Obavijesti

News

Komentari 173

Konferencija: Za svaku bebu SDP i HSU predlažu 8000 kn

Konferencija:  Za svaku bebu SDP i HSU predlažu 8000 kn
4

Zastupnici Kluba SDP-a su, uz podršku HSU-a, na konferenciji za novinare predstavili izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama te Zakona o mirovinskom osiguranju

VIDEO

Zastupnici Kluba SDP-a su, uz podršku HSU-a, na konferenciji za novinare predstavili izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama te Zakona o mirovinskom osiguranju.
- Potaknuti smo neradom Vlade koja u mjesec dana nije došla s niti jednim zakonskim prijedlogom - rekla je Dragica Zgrebec (SDP).
Prvi prijedlog odnosi se povećanje i delimitiranje rodiljne naknade, kao i naknadu od 8000 kuna za svako novorođeno dijete. Zgrebec je rekla kako se taj novac može namaknuti iz rasta prihoda od PDV-a, a temeljem gospodarskog rasta.
Zgrebec se osvrnula i na HDZ-ovo obećanje o tisuću eura.


- Oni predlažu tisuću eura, a mi smo to zaokružili na 8000 kuna. Oni ne izlaze s prijedlogom zakona, a sredstva iz proračuna se ne mogu isplatiti, ako su i osigurana, ako nemate zakonsku podlogu za to - rekla je Zgrebec.
Drugi prijedlog, onaj o mirovinskom osiguranju, zasniva se na činjenici da se ženama, za vrijeme porodiljnog dopusta smanjenje primanja odražava na doprinose koji se uplaćuju u prvi i drugi stup mirovinskog osiguranja. SDP i HSU predlažu da se kao polazna veličina uzima plaća, odnosno naknada plaće koju je osiguranik ostvario u godini koja prethodi godini u kojoj je započeto korištenje rodiljnog dopusta, ako je to za osiguranika povoljnije. 
- To bi značilo povećanje mirovine od 20, 50, 100 kuna. Nije puno, ali spriječava diskriminaciju po osnovi plaće - rekao je Silvano Hrelja (HSU). 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 173
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.