tu i tamo jedva naziralo more. Nigdje nikoga. Dolazimo do znaka na kojem piše “Zabranjen prolaz”, ali mi prolazimo. Malo dalje nas pred rampom dočekuju stražari u vojnim uniformama. Sumnjivo nas gledaju. 
Nitko im nije rekao da dolazimo. Pokazujemo dokumente koji bi nam trebali omogućiti ulaz, ali nas i dalje ne puštaju. Potrebno je još nekoliko provjera i telefonskih poziva. Vraćaju nas natrag na ulaz u Muzil. Razgovaramo s bojnikom koji nas još malo stopira, a onda napokon daje dozvolu da straža podigne rampu. Poluotok je samo naš. 

Klisure koje ga okružuju visoke su i po 30 metara. U njima su ukopani otvori u kojima su držali obalne topove, a služile su i kao zakloni za podmornice. Na jednoj od njih uklesan je broj 500. Pokušavam zamisliti vojnika koji s ponosom upisuje preostali broj dana do odlaska iz vojske i povratka kući. 

Generacije nakon Drugog svjetskog rata mornaricu su služile pune tri godine. U uniformi su proveli više od 1000 dana. Zato ne čudi što bi neki na nekoliko sati pobjegli preko bodljikave žice u vanjski svijet, u grad. Međutim, morali su biti i oprezni i hrabri. Za takve su pothvate riskirali veliku zatvorsku kaznu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Više o misterioznom Muzilu čitajte u 24sata Expressu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.