Obavijesti

News

Komentari 16

Koprivnica se buni: Spalionica? 
Ma energana, ali na otpad...

Koprivnica se buni: Spalionica? 
Ma energana, ali na otpad...
1

Spalionica se treba graditi kraj Podravkina pogona. Koprivničani su u šoku, a investitor kaže da planiraju energanu. Čelnik Koprivnice Mišel Jakšić kaže da neće dopustiti spalionicu u svojem gradu

VIDEO

Nitko se nema pravo kockati sa sudbinom cijelog kraja, gospodarstvom, zdravljem ljudi i ekologijom. Ne pristajemo na nečiji financijski interes nauštrb građana.

Poruka je to gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića na informaciju da bi pored pogona Podravke mogla niknuti spalionica otpada. U Koprivnici se naveliko priča da tvrtka Piškornica, koju su osnovale tri županije i vodi istoimeno odlagalište otpada, pored Koprivnice želi graditi spalionicu. U tome bi im trebala pomoći Podravka, objavio je portal koprivnički.info pozivajući se na izvore iz te kompanije. Navode da su prošli tjedan održani sastanci i dogovoren operativni plan.

- Nama još nitko nije ništa službeno priopćio, ali ćemo tražiti sve informacije službeno i svim se legalnim sredstvima boriti protiv spalionice - kaže Jakšić (SDP).

Apsurd je što bi spalionica bila nekoliko stotina metara od proizvodnih pogona Podravke u kojima se prerađuje hrana. Krenule su, kako saznajemo, i pripreme za promjenu prostornog plana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Međutim, iz uprave Podravke opovrgavaju da će oni sudjelovati u gradnji spalionice, dapače.

- Nećemo graditi nikakvu spalionicu, a u slučaju bilo kakvih pokušaja gradnje spalionica u blizini naših tvornica nastojat ćemo svim raspoloživim sredstvima zaštititi interes kompanije - kažu u Podravci.

Iz tvrtke Piškornica, koju vodi Mladen Jozinović, kažu da neće graditi spalionicu, nego planiraju energanu kojoj će pogonsko gorivo biti “energenti iz otpada”.

- Obrađujući otpad postrojenje će proizvoditi toplinsku i električnu energiju. Tehnologija obrađuje gorivu frakciju otpada uz najviše ekološke i zdravstvene standarde - pojašnjava Mladen Jozinović, direktor Piškornice.

Kaže i da bi para koja nastaje kao nusprodukt mogla zainteresirati proizvođače hrane. To indirektno potvrđuje da su o projektu razgovarali s Podravkom. Ekološki aktivisti u Koprivnici smatraju da je energana samo drugo ime za spalionicu.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS