Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Konferencija: Za svaku bebu SDP i HSU predlažu 8000 kn

None Foto: Patrik Macek/Pixsell 4

Zastupnici Kluba SDP-a su, uz podršku HSU-a, na konferenciji za novinare predstavili izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama te Zakona o mirovinskom osiguranju

Zastupnici Kluba SDP-a su, uz podršku HSU-a, na konferenciji za novinare predstavili izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama te Zakona o mirovinskom osiguranju.
- Potaknuti smo neradom Vlade koja u mjesec dana nije došla s niti jednim zakonskim prijedlogom - rekla je Dragica Zgrebec (SDP).
Prvi prijedlog odnosi se povećanje i delimitiranje rodiljne naknade, kao i naknadu od 8000 kuna za svako novorođeno dijete. Zgrebec je rekla kako se taj novac može namaknuti iz rasta prihoda od PDV-a, a temeljem gospodarskog rasta.
Zgrebec se osvrnula i na HDZ-ovo obećanje o tisuću eura.


- Oni predlažu tisuću eura, a mi smo to zaokružili na 8000 kuna. Oni ne izlaze s prijedlogom zakona, a sredstva iz proračuna se ne mogu isplatiti, ako su i osigurana, ako nemate zakonsku podlogu za to - rekla je Zgrebec.
Drugi prijedlog, onaj o mirovinskom osiguranju, zasniva se na činjenici da se ženama, za vrijeme porodiljnog dopusta smanjenje primanja odražava na doprinose koji se uplaćuju u prvi i drugi stup mirovinskog osiguranja. SDP i HSU predlažu da se kao polazna veličina uzima plaća, odnosno naknada plaće koju je osiguranik ostvario u godini koja prethodi godini u kojoj je započeto korištenje rodiljnog dopusta, ako je to za osiguranika povoljnije. 
- To bi značilo povećanje mirovine od 20, 50, 100 kuna. Nije puno, ali spriječava diskriminaciju po osnovi plaće - rekao je Silvano Hrelja (HSU). 

 

Komentari (173)
  • SDP predlaze? haha zanimljivo jako,za umrijeti od smijeha.. Vidite na slici Ingrid ,jeli to ona sto je u saboru pred Oreskovicem i ostalima pricala o masonima, pa su joj Petrov i ostali umirali od smijeha hahah

    25. 2. 2016,   12:53
  • Hahahahah SDP predlaze? hahaah .. Znaci svidio im se plan Oreskovica i Karamarka,ali ne smiju priznati hahahah.. logicno za SDP-ovce

    25. 2. 2016,   12:46
  • SDP-ovci nakon sto sam procitala sto je vas Zoran Milanovic rekao o predsjednici i premijeru ,mogu vam samo jedno reci Propali ste kod Hrvatskih gradjana zauvijek,sve dok se ne rijesite takvih.. To vam govorim kao nezavisna gradjanka.

    25. 2. 2016,   12:50