Obavijesti

News

Komentari 0

Kongres odbio zahtjev Trumpa za žurno financiranje zida

Kongres odbio zahtjev Trumpa za žurno financiranje zida
1

Braneći jedan od najznakovitijih projekata svog predsjedničkog mandata, Trump je najavio da će uložiti veto na rezoluciju koju su donijeli zastupnici

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump je u četvrtak pretrpio velik poraz u Kongresu gdje je odbijen njegov prijedlog o žurnom financiranju zida na meksičkoj granici protiv kojega je bilo i 12 republikanskih senatora.

Braneći jedan od najznakovitijih projekata svog predsjedničkog mandata, Trump je najavio da će uložiti veto na rezoluciju koju su donijeli zastupnici. Dakle, izgradnja spornog zida može se nastaviti.

"VETO!", objavio je na Twitteru odmah nakon glasovanja. A onda u drugom tvitu napisao: "Jedva čekam da uložim veto na tu rezoluciju koju su predložili demokrati".

Ipak, ostaje gorak okus zbog toga što mora prvi put primijeniti veto kako bi ispunio svoje veliko predizborno obećanje, premda u Senatu republikanci imaju većinu (53 od 100 mjesta).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zadnjih dana je porastao broj pobunjenih republikanaca koji se protive situaciji "izvanrednog stanja" koje je predsjednik proglasio ne bi li zaobišao Kongres koji mu ne želi dati novac za zid koji Trump želi izgraditi kako bi spriječio ulazak ilegalnih migranata, droge i kriminalaca u SAD.

Ukupno je 59 senatora glasovalo za demokratsku rezoluciju koju je prihvatio donji dom i u kojoj piše da se "ovime ukida izvanredno stanje koje je predsjednik proglasio 15. veljače 2019.".

Trump je prije dva dana na Twitteru i pred novinarima počeo činiti pritisak na senatore u svom taboru kako bi spriječio taj poraz.

"Južna granica je humanitarna i noćna mora za nacionalnu sigurnost", objavio je na Twitteru tijekom jutra.

Donald Trump je usto pokušao opravdati ustavnost svoje odluke o posezanju za tom iznimnom mjerom kako bi dobio oko 8 milijarda dolara za zid.

"Pravnici kažu da je to potpuno u skladu s ustavom", istaknuo je pred novinarima uoči glasovanja.

Dvanaest republikanskih senatora je poduprlo demokratsku rezoluciju jer su ocijenili da je predsjednik njome zaobišao ovlasti Kongresa koji odlučuje o financijama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS