Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Komšić: Plenković nema ništa s ovim, ovo su naši izbori...

None Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Komšić je rođen 20. siječnja 1964. u Sarajevu. Završio je  sarajevski Pravni fakultet, ali i School of Foreign Service na sveučilištu Georgetown u Washingtonu, u SAD-u. Početkom rata priključio se Armiji RBiH

Politička karijera Željka Komšića traje već gotovo 20 godina. U politiku ga je uveo bivši čelnik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

- U poslijeratnom vremenu, dok su ratne podjele dominirale političkom scenom BiH, Lagumdžija je u političko Sarajevo „ubacio“ mladog lokalnog Hrvata, fakultetski obrazovanog gradskog dečka, koji je (a to ni onda, kao ni danas bošnjačkom biračkom tijelu nije sporedno) odlikovani pripadnik Armije BiH. Bio je dobitna karta u SDP-ovu pokušaju da u Sarajevu oživi „građansku“ politiku koja je u ratu i poraću izgubila bitku s bošnjačkim nacionalnim pokretom SDA - piše Večernji list. Komšić je 2000. godine izabran za načelnika općine Novo Sarajevo. Kasnije je postao veleposlanik u Beogradu, a na to je mjesto 2003. godine dao otkaz nakon što je SDP sišao s vlasti.

Zeljko Komsic of Democratic Front (DF) attends a news conference where he declared himself the winner of the Croat seat of the Tri-partite Bosnian Presidency in Sarajevo VELIKI INTERVJU Željko Komšić: Ja više volim BiH nego Republiku Hrvatsku

U Predsjedništvo BiH je prvi puta izabran 2006. godine, a drugi puta 2010. godine. Oba puta je, kao i sada izabran dominantno bošnjačkim glasovima.

Komšić je rođen 20. siječnja 1964. u Sarajevu. Završio je  sarajevski Pravni fakultet, ali i School of Foreign Service na sveučilištu Georgetown u Washingtonu, u SAD-u. 

Početkom rata priključio se Armiji RBiH, gdje je za vojničko držanje i pokazanu hrabrost 1995. godine dobio najveće vojno odlikovanje Armije RBiH – Zlatni ljiljan.
Nakon rata uključio se aktivno u politički život BiH

Pedesetčetverogodišnji Komšić u javnosti ne govori o svom privatnom životu. Sa suprugom Sabinom ima kćer Lanu, a omiljena rekreacija mu je skijanje. Ako je vjerovati imovinskoj kartici, posjeduje samo stan u Sarajevu i polovni automobil, a kreditno je zadužen do 2026.

Zeljko Komsic of Democratic Front (DF) attends a news conference where he declared himself the winner of the Croat seat of the Tri-partite Bosnian Presidency in Sarajevo PREDSTAVNIK HRVATA: Komšić nakon izborne pobjede: 'Imamo pravo tužiti Hrvatsku!'

Novoizabrani hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je u ponedjeljak da se predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković na neprimjeren način miješa u unutarnje stvari BiH kada komentira ishod općih izbora, a potvrdio je i da će istrajati na podnošenju tužbe protiv Hrvatske ako se nastavi gradnja Pelješkog mosta.

Sudjelujući u programu TV Federacije BiH (FTV) Komšić je prvi put nakon što je dobio povjerenje birača za novi, treći mandat u državnom vrhu kazao da su reagiranja na njegovu pobjedu poput Plenkovićevog potpuno neprimjerena.

"Nikad si ne bih dao pravo komentirati rezultate izbora u drugoj zemlji no kod nas postaje uobičajeno da se gura nos tamo gdje ne bi trebalo", kazao je Komšić.

PETROV O IZBORIMA 'Komšić ne smije biti primljen ovdje kao predstavnik Hrvata'

Poslao je upozorenje hrvatskom premijeru da bi trebao biti odmjereniji u svojim izjavama i voditi računa kako bi se to moglo odraziti na buduću međudržavnu suradnju.

"Plenković nema ništa s ovim. Ovo su naši izbori", kazao je Komšić uz ocjenu da je to što mu se rezultati izbora u BiH ne sviđaju problem hrvatskog premijera, a ne BiH. 

Susjednim državama, izjavio je Komšić, jasno se mora reći gdje su granice BiH, ali i granice pristojnog ponašanja, a njihovo miješanje u unutarnje poslove BiH samo će poticati "tvrđa" stajališta u BiH, barem na razini šefova država.

Tužba protiv Hrvatske 

Komentirajući moguću tužbu protiv Hrvatske pred međunarodnim sudovima zbog gradnje Pelješkog mosta Komšić je potvrdio da to ostaje opcija.

"Ako Hrvatska bude inzistirala (na gradnji mosta) neće nam preostati ništa drugo osim tužbe Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu", kazao je Komšić optuživši Hrvatsku da je "bespotrebno nastupila agresivno prema BiH". 

Zeljko Komsic, Democratic Front (DF) attends a news conference where he declared himself the winner of the Croat seat of the Tri-partite Bosnian Presidency in Sarajevo IZBORI U BIH Komšić je na izborima osvojio 45.000 glasova više od Čovića

"Hrvatska je bila obvezna pitati BiH što i kako", kazao je Komšić.

Ustvrdio je da je Predsjedništvo BiH još 2007. odlučilo da Hrvatska ne može graditi most bez definiranja granice na moru i to stajalište nikada nije promijenjeno.

Očekuje da na zaštiti interesa BiH na isti način djeluje i Milorad Dodik, odnosno da on ne bude taj koji će štititi interese Hrvatske, a ne BiH.

Komšić upozorava Dodika; Džaferović poziva na poštivanje Ustava

Komentirajući Dodikov izbor u Predsjedništvo BiH kao i njegovu najavu da u sjedište državnog vrha u Sarajevu neće ući ako ondje ne bude zastava Republike Srpske, Komšić je kazao da nema ništa protiv da Dodik u svom uredu drži kakvu hoće zastavu no bitno je to da se odluke u Predsjedništvu BiH donose konsenzusom, a ukoliko to netko opstruira, kako je najavio, "obit će mu se o glavu".

"Ne znam kako će Dodik raditi i to ćemo tek vidjeti no u Predsjedništvu BiH ste 'osuđeni na kompromis' ukoliko želite da nešto operativno prođe", kazao je Komšić.

IZBORI U BIH Komšić: Želim služiti svima, a Hrvati nemaju razloga za brigu

Šefik Džaferović koji je kao kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) izabran za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kazao je da je zemlji potrebna stabilnost, ekonomski napredak i europske integracije,  a komentirajući Dodikov izbor kazao je kako očekuje da on prestane s dosadašnjim ponašanjem.

"Svaki član Predsjedništva BiH morat će poštovati Ustav BiH i poslovnik o radu Predsjedništva BiH", kazao je Džaferović.

Ni Dodik niti bilo tko ne može ugroziti BiH, konstatirao je Džaferović.

Pozvao je na uspostavu konstruktivnog ozračja u kojemu bi se rješavali problemi uz ocjenu da ukoliko Predsjedništvo BiH bude dobro funkcioniralo to mora imati odraza i na sve druge razine vlasti.

Komentirajući odnos drugih država prema BiH, Džaferović je kazao da prijateljima treba smatrati sve oni koji poštuju BiH i ne miješaju se u njezine unutarnje stvari te poštuju njezina ključna vanjskopolitička opredjeljenja.

Komentari (70)
  • Kao supotpisnica Daytonskog sporazuma Hrvatska ima pravo i obavezu voditi računa o stabilnosti BiH i činiti će to i ubuduće, sviđalo se to Komšiću ili ne. Toga ne bi bilo da je BiH ozbiljna država, ali nije, već je to cirkus od zemlje čega je Komšićev izbor najveći dokaz.

    8. 10. 2018,   23:19
  • Nemaš ni ti ništa sa hrvatskim narodom pa ipak... Koja podvala dragih Bošnjaka. Hrvati su papci ako tek tako pređu preko ove prevare

    8. 10. 2018,   23:30
  • Opet su poletjeli visoko Ovi iz federacije. Moglo bi prizemljenje biti bolno.

    8. 10. 2018,   23:02