Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kontroverzna vladavina: Ima li Hrvatska svojeg Orbana?

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tko ide stopama kontraverznog mađarskog predsjednika možete pročitati u novom broju tjednika Express

Hrvatska je neko vrijeme imala raspisan javni natječaj za Orbana broj dva, ali je ishod postao prilično iznenađujući. 

Mađarski premijer Viktor Orban, koji u EU nema dvojnika i predstavlja neku vrstu strašila - najsličnije pandane ima u Moskvi (Vladimir Putin) i Ankari (Tajip Erdogan) dok je u obližem susjedstvu - s kojim se ne volimo uspoređivati - mađarskom kolegi najsličniji njegov susjed Aleksandar Vučić. 

Inače, orbanizam je čudnovati koktel u kojemu nalazimo elemente čvrste ruke, antibankarskog populizma, vatrenog nacionalizma, žestoke ksenofobije, dramatičnog ograničenja sloboda tiska i osjetnog smanjenja ljudskih prava... Hrvatska se prije dvije godine našla u opasnosti da orbanizam - shvaćen kao drugo ime za nacionalnu čvrstu ruku - masovno zazove kao alternativu, no opasnost je ipak disperzirana - malo se, kako bi rekao Zoran Milanović, “šaralo”... 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koketira s varijacijama orbanizma. Nekad se priklanja desnici, nekad puše balone, ali i ekspresno mijenja mišljenje. Malo je bila za zatvaranje granice, a onda se pravila da to nije rekla.

No činjenica je da je Orban simpatije u svojoj zemlji osvojio oštrim napadom na bankare, što je lekcija koju je kod nas prepisao Boris Lalovac.

Je li Hrvatskom zavladao orbanizam, i hoćemo li postati sljedeća Mađarska, pročitajte u novom Expressu.

Komentari (1)
  • Vi pisete o dramaticnom ogranicavanju slobode tiska????? Hahahahahahahahaha jaooo SVASTA!!!!

    27. 9. 2015,   13:41