Obavijesti

News

Komentari 7

Koristite li dezodoranse mrlje na vašoj odjeći su neizbježne

Koristite li dezodoranse mrlje na vašoj odjeći su neizbježne
1

Ovi proizvodi ne mogu spriječiti mrlje na odjeći. Njih stvaraju masti i soli koje se nalaze u znoju, ali i sastojci antiperspiranta, mirisi te aluminijeva sol koja sprečava znojenje

VIDEO

Dezodorans neutralizira neugodne mirise, a antiperspirant sprječava znojenje. Dezodoransi sadrže mirise koji prekrivaju miris znoja te tvari koje sprječavaju prekomjernu brojnost bakterija. U antiperspirantima su tvari koje smanjuju lučenje znojnica. Tome služe soli aluminija i cinka.

Mnogi stručnjaci govore da začepljenje pora i sprečavanje znojenja nije zdravo. Neka istraživanja povezuju sastojke antiperspiranata, primjerice soli aluminija, s rakom te Alzheimerovom i drugim bolestima. Ima stručnjaka koji govore kako te tvrdnje nisu točne te da više aluminija unosimo hranom, vodom i prašinom.

Znanstveni odbor za zaštitu potrošača europske unije u “Mišljenju o sigurnosti aluminija u kozmetičkim proizvodima“ od 2014. ne negira neurotoksično djelovanje aluminija, ali smatra da nema dovoljno dokaza da bi se provela odgovarajuća procjena rizika od korištenja aluminija u kozmetičkim proizvodima. Istraživanja će vjerojatno potrajati još godinama, a na potrošaču je da odluči koji će od proizvoda koristiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Znoj koji ispuštamo sadrži mnoštvo tvari, među kojima su soli, masti i razni produkte našega metabolizma. Mnoštvo je tvari i u proizvodima koji se koriste protiv neugodnih mirisa i za smanjenje količine znoja kojeg će naša koža proizvesti. Što ih je više, ili što je više vrsta tih tvari, proizvod je učinkovitiji i dulje sprečava pojavu neugodnih mirisa. No ne postoji proizvod koji nam omogućava nekorištenje sapuna i vode toliko vremena koliko piše na proizvodima.

Osobna higijena mora biti temeljna navika, a dezodoransi, antiperspiranti i slični proizvodi samo pomažu ljudima da djeluju “čišće”. Pri njihovu nanošenju važno je pridržavati se uputa proizvođača kako bi proizvod postigao optimalnu djelotvornost, ali i kako bi se izbjegle ozljede. Treba izbjegavati nanošenje na netom obrijanu ili depiliranu kožu kako bismo smanjili mogućnost da tvari iz proizvoda uđu u organizam. Ako piše da se “prska” s udaljenosti od 15 centimetara, tako će se nanijeti preporučena količina. Ovi proizvodi ne mogu spriječiti mrlje na odjeći. Njih stvaraju masti i soli koje se nalaze u znoju, ali i sastojci antiperspiranta, mirisi te aluminijeva sol koja sprečava znojenje. Nastanku mrlja pridonosi i mineral talk, koji upija vlagu i masnoću.     

Isti sastojci u šamponima protiv prhuti te za pse     

U dezodoransima i antiperspirantima su i spojevi metala poput cinka PCA, koji regulira lučenje viška masti, smanjuje iritaciju i pomaže u njezi kože s aknama. Cinka obično ima u šamponima protiv prhuti, a sprečava razvoj mikroorganizama i starenje ljudske kože. Cink PCA čest je i u šamponima za pse.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora