Obavijesti

News

Komentari 107

'Ako sud oslobodi Karadžića, izvršit će genocid na pravdu...'

'Ako sud oslobodi Karadžića, izvršit će genocid na pravdu...'
2

Drugostupanjska odluka u 14 sati: Žalbeno vijeće Haškog suda zločincu Karadžiću može dosuditi doživotni zatvor, potvrditi 40 godina zatvora, smanjiti kaznu, ali i pustiti ga na slobodu

VIDEO

Očekujemo doživotnu kaznu za Radovana Karadžića. Ne samo za Srebrenicu, nego i za sve općine i gradove u BiH u kojima je počinio genocid. On je naredio, Mladić izvršio. A ako presuda bude oslobađajuća, što uopće ne želim vjerovati, onda je Haški sud izvršio genocid na pravdu i poslao poruku da se isplati biti zločinac, rekla nam je Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokreta Majke enklave Srebrenice i Žepa uoči izricanja drugostupanjske presude u srijedu u 14 sati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prvu optužnicu protiv Karadžića Haški sud podignuo je u srpnju 1995. godine. Richard Goldstone, prvi haški tužitelj, teretio ga je za genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene nad civilima i vjerskim objektima u BiH od 1992. Posebno su ga optužili i za snajpersku kampanju protiv civila u Sarajevu te uzimanje mirovnih snaga UN-a za taoce. Drugu su optužnicu podigli u studenom 1995.

'Karadžićevi poremećaji imaju veze s traumama iz djetinjstva'
'Karadžićevi poremećaji imaju veze s traumama iz djetinjstva'

Isti je tužitelj tad optužio Karadžića i Mladića za genocid nad tisućama muslimana u Srebrenici. U svibnju 2000. optužnica je objedinjena te je teretila Karadžića po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za genocid, zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona ili običaja rata, teške povrede Ženevskih konvencija i povrede ratnog prava i običaja. Teretilo ga se i za ubijanje tisuća bosanskih muslimana i Hrvata u logorima i zatočeničkim objektima, kao i nakon zatočeništva na više lokacija u srebreničkoj enklavi i okolici. Karadžić je bio u bijegu od 1996. do 21. srpnja 2008., kad su ga uhitili u Srbiji. Koristio je lažne dokumente i identitet Dragana Dabića te novac za život namicao alternativnom medicinom. Imao je dugu sijedu kosu i bradu, a ni ljudi kod kojih je radio ni njegovi stanodavci nisu znali da je to ratni zločinac.

Traže doživotnu: Karadžiću će u srijedu presuditi za zločine
Traže doživotnu: Karadžiću će u srijedu presuditi za zločine

Karadžića je 24. ožujka 2016. godine Haški sud osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina. U srijedu će mu žalbeno vijeće izreći konačnu kaznu za zločine počinjene u BiH.

Srpski mediji bombastično najavljuju da bi Karadžić već u srijedu nakon izricanja presude mogao na slobodu. U to ne vjeruje ni odvjetnik Goran Mikuličić, koji je u Haagu obranio generala Mladena Markača.

- Da, pojavile su se glasine da bi presuda mogla biti oslobađajuća, ali uvjeren sam da je to spin. Jednostavno ne mogu vjerovati da bi presuda mogla ići u prilog Karadžiću. Očekujem da će žalbeno vijeće potvrditi prvostupanjsku presudu od 40 godina, no ne znam hoće li preinačiti duljinu trajanja zatvorske kazne - komentirao nam je odvjetnik Mikuličić.

Presuda Karadžiću bit će izrečena u 14 sati, no mediji će ju prenositi s 30 minuta odgode. Sud je, kako javljaju neki mediji, navodno tako odlučio zbog slučaja Praljak kada je bivši general HVO-a, tijekom izricanja presude, u izravnom prijenosu popio otrov.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu