Obavijesti

News

Komentari 11

Komšić traži obustavu progona državljana BiH od SOA-e i RH

Komšić traži obustavu progona državljana BiH od SOA-e i RH
1

Mediji u BiH prenijeli su tvrdnje, koje je prvo objavio portal Žurnal, o tome da je hrvatska SOA navodno kontaktirala više bosanskohercegovačkih državljana tražeći informacije o djelovanju radikalnih islamista, selefija

VIDEO

Član BiH Predsjedništva Željko Komšić, koji u tročlanom bosanskohercegovačkom državnom vrhu predstavlja Hrvate, zatražio je u utorak od vlasti Republike Hrvatske da obustavi progon građana BiH nakon izbijanja afere o navodnom vrbovanju radikalnih islamista, selefija, od hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). 

„Nakon što je Predsjedništvo BiH informirano o pojavama vrbovanja bosanskohercegovačkih građana od Sigurnosno–obavještajne agencije Republike Hrvatske, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić traži od dužnosnika Republike Hrvatske da obustave progon bosanskohercegovačkih građana“, navodi se u kratkom priopćenju koje je prvo objavio portal Klix te je na zahtjev dostavljeno Hini iz Komšićeva ureda. U priopćenju se ne navodi na čije se nalaze o navodnom vrbovanju poziva član Predsjedništva BiH niti kome je točno taj poziv upućen.

'Vrbovala me SOA, tražili su da prenesem ruksak pun oružja...'
'Vrbovala me SOA, tražili su da prenesem ruksak pun oružja...'

Komšić, za kojega hrvatska javnost u BiH ističe da je izabran glasovima Bošnjaka mimo volje hrvatskog naroda na posljednjim izborima, pozvao je uz to bosanskohercegovačke pravosudne i sigurnosne agencije da zaštite državljane Bosne i Hercegovine koji se nalaze na udaru obavještajnih službi drugih država. 
Mediji u BiH prenijeli su tvrdnje, koje je prvo objavio portal Žurnal, o tome da je hrvatska SOA navodno kontaktirala više bosanskohercegovačkih državljana tražeći informacije o djelovanju radikalnih islamista, selefija. 
Navodno je jedan selefija, čiji su inicijali H.Č., rekao kako su hrvatski obavještajci tražili od njega da podmetne naoružanje u vjerski objekt mesdžid u mjestu Stranjanima. Mediji u Mostaru u utorak su objavili da je taj selefija javno podupirao terorističku organizaciju Islamska država i njezinu pobjedu nad "nevjernicima". Uz to isticao je i svoju nesnošljivost prema Židovima i Sjedinjenim Američkim Državama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
SOA o optužbama Mektića: 'Ti navodi su lažni i zlonamjerni...'
SOA o optužbama Mektića: 'Ti navodi su lažni i zlonamjerni...'


Portal Žurnal, blizak Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH i ministru sigurnosti Draganu Mektiću, objavio je aferu tvrdeći da je konzul RH u Tuzli Ivan Bandić, zajedno sa zamjenikom ministra sigurnosti Mijom Krešićem i novinarom Matom Đakovićem, sudjelovao u akciji SOA-e kojoj je cilj bilo podmetnuti naoružanje kod selefija kako bi Bošnjake prikazali kao one koji podupiru radikalne islamiste te opravdali tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o brojnim islamskim ekstremistima.

Tužiteljstvo BiH je nakon toga preuzelo istragu te uzelo izjave svih sudionika, kao i samog selefije H.Č. Nakon tih izjava i dobivenih izvješća svih sigurnosnih i policijskih agencija tužiteljstvo je odbacilo odgovornost Bandića, Krešića i Đakovića. Potom je otvorilo istragu protiv ministra Mektića navodeći da je ili odavao tajne sigurnosne podatke ili je pak lagao u aferi. Tužiteljstvo je navelo i da provodi istragu o navodnom vrbovanju bosanskohercegovačkih državljana od SOA-e. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora