Obavijesti

News

Komentari 23

Konverzije kredita idu dalje – do proljeća bi trebale završiti

Konverzije kredita idu dalje – do proljeća bi trebale završiti
1

Položaj potrošača kreditom koji je valutnom klauzulom vezan uz franak trebao se u potpunosti izjednačiti s položajem u kojem bi korisnik bio da je koristio kredit u eurima...

VIDEO

Prema posljednjoj anketi Udruge Franak koja okuplja građane koji su zaduženi u kreditima valutnom klauzulom vezanim za švicarski franak, konverzije u eurske kredite odvijaju se prema planu. Anketa je provedena početkom siječnja, a cilj je bio ocijeniti osam banaka u provođenju konverzije CHF kredita.

- Gotovo 40 posto naših članova (više od 11.000 ispitanih) konvertiralo je svoje kredite, a unatoč novoj vladi čini se kako konverzije idu dalje. To je gotova stvar. U najvećem postotku radi se o stambenim kreditima koji još imaju od deset do 20 godina do isteka roka otplate. Većina korisnika je zaprimila izračune u zakonskom roku (čak 91,10 posto) - rekao je Denis Smajo iz Udruge Franak. Prema iskustvima klijenata u prvim mjesecima provedbe konverzije najzadovoljniji su građani koji kredite imaju u Zagrebačkoj banci i Privrednoj banci Zagreb.

- Sada se lakše diše – komentirali su nam klijenti.

Najveći izazovi u konverziji bili su vezani uz primjenu odgovarajuće kamatne stope na novi kredit. Položaj potrošača kreditom koji je valutnom klauzulom vezan uz švicarski franak trebao se u potpunosti izjednačiti s položajem u kojem bi korisnik bio da je koristio kredit s valutnom klauzulom u eurima. 

Novi otplatni plan kredita zato je između ostalog morao sadržavati sve promjene kamatnih stopa za kredit iste vrste koji je istodobno bio odobren u eurima, nužno primjenjujući sve izmjene kamatnih stopa tijekom otplate. 
Upravo je ta primjena kamatnih stopa bila ključnih faktor kod zadovoljstva klijenata primjenom konverzije budući ona uz umanjenu glavnicu znatno utječe na kretanje novih mjesečnih anuiteta.

Promatrajući povijest, najveći teret rasta mjesečnih kreditnih obaveza dogodio se kod otplate kredita vezan uz švicarski franak zbog povijesne promjene položaja te valute u odnosu na euro od 2008. godine. Uslijed povoljnijeg izvora novca u toj valuti na svjetskom tržištu ti su se krediti u Hrvatskoj počeli odobravati još od 2004. godine.
  
Zbog dodatnog naglog skoka vrijednosti valute franka prošle godine, Milanovićeva vlada odlučila se zakonsku opciju hitnog zakonskog zamrzavanja tečaja. Zakon je administrativno odredio fiksni tečaj.

Neke su banke odlučile i nakon isteka tog zakona,  zbog procesa konverzije produljiti primjenu fiksnog tečaja. One banke koje nakon isteka važenja te zakonske odbredbe  nisu ostavile zamrznuti tečaj naglasile su da su pred krajem cijelog procesa konverzije te da klijenti neće osjetiti nikakav gubitak. 

Zakonom je naime određeno da se svaka eventualna preplata, evidentirana nakon 30. 9.2015., pa i ona koja eventualno nastane u otplati nakon prestanka primjene propisanog tečaja za švicarski franak, potrošačima vraća već s prvim anuitetom nakon formalnog ugovaranja konverzije.

Iako u Zakonu o konverziji nije jasno definiran rok za potpis aneksa ugovora, banke većinom očekuju kako će proces za sve klijente biti gotov najdalje do ožujka ove godine.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Stanje na računu, troškove i obveze pratite baš svaki dan
PLAN ŠTEDNJE

Stanje na računu, troškove i obveze pratite baš svaki dan

Odredite što biste sve u budućnosti željeli (urediti dom, uštedjeti za fakultet, otići na putovanje) i počnite štedjeti. Putem ovakvih planera neprestano možete pratiti koliko ste blizu cilju...

Kako pametno trošiti: Uredite dom, obrazujte se ili putujte
DOBRI SAVJETI

Kako pametno trošiti: Uredite dom, obrazujte se ili putujte

Ukoliko ste jedni od onih građana koji su strahovali zbog nestabilnosti tržišta, a sada ste se ipak ohrabrili zbog pada kamatnih stopa i odlučili na kredit donosimo nekoliko ideja...
Zbog valutnog rizika, kunski krediti popularniji i jeftiniji
POGODNOSTI

Zbog valutnog rizika, kunski krediti popularniji i jeftiniji

Banke su proširile svoju ponudu kunskih kredita, kao i plasmana s fiksnim kamatnim stopama. A to bi ubuduće korisnicima kredita moglo smanjiti rizike od povećanja kamatnih stopa...