Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kontrole za one koji žive vani, a imaju hrvatsko zdravstveno

None Foto: HZZO

Građani koji su otišli iz Hrvatske raditi vani i dalje koriste hrvatsko zdravstveno osiguranje, prijatelji i rođaci ih prijavljuju svakoga mjeseca na HZZ-u i podižu im lijekove, kaže liječnica Klajić Grotić

Prema procjenama Hrvatske udruge ugovornih ordinacija 330.000 osoba koje su se iselile iz Hrvatske zadržalo je zdravstveno osiguranje na koje ostvaruju pravo preko HZZO-a te ga i koriste osobno ili posredovanjem rodbine i znanaca, prenosi Glas Slavonije.

- Dvije trećine građana koji su otišli iz Hrvatske raditi u inozemstvo i dalje koriste hrvatsko zdravstveno osiguranje, prijatelji i rođaci ih prijavljuju svakoga mjeseca na Zavodu za zapošljavanje i podižu im lijekove koje šalju autobusom u Austriju, Njemačku, Irsku, upozorava liječnica Sanja Klajić Grotić.

- U Hrvatsku se vraćaju kontrolirati trudnoću, kronični bolesnici nam dolaze po lijekove kao da borave u Hrvatskoj i da su prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje. Procjene govore da je riječ o 330.000 osoba koje su se iselile i zadržale zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj, kaže i predsjednica Udruge Josipa Rodić za Glas Slavonije.

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na ove navode odgovaraju kako je ovo problem koji se javlja kod osiguranika koji u iseljeništvu rade ilegalno te dodaju kako koriste sve raspoložive mehanizme kako bi se ovakvoj praksi stalo na kraj.

Stoga će povećati nadzor i kontrole onih koji su zadržale hrvatsko zdravstveno osiguranje, a žive u inozemstvu. Na razini Europske unije se zato uvodi elektronska razmjena podataka u okviru sustava Electronic Exchange of Social Security Information (EESSI) koja bi trebala pomoći u kontroli osiguranika.

- EESSI sustav uvelike će olakšati i ubrzati razmjenu podataka između država članica, a osobito pozitivan učinak očekujemo upravo u području transparentnosti oko pripadnosti samom sustavu osiguranja pojedine države članice. HZZO smatra da će razmjena podataka preko EESSI sustava olakšati identifikaciju osoba s dvostrukim osiguranjem te posljedično dovesti do raščišćavanja nastale situacije, kažu u HZZO-u. 

 

Komentari (144)
  • Navodi iz članka su istiniti, mali broj odseljenih se odjavio s evidencije HZZO. Niti su se odjavili u policijskim postajama prijavljujući boravište od godinu, pet ili više u inozemstvu. Najjači je argument onih koji ili kojima netko od obitelji plaća dopunsko zdravstveno osiguranje ovdje, a osnovno imaju u inozemstvu. Ili rade na crno, tko će znati.

    16. 3. 2019,   20:29
  • Kontrole za one koji su vani a prijevljeni su tu i koriste nase zdravstveno kad im treba.

    16. 3. 2019,   20:33
  • tko god je legalno zaposlen u Njemackoj mora imati njemacko zdravstveno osiguranje

    16. 3. 2019,   20:32