Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dalić o prodaji HEP-a i kupnji Ine: 'Zaustavit ćemo uhljebe'

None Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Na burzi će se ponuditi 25 posto minus jedna dionica, time će se održati državno vlasništvo. Država će imati istu mogućnost da utječe na razvoj HEP-a kao što to ima danas, rekla je Dalić

Političke odluke o otkupu udjela Mola u INA-i i listanju dionica HEP-a na burzi su odluke kojima se jača energetska nezavisnost i i sigurnost. Kupnja dionica INA-e jača sigurnost jer nam dozvoljava da opet sudjelujemo u kretanju energetskih tokova. MOL nije izvršio ugovorne obveze u razvoju kompanije. Ova je odluka povezana s energetskom sigurnošću, to je najveća energetska kompanija čiji je rast blokiran, time se blokira cjelokupno naše gospodarstvo. Ponuda 25 posto minus jedna dionica ostavlja HEP u kontroli države, kao što je sada kad ima 100 posto. Time će se uklonit prostor za uhljebništvo, kompanije na burzi moraju imati više standarde zapošljavanja i poslovanja, rekla je u utorak Martina Dalić, potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva koja je u Banskim dvorima dala izjavu vezano uz INA-u.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Ono što je važno je upravo to da način na koji je model zamišljen čuva investicijski kapacitet HEP-a. Na isti način otvara investicijski kapacitet INA-e. Mislim da ovaj model donosi jedno novo vrijeme i otvara jedan novi prostor. Što se tiče HEP-a, naše su odluke jasne. Na burzi će se ponuditi 25 posto minus jedna dionica, time će se održati državno vlasništvo. Država će imati istu mogućnost da utječe na razvoj HEP-a kao što to ima danas- rekla je Dalić.  

Podsjetimo, zadnjih su dana sve glasnije najave da bi se mogle prodati dionice HEP-a kako bi se kupile dionice INA-e. Dalić je u ponedjeljak rekla kako je prodaja HEP-a odluka cijele Vlade. 

Po svim našim i europskim zakonima, zadržavanje 75 posto plus jedne dionice znači da HEP ostaje pod potpunom kontrolom države kao što je i sada, sa 100 posto vlasništva. Vlasništvo države nad tolikim udjelom u HEP-u regulirat će se posebnim zakonom, najavila je potpredsjednica Vlade.

Hrvatska će zadržati potpunu kontrolu nad elektroenergetskim potencijalom, dakle 75 posto plus jednu dionicu HEP-a i steći pravo odlučivanja o svom položaju na naftnoj i energetskoj karti Europe, poručila je.

Komentari (165)
  • Ma vidi Dalićke moralne vertikale, ona 20.000kn a muž 40.000kn, da ne spominjemo ostale nekretnine... itd.

    3. 1. 2017,   15:47
  • Izuzetno antipatična osoba, barem meni.

    3. 1. 2017,   16:00
  • INA, HEP,, u čemu je i gdje je problem?? Jedna firma za uhljebljivanje, tojest upošljavanje podobnih stranačko-partijskih kadrova (u zavisnosti od toga tko je u Banskim Dvorima) ZA drugu firmu za uhljebljivanje podobnih stranačko-partijskih kadrova. A struja, ak poskupi poslije prodaje 25% Hepa?? Pa Bog moj! Poskupjela bude za one koji račune plačaju. Osim toga, uvoznici kineskih svijeća stalno ajmeću da im promet konstantno pada,, stoga treba ljudima pomoći,, ko i onima koji uvoze agregate. Ipak su to naši ljudi, Hrvati,, zar ne??

    3. 1. 2017,   15:52