Obavijesti

News

Komentari 7

Pada li vlada Therese May? 'Oporba želi zaustaviti Brexit!'

Pada li vlada Therese May? 'Oporba želi zaustaviti Brexit!'
1

Zastupnici njezine, Konzervativne stranke, pokrenuli su postupak glasovanja o povjerenju. May smatra da bi promjena vodstva u Konzervativnoj stranci značila riskiranje budućnosti Velike Britanije

VIDEO

Zastupnici Konzervativne stranke britanske premijerke Therese May pokrenuli su u srijedu ujutro postupak glasanja o povjerenju njezinoj vladi dok se izlazak Velike Britanije iz Europske unije pretvara u kaos.   

- Osporavat ću to svim snagama -  kazala je May jutro uoči glasovanja u svom obraćanju javnosti.

- Sve što sam radila i što radim je u nacionalnom interesu. Jučer sam provela dan razgovarajući s Angelom Merkel, Donaldom Tuskom i Jean-Claude Junckerom o pitanju Brexita. Danas sam trebala ići u Dublin nastaviti taj rad, no sada ću morati ostati ovdje. Promjena vodstva u Konzervativnoj stranci značila bi riskiranje budućnosti naše države. Novi čelnik ne bi mogao preuzeti vodstvo stranke do 21. siječnja - dodala je.

- Novi čelnik ne bi imao vremena, prepustili bismo vođenje Brexita oporbenim zastupnicima. Jedan od njihovih prvih koraka bio bi usporavanje ili čak zaustavljanje Brexita, a građani žele da nastavimo. Ništa od toga nisu nacionalni interesi. Ovim bi jedino dobili Jeremy Corbyn i John McDonnell. Ljudi žele da nastavimo s Brexitom, da gradimo snažno gospodarstvo. To su javni prioriteti - rekla je May.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S manje od četiri mjeseca do trenutka kad bi Velika Britanija 29. ožujka trebala istupiti iz Europske unije, peta ekonomija u svijetu klizi prema krizi, otvarajući mogućnost nesređenog izlaska iz EU bez sporazuma ili poništenje Brexita putem referenduma.

Graham Brady, predsjedajući tzv. odbora 1922 Konzervativne stranke, rekao je da više od 15 posto konzervativnih zastupnika spremno tražiti glasovanje o povjerenju May.

Angela Merkel: Sporazum o Brexitu 'ne može se mijenjati'
Angela Merkel: Sporazum o Brexitu 'ne može se mijenjati'

- Dosegnut je prag od 15 posto stranačkih parlamentaraca koji traži glasanje o povjerenju čelnici Konzervativne stranke - rekao je Brady.

Glasovanje između 18 i 20 sati

Glasovanje će se održati između 18 i 20 sati u srijedu u Donjem domu, rekao je.

- Prebrojavanje će početi odmah po glasovanju, a nakon toga bit će objavljeno priopćenje - rekao je Brady.

Brexit je najvažnija britanska politička i ekonomska odluka nakon Drugoga svjetskog rata za koju se proeuropljani boje da će podijeliti Zapad koji se hvata ukoštac s predsjedništvom Donalda Trumpa i sve većim prijetnjama Rusiji iz Kine.

'Novo glasovanje o Brexitu u parlamentu do 21. siječnja'
'Novo glasovanje o Brexitu u parlamentu do 21. siječnja'

Konačni ishod odredit će britansku 2,8 bilijuna vrijednu ekonomiju, imati dalekosežne posljedice na jedinstvo Ujedinjenog Kraljevstva i odrediti hoće li London moći zadržati svoje mjesto kao jedno od dva vodeća svjetska financijska centra.

May bi mogla biti smijenjena ako 158 od njezinih 315 zastupnika glasa protiv nje.

Tko bi mogao biti sljedeći premijer?

Boris Johnson (54)

Bivši ministar vanjskih poslova i najglasniji kritičar Brexita kako ga vodi Theresa May. U srpnju je, smatrajući njezin pristup premekanim, u znak prosvjeda istupio iz vlade. 

Johnsona su mnogi euroskeptici smatrali najistaknutijim licem referendumske kampanje za Brexit 2016. godine. Teren za svoju kandidaturu za vođenje konzervativaca pripremio je bombastičnim govorom na stranačkoj konferenciji u listopadu.

Zalaže se za povratak stranke tradicionalnim vrijednostima i niskim porezima. 

Jeremy Hunt (52)

Zamijenio je Johnsona na mjestu šefa diplomacije i pozvao torijevce da zanemare stranačke podjele i ujedine se protiv zajedničkog 'neprijatelja' - Europske unije. 

Prethodno je na referendumu ipak glasao za ostanak u Uniji. Šest godina je bio ministar zdravstva, što ga je učinilo nepopularnim među mnogim biračima.  

Jacob Rees-Mogg (49)

Živopisni milijarder koji njeguje imidž engleskog džentlmena iz prošlosti. Stvorio je pravu sljedbu među onima koji žele radikalniji Brexit. 

Prvi je čovjek utjecajne euroskeptične skupine zakonodavaca. On je bio prvi koji je potpisao zahtjev za glasanjem o povjerenju premijerki May. Učinio je to istog dana kada je predstavila svoj nacrt sporazuma o Brexitu.

Dominic Raab (44)

Glavni britanski pregovarač za Brexit u vladi Therese May. I on je podnio ostavku zbog sporazuma o Brexitu, ustvrdivši da ne odgovara obećanjima iz predizborne kampanje konzervativaca 2017.

Zastupnik je od 2010., ali većih iskustava u vladi nema. Zagovarao je izlazak Britanije iz EU uoči referenduma. Voli se pohvaliti svojim crnim pojasom u karateu. 

Sajid Javid (48)

Javid, bivši bankar i veliki zagovornik slobodnog tržišta, imao je nekoliko funkcija u vladi i dobro kotira među članovima stranke. Pripadnik je drugog naraštaja pakistanskih useljenika.

Na referendumu je glasao za ostanak u Uniji. 

Michael Gove (51)   

Uz Johnsona bio je jedan od najznačajnijih zagovornika Brexita u referendumskoj kampanji. Svoj politički utjecaj morao je graditi iznova pošto ga je May porazila u utrci za nasljednika Davida Camerona, koji je dao ostavku dan nakon referenduma. 

Kažu da je radoholičar i jedan je od najučinkovitijih članova vlade u stvaranju novih politika. Aktualni je ministar zaštite okoliša i poljoprivrede. 

David Davis (69)

Bivši britanski pregovarač s EU o Brexitu. Na toj je dužnosti bio dvije godine, ali je u srpnju ove godine dao ostavku zbog neslaganja s pristupom premijerke tom pitanju. 

Jedan je od vodećih euroskeptika među konzervativcima i spominje ga se kao mogućeg v.d. predsjednika stranke do izbora novog. 

Penny Mordaunt (45) 

Ministrica međunarodnog razvoja. Jedna je od rijetkih zagovornica tvrđeg Brexita koja se nije pridružila valu ostavki istomišljenika i još je članica vlade.

Andrea Leadsom (55)

Ministrica za odnose s parlamentom. I ona je izgubila od May u utrci za nasljednicu Davida Camerona. I ona se zalaže za tvrdi Brexit.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a