Obavijesti

News

Komentari 35

Konačno ga deportirali: Nacist kojeg nije htjela nijedna država

Konačno ga deportirali: Nacist kojeg nije htjela nijedna država
4

Godinama su Jakiwa Palija (95) pokušavali deportirati iz Amerike, ali nijedna država ga nije htjela prihvatiti. Deportacija je konačno odrađena u utorak. Primila ga je Njemačka

VIDEO

Bivši čuvar nacističkog logora Trawniki u Poljskoj, koji je bio dio još zloglasnijeg logora Majdanek Jakiw Palij u 95. godini života deportiran je iz New Yorka u kojem je živio od 1949. godine u Njemačku. No, njegovo izručenje nevjerojatna je priča o nacistu kojeg nijedna država nije htjela, a proces izručenja traje više od 14 godina.  

Palij je u Ameriku stigao tako da je u imigracijskim dokumentima lagao o tome što je radio za vrijeme Drugog svjetskog rata, a istražitelji su ga prvi put zapazili još 1993. godine. Deset godina kasnije oduzeli su mu američko državljanstvo nakon što mu je dokazano da je lagao kada je aplicirao za američku vizu nakon rata, jer je tada naveo da je za vrijeme rata radio na očevoj farmi u Poljskoj, te u njemačkoj tvornici, dok je isti taj period zapravo bio čuvar u logoru Trawniki u okupiranoj Poljskoj.

2004. godine sud je odredio da Palij mora biti deportiran, ali američke institucije godinama nisu uspjele nagovoriti nijednu državu da ga primi. Palij je, naime, rođen u dijelu koji je tada bio Poljska, danas je to Ukrajina, a služio je njemačkom nacističkom režimu. Deportacija je konačno odrađena u utorak, nakon što su ga liječnici iz njegovog doma u Queensu posebnim zrakoplovom odvezli u Düsseldorf. Tamo ga je preuzeo Crveni križ i odveden je u starački dom blizu Münstera na sjeveru Njemačke.

Njemačka vlada ga dugo godina nije htjela primiti jer nije njihov državljanin, a Poljska i Ukrajina su svoje odbijanje pravdali argumentom da je Palij briga Njemačke. Njemačka ni sad zapravo prema nijednom zakonu nije trebala primiti Palija, ali u dogovoru s američkim vlastima zaključeno je da je to 'jedini način i stvar koju bi Njemačka trebala napraviti'.

Jakiw Palij, a 95-year old New York City man believed to be a former guard at a labor camp in Nazi-occupied Poland, is pictured in a 1949 visa photo in this handout image

Eli M. Rosenbaum, voditelj odjela Ministarstva pravosuđa zaduženog za progon i hvatanje nacista, izjavio je kako nije vjerovao da će Palij ikad biti izručen. Palij je inače zadnji nacist koji je ostao u Americi i 14 godina nijedna ga država nije htjela preuzeti. Poput brojnih mladića iz Poljske i Ukrajine za vrijeme okupacije Njemačke, Palij je prošao obuku SS trupa kada je imao 18 godina. 1943. godine postao je čuvar u Trawnikiju, logoru u kojem je u jednom danu znalo biti ubijeno više od 6.000 Židova.

Palij je dugi niz godina negirao sudjelovanje u zločinima i govorio da je čuvao mostove i rijeke. Rekao je da su ga SS-ovci natjerali da radi za njega i prijetili da će mu pobiti cijelu obitelj. Međutim, američka istraga je 2000. godine pokazala da je bio čuvar u nacističkom logoru.  

Do dana deportacije Palij je živio u dvokatnici u Queensu, a židovski aktivisti više su puta pred njegovom zgradom organizirali prosvjede. U njegovom susjedstvu različita su mišljenja o njegovoj deportaciji.

- Bio je dobar susjed, ali po njegovom izgledu sam zaključila da mu nije ostalo još puno. On je starac, rekla susjeda Maria Rososado koja živi u zgradu nasuprot njegove.

Accommodation of former SS helper Jakiw Palij.

Susjedi židovskih korijena pak smatraju da je dobio što je zaslužio i da je trebao biti deportiran puno prije. Palij je svojevremeno dao intervju za New York Times i pričao kako nikad nije nogom kročio u nijedan logor.

- Kada se doznalo da sam surađivao s nacistima počeo sam dobivati telefonske pozive, ljudi su urlali na telefon "Nacistu!", čekali su me ispred kuće. Prije nego sam došao u Ameriku proveo sam pet godina u izbjegličkom logoru u Njemačkoj i nisam imao kuda osim u Ameriku, rekao je.

Izvor: Express.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a