Obavijesti

News

Komentari 4

'Konačno riješeni prijepori oko kurikuluma hrvatskoga jezika'

'Konačno riješeni prijepori oko kurikuluma hrvatskoga jezika'
1

Kurikulum hrvatskog jezika, dodaje se, trebao bi biti spreman za uključivanje u eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme koja ove jeseni počinje u 60-ak škola diljem Hrvatske

VIDEO

Stručnoj radnoj skupini (SRS) za kurikulum hrvatskog jezika u ponedjeljak popodne je na videokonferenciji predstavljena recenzija tog kurikuluma koju je izradila Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak tim povodom poručuje kako je kvalitetna suradnja HAZU-a, SRS-a i Ministarstva pokazala da "ideološki prijepori nestanu onoga trena kada svi dionici procesa dogovore i u prvi plan stave sadržaj reforme".

Recenziju su članovima SRS-a predstavile ministrica Divjak i pomoćnica ministrice Lidija Kralj te je dogovoreno da se u roku od dva tjedna kurikulum doradi sukladno prijedlozima HAZU-a, priopćilo je u utorak Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Divjak s ministrima iz cijelog svijeta o trendovima u školstvu
Divjak s ministrima iz cijelog svijeta o trendovima u školstvu

Kurikulum hrvatskog jezika, dodaje se, trebao bi biti spreman za uključivanje u eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme koja ove jeseni počinje u šezdesetak škola diljem Hrvatske.

Zahvalivši stručnjacima iz SRS-a i HAZU-a na njihovu radu i doprinosu, ministrica ističe da je kvalitetna suradnja HAZU-a, SRS-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja pokazala je kako ideološki prijepori nestanu onog trena kada svi dionici procesa dogovore i u prvi plan stave sadržaj reforme.

'Ako kurikularna reforma neće krenuti na jesen, odstupit ću'
'Ako kurikularna reforma neće krenuti na jesen,  odstupit ću'

"Pozivam sve političke stranke da se ugledaju na ovaj pozitivan primjer suradnje i da u prvi plan, umjesto ideoloških rovova i besmislenih svađa, stave upravo sadržaj javnih politika“, poručila je  ministrica.

Kako dodaju iz MZO, na skali od 1 do 4 prosječna ocjena recenzije iznosi 3, a prijedlozi HAZU-a odnose se, uz ostalo, na popis znanstvenih i stručnih djela na temelju kojih je kurikulum izrađen te je dano nekoliko sugestija vezano uz broj sati u pojedinim obrazovnim razdobljima koji će biti posvećen jeziku, odnosno književnosti, komunikacijskim kompetencijama i medijskoj kulturi.

Također, zajedničko stajalište SRS-a i HAZU-a je da predmet Hrvatski jezik zaslužuje veću satnicu u sklopu nastave, na što će Ministarstvo znanosti i obrazovanja posebno obratiti pozornost u bližoj budućnosti, ističu iz MZO-a.

'Kad je pravi sadržaj na stolu, nestaju razlozi za podjele'

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u utorak je izrazio zadovoljstvo informacijom Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) da su recenzijom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) konačno riješeni prijepori oko kurikuluma hrvatskog jezika, kazavši kako razlike i razlozi za podjele nestaju kad je pravi sadržaj na stolu, kao u slučaju tog kurikuluma.

"Danas je jako važan i jako dobar dan za Hrvatsku, jer donosi potpuno novu atmosferu u naše društvo - atmosferu suradnje na dobro svih, a posebice naše djece. Kada je pravi sadržaj na stolu, kao u slučaju novog kurikuluma iz hrvatskog, razlike i razlozi za podjele nestaju. Ovime obrazovna reforma dobiva svoj konačni oblik i već sada mijenja Hrvatsku nabolje“, rekao je Vrdoljak, a prenosi stranački Ured za odnose s medijima.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je, naime, da je Stručnoj radnoj skupni (SRS) za kurikulum hrvatskog jezika predstavljena recenzija tog kurikuluma te je dogovoreno da se u roku dva tjedna dokument doradi sukladno prijedlozima HAZU-a, kako bi sve bilo spremno za uključivanje tog kurikuluma u eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme koja kreće ove jeseni u 60-ak škola diljem Hrvatske.

Uz objavu informacije o recenziji HAZU-a, iz MZO-a su u utorak prenijeli riječi ministrice Blaženka Divjak da je kvalitetna suradnja HAZU-a, SRS-a i Ministarstva pokazala kako ideološki prijepori nestanu onog trena kada svi dionici procesa dogovore i u prvi plan stave sadržaj reforme.

"Pozivam sve političke stranke da se ugledaju na ovaj pozitivan primjer suradnje i da u prvi plan, umjesto ideoloških rovova i besmislenih svađa, stave upravo sadržaj javnih politika“, poručila je Divjak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke