Obavijesti

Promo sadržaj

Kontroling na putu od efikasnosti do konkurentnosti

Kontroling na putu od efikasnosti do konkurentnosti
1

Ususret 7. međunarodnoj konferenciji o kontrolingu, 15.11.2019. Zagreb

U Zagrebu se 15. studenog ove godine u organizaciji konzultantskog poduzeća Kontroling Kognosko i poslovnog tjednika Lider Media održava najveći kontrolerski događaj godine – međunarodna konferencija pod nazivom: „Od efikasnosti do konkurentnosti“. Pokrovitelj je ICV – Internationaler Controller Verain – najveća udruga kontrolera na svijetu.

Svi koji žele razvijati kontroling po najboljim svjetskim standardima i prema najnovijim trendovima, u Hrvatskoj to mogu između ostalog i zahvaljujući ICV – Internationaler Controller Verain – Međunarodnoj udruzi kontrolera koja širom svijeta okuplja kontrolere i menadžere koji razmišljaju kontrolerski. U Hrvatskoj je ICV aktivan od 2010. godine kada je Kontroling Kognosko osnovao ogranak ICV-a za Hrvatsku i počeo intenzivno djelovati na kontinuiranom prijenosu kontrolerskih znanja iz cijelog svijeta u naše gospodarstvo.

Danas – gotovo 10 godina kasnije - kontroling je u Hrvatskoj gotovo sveprisutan u privatnom sektoru. O njemu se piše, govori, odgajaju se mladi kontroleri i educiraju se menadžeri da budu aktivni zagovornici razvoja kontroling funkcije kao najboljeg poslovnog partnera kojeg mogu dobiti. 

Što je najviše potaklo ulazak kontrolinga na velika vrata u hrvatsko gospodarstvo?

Menadžeri, poduzetnici, svi koji svakodnevno donose poslovne odlike, bore se sa izazovima konkurentnosti na svakom koraku dugog  puta od poslovne ideje do zarade. Podaci kojima pritom raspolažu u velikoj mjeri su nesređeni ili grubo „računovodstveni“ što znači nedovoljno transparentni za menadžersko upravljanje i donošenje odluka. Poduzetnici znaju da nisu efikasni niti konkurentni, ali teško u nejasno strukturiranim  brojkama detektiraju uzrok. Često su informacije na temelju kojih odlučuju - netočne. Drugi je pak problem što su uglavnom elementarne. Jedini pravi lijek za ovu situaciju je – kvalitetan kontroling.

Ne kaže se bez razloga – ako je gospodarstvo dobro, sve je dobro. I školstvo, i zdravstvo, i znanost, i mirovinski sustav… naravno vrijedi i vice versa.

Da bi bili uspješni poduzetnici i menadžeri osim što moraju ponuditi nove po nečemu posebne proizvode i usluge, moraju ih proizvoditi uz adekvatno kontrolirane troškove (što podrazumijeva apsolutno sređene poslovne procese u nabavi, proizvodnji, prodaji), uz adekvatno planirane resurse (što podrazumijeva detaljno razrađenu strategiju, optimiran i kontroliran lanac opskrbe, jasnu projekciju novčanog toka), uz motivirane radnike (što podrazumijeva da je kvalitetno optimiran njihov angažman, te da su adekvatno nagrađivani). Dakle, jednostavno rečeno, podrazumijeva dobro razvijen kontroling. 

Promjene tada dolaze kroz točniju i precizniju metriku, razrađenije planove, sustave scenarija, cost-benefit analize. Izniman je događaj kada iz raznih segmenata poslovanja na površinu ispliva skupina do tada potpuno nepoznatih informacija, koje se zajedno u kombinaciji dižu na višu razinu i dobivaju novu dimenziju – dimenziju znanja. Nevjerojatan je osjećaj donositi odluke na temelju egzaktnih činjenica koje zamjenjuju intuiciju, vladati situacijom kao šahovskim poljem na kojem u velikoj mjeri imamo mogućnost vući kontrolirane poteze i time znatno smanjiti cijelu paletu rizika od neuspjeha.

Stoga mudro čine hrvatski menadžeri i kontroleri koji ne propuštaju niti jednu priliku za učenje. Očekivanja od kontrolinga moraju biti velika, ali bez aktivne uloge menadžmenta on nema smisla. A oni menadžeri koji su imali privilegiju da osjete pravi kontroling, nikad više ga se više ne bi odrekli.  Upravo takav kontroling imati ćemo prilike gledati na najvećem kontrolerskom događaju godine – međunarodnoj konferenciji o kontrolingu 15.11.2019. u hotelu Westin u Zagrebu. 

Pridružite nam se i vi!

Mr.sc. Jasmina Očko
Konzultant za kontroling – Kontroling Kognosko d.o.o. 

www.kognosko.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Holcim Hrvatska predvodi put prema dekarbonizaciji na događaju "Journey to Net Zero"
PROMO

Holcim Hrvatska predvodi put prema dekarbonizaciji na događaju "Journey to Net Zero"

Holcim Hrvatska, vodeća tvrtka u građevinskoj industriji, oduševila je svoje partnere, dobavljače i kupce na ekskluzivnom događaju "Journey to Net Zero" u prestižnoj Laubi.

Kineska 40. antarktička ekspedicija uspješno završila
PROMO

Kineska 40. antarktička ekspedicija uspješno završila

U organizaciji Ministarstva prirodnih resursa 40. kineska antarktička ekspedicija krenula je iz istočne kineske općine Šangaj 1. studenoga 2023. Tim ekspedicije prešao je više od 30 000 nautičkih milja
Vaš saveznik u borbi s prašinom i dlakama
PROMO

Vaš saveznik u borbi s prašinom i dlakama

Recite zbogom čak i najmanjim česticama prašine i osigurajte čist dom za svoju obitelj