Obavijesti

News

Komentari 23

'Korištenje lijeka Spinraza kod sve djece s tipom I bolesti'

'Korištenje lijeka Spinraza kod sve djece s tipom I bolesti'
1

Povjerenstvo je zaključilo kako se kod sve djece s tipom bolesti I, koja nisu na respiratoru, donekle može očekivati korist od liječenja Spinrazom, objavilo je Ministarstvo zdravstva

VIDEO

Ministarstvo zdravstva je u četvrtak medijima poslalo priopćenje vezano uz lijek Spinraza.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

"Povjerenstvo za procjenu opravdanosti primjene lijeka Spinraza redovito zasjeda te kontinuirano prati klinička ispitivanja i nove znanstvene spoznaje. Dosad se Povjerenstvo sastalo više puta, zadnji put prije tri dana, te je na osnovu dosadašnjih rezultata praćenja primjene lijeka, zaključilo kako ima medicinsko opravdanje  koristiti Spinrazu kod sve djece s tipom I bolesti spinalne mišićne atrofije koja  nisu na respiratoru, neovisno o dobi djeteta. 
Naime, tip I bolesti je najteži oblik bolesti gdje djeca vrlo brzo završe na respiratoru i nerijetko dolazi do smrtnog ishoda. Na osnovu najnovijih znanstvenih spoznaja, Povjerenstvo je zaključilo kako se kod sve djece s tipom bolesti I, koja nisu na respiratoru, donekle može očekivati korist od liječenja Spinrazom. Očekivana korist Spinraze u ovom trenutku nije poznata, a budući je razdoblje od 6 mjeseci liječenja neophodno da bi se mogla procijeniti učinkovitost lijeka kod svakog pojedinačnog pacijenta, Povjerenstvo će kod sve djece nakon 6 mjeseci primjene lijeka provesti reevaluaciju učinkovitosti Spinraze, kao i  sigurnosti za pacijenta obzirom na prateće nuspojave. 
Sukladno tome, Povjerenstvo je na posjednjem sastanku održanom 11. prosinca odlučilo kako će još troje djece s tipom I spinalne mišićne atrofije koja  nisu na respiratoru biti stavljena na liječenje Spinrazom. 
Napominjemo kako Povjerenstvo radi prema pravilima medicinske struke, te kako se nigdje u svijetu pacijenti ne liječe pod pritiscima medija, niti političara  koji  populistički skupljaju političke bodove. 
Povjerenstvo će i dalje nastaviti s radom, intenzivno prateći rezultate primjene lijeka u hrvatskim i europskim bolnicama,  te će uvažavajući klinička ispitivanja i znanstvene spoznaje o očekivanoj koristi i nuspojavama,  uključivati u liječenje sve pacijente za koje će to biti medicinski indicirano. 
Račun za prikupljanje sredstava za inovativne lijekove bit će otvoren pri Ministarstvu zdravstva, imat će podračune za pojedine skupine lijekova koji još nisu na listi HZZO-a, a svaka podskupina lijekova imat će posebno Povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka za pojedinu bolest za koju bi novi lijek potencijalno imao pozitivan učinak". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu