Obavijesti

News

Komentari 229

Korona i u Međugorju: Zaraženi dva redovnika i tri časne sestre

Korona i u Međugorju: Zaraženi dva redovnika i tri časne sestre
1

Među oboljelim od COVID-19 je i franjevac koji je na službi duhovnika časnih sestara, te još jedan ispovjednik iz Međugorja. Svi oni stavljeni su pod nadzor epidemiologa

VIDEO

Koronavirusom su zaraženi dva redovnika i tri redovnice iz Međugorja, koje skrbe o napuštenoj djeci u ustanovi Majčino selo, objavila je Hercegovačka franjevačka provincija na svojim mrežnim stranicama.

Po priopćenju kojega je objavio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, tri časne sestre, djelatnice u Majčinu selu, ustanovi za skrb o djeci i mlade koji su bez roditeljske skrbi, pozitivne su na koronavirus nakon čega su odmah stavljene u izolaciju, te su pod nadzorom medicinskog osoblja. Među oboljelim od COVID-19 je i franjevac koji je na službi duhovnika časnih sestara, te još jedan ispovjednik iz Međugorja.

Britanci na meti korona virusa: Zaraženi su Charles i Johnson
Britanci na meti korona virusa: Zaraženi su Charles i Johnson

Svi oni stavljeni su pod nadzor epidemiologa i zdravstvenih stručnjaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hercegovačka franjevačka provincija će u dogovoru s Apostolskim vizitatorom za Međugorje mons. Henrykom Hoserom osigurati pastoralnu skrb za župu, navodi se u obavijesti provincijala  Hercegovačke franjevačke provincije.

Korona virus: Lažni lijekovi, riskantne glasine, izmišljotine
Korona virus: Lažni lijekovi, riskantne glasine, izmišljotine

U BiH su, po posljednjim podacima u ponedjeljak ujutro, 354 osobe zaražene koronavirusom, a do sada je u toj zemlji zabilježeno šest smrtnih slučajeva koji se mogu povezati s komplikacijama prouzročenim zarazom. 

Među zaraženima je i fra Tomislav Pervan (73), jedan od najpoznatijih ispovjednika u Međugorju. Obratio se javnosti priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

Dragi moji, jedna neugodna vijest.

Naime, uvukao se corona virus u ovaj samostan u kome živim već sedam godina. Tu sam duhovnik časnih sestara, a svakodnevno – na dnevnoj osnovici – bio sam u župi kao propovjednik, ispovjednik, uglavnom. Ispovjednik već više od 20 godina. Pa hvala Gospodinu. Jučer smo testirani ovdje, dvojica fratara – ja i još jedan, te tri časne sestre. Svi smo pozitivni.

Ako se sjećate ja sam negdje u srijedu jutro napomenuo da molimo za Papu koji je također ugrožen, ali sam stavio i svoje potrebe u vaše molitve. Neki su to iščitali da nešto nije u redu. Pa – slijedom – u utorak popodne osjetio sam groznicu, drhtavicu, hadnoću. Tipično za mene kad imam griput. Slabost u drhtanje u slabinama. Ujutro sam već imao temperaturu, ne više od 37,7-8. Zvao svoju sestru koja me pokrila odmah lijekovima tako da sam bio s te strane zbrinut. Temperatura je ovih minulih dana opadala, nije bila na uzlaznoj krivlju što je simptomatično za corona-oboljele. Nisam imao nikakvih dišnih probema, ni s plućima, ni s bronhijama, mogao sam normalno disati bez ikakvih smetnji, bez onih peckanja ili žarenja o kome se govori. Mislio sam – redovita godišnja gripa – takvi su bili simptomi. Temperatura se održavala na graničnoj vrijednosti – oko 37,00 stupnjeva – malo dolje malo gore. – Za svaki slučaj jučer sam se testirao i test je ispao pozitivan. Sve u svemu, jedan blagi oblik infekcije.

Otkako je izdana zabrana izlaska za osobe 60+ nisam nikamo išao iz ove kuće ni dvorišta, nisam palio vozilo, držao sam se propisa. Ali, eto netko je donio virus u kuću. A u kući su 23 časne sestre, mahom starije dobi, koje su svoje dalle Bogu i Crkvi te ovdje provode stare dane, ali su ustrajne u molitvi. One su ugrožene. Ne znam kakva bi slika ispala da su se sve testirale, a verojatno bi ih bilo još zaraženih. Nu, sad je sve u rukama Gospodinovim i liječnika.

Čujem – ne pratim – kako se na društvenim mrežama neki podsmijavaju i rugaju – časna bila u Italiji. Istina je ovo: Časna sestra koja je na službi u Rimu, gdje obnaša u svojoj zajednicu jednu od glavnih vijećnica te je predstojnica Kuće matice u Rimu došla je u Hrvatsku 6.3. – dakle, šestoga ožujka, sudjelovala na duhovnim vježbama u Bijelom Polju, obilazila sve svoje, svoju rodbinu, a kako je prije nego je otišla odavle bila ovdje u ovome samostanu i vodila kuću Mati Krispina – došla je ovdje. Bez ikakve sumnje u zaraženost. Stoga su zluradi i zlonamjerni oni koji podmeću da je časna išla u neki “provod”… Od toga ni spomena. I svi griješe duše koji takvi što podmeću.

Iz razgovora s liječnicima – vele mi da sam krizu prebrodio, da je organizam stvorio otpor te da nema opasnosti od pogoršanja. Jasno, treba uzimati terapiju i ono što stručnjaci kažu. Nadam se da će biti dobro – uz Goposinovu pomoć.

Sve vas molim stavite ovaj samostan i sestre koje su inficirane u svoje molitve jer sve tri rade u Majčinu selu!

Gospodina molimo da od nas odvrati zlo ove pošasti! Hvala vam do neba.

Fra Tomislav Pervan

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 229
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a