Obavijesti

News

Komentari 19

'Korupcija je ušla u sve pore društva i moramo je suzbiti'

'Korupcija je ušla u sve pore društva i moramo je suzbiti'
2

Iako je na EU izborima osvojila tek dva posto glasova, Dalija Orešković ide i u utrku za Pantovčak. Što ju je ponukalo, tko će financirat i je li ministar Kuščević u sukobu interesa, samo su neke teme razgovora

VIDEO

Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković ipak ne odustaje od političke karijere. Najavila je kandidaturu za predsjednicu Republike Hrvatske.

PRATITE UŽIVO

- Najava moje spremnosti da uđem u predsjedničku utrku je dio moje društvene odgovornosti i političke doslijednosti. Prije godinu dana nisam razmišljala o kandidaturi, nego u kakvoj bi državi bih voljela živjeti ja i moja djeca, ali u u međuvremenu mislim da se stanje dodatno pogoršalo i da je došlo do potpunog sloma pravne države i urušavanja svih vrijednosti. Izjava Milana Bandića, koji se pohvalio da svatko tko vrijedi u hrvatskoj politici vrijedi je proveo najmanje tri mjesea u zatvoru, najbolje oslikava stanje u društvu danas - istaknula je Orešković u razgovoru u studiju 24sata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naglasila je svoj životni moto koji teži uspostavi pravne države osvrnuvši se na afere ministra Lovre Kuščevića.

- Ja težim ka društvu u kojem postoji pravednost, a danas te pravednosti u hrvatskom društvu više uopće nema i odluku sam donijela u jeku izbijanja aktualnih korupcijskih skandala i afera u uzvršnoj vlasti i na temelju moje spoznaje da su sve institucuije koje bi trebale sudjelovati u borbi protiv korupcije ili potopljene ili na najboljem putu da ih se eutanizira. Nedostaje i pravosudna i poitička volja da se sa ovakvim stanjem netko ozbiljno razračuna - istaknula je dodavši kako je Lovro Kuščević Veljko Ostojić 2013.

- Koliko je samo takvih Lovre Kuševića u svim našim gradovima i općinama. Ja sam se kao predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa napotpisivala odluka za nepokretanje postupka, to je taj pelin, otrov za koji bih danas bila puno sretnija i mirnija da ga nisam popila. Ne bi me iznenadilo da se to sad dogodi i s Kuščevićem i upravo iz tog razloga moja kandidatura. Dok on govori da je sve čisto, svakom građaninu je jasno da je došlo do nesrazmjernog bogaćenja pod utjecajem političke moći - istaknula je. 

Iako je njena stranka START osvojila tek dva posto na nedavnim EU izborima te joj se raspalo vodstvo stranke, to ju ne obeshrabruje i ističe kako je predsjednička kandidatura stvar osobne odluke pojedinca, a ne stranke.

- Rezultat od dva posto, kao i skoro 14.000 preferencijalnih glasova za mene, nije loš i zanemariv kad se pogleda kada je nastala stranka i koliko je imala vremena za pripremiti se za izbore - istaknula je.

Što se tiče Zorana Milanovića, SDP-ovog kandidata za predsjednika, istaknula je kako bi se o njemu mogle reći brojne pozitivne stvari, no naglasila je razlike između sebe i njega zbog kojih se ne boji da bi među njima došlo do raspršivanja glasova. Očekuje, istaknula je, potporu glasača lijevo liberalnog centra.

- Ne vjerujem da postoje preklapanja kod biračkog tijela između mene i Milanovića, različiti smo profil osoba i zalažemo se za različite stvari. Zbog prethodne političke karijere i povezanosti sa tom strankom on neće moći progovarati o pojedinim pitanjima kao ja. Njihova stranačka povijest, način na koji je SDP osmišljavao i provodio antikorupcijske politike ne ide im u prilog i kad Milanović o tome govori to je izborna reklama - poručila je Orešković.

Što se tiče Miroslava Škora i Miroslava Kolakušića, s njihovim željama za povećanjem ovlasti predsjednika države i ujedinjavanjem više funkcija u jednu osobu, se nikako ne slaže. 

- Smatram da je pogrešan put ponovno se vraćati na one modele koje smo nekada već imali u kojem je predsjednik imao znatno veće ovlasti, ja se za to ne zalažem. A protivim se i svim onim idejama koje neke druge funkcije poput predsjednika Vlade i , ministra unutarnjih poslova i pravosuđa žele koncentrirati u jedno. Smatram da tamo gdje puno funkcija i ovlasti u jednoj osobi može nastati novo plodno tlo za korupciju - rekla je. 

Ne zalaže se za promjenu Ustava, ali smatra da bi pojedine odredbe trebale biti jasnije posebno one koje definiraju odnos između predsjednika države i Vlade.

- Primjer je članak 94. Ustava kojim je propisano da predsjednik države brine za redovito i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti. Mi do danas nismo vidjeli kako ta briga predsjednika države izgleda. Bilo bi zanimljivo vidjeti u kontekstu aktualne parlamentarne krize i u samoj Vladi u kojoj bi se za nekoliko ministara u pristojnoj demokraciji očekivalo da sami podnesu ostavku, smatra li predjsednica države da naše institucije u ovom trenutku djeluju usklađeno i što misli o novoj rekonstrukciji Vlade te može li se osloniti na Bandićeve žetončiće - navela je Orešković dodavši kako se proteklih 30 godina korupcija ugradila u sve sfere društva.

Na pitanje kako bi se ona borila protiv korupcije s pozicije predsjednice države, izuzetno slabe funkcije u državi, istaknula je suspenzivni veto koji Škoro u svom programu ističe i s kojim se oko toga slaže. 

- Moram priznati da bi se suspenzivni veto pokazao korisnim 2017. godine, koja je meni bila neposredni okidač da se želim uključiti u politiku, kada se donosio Zakon o Agrokoru. Očito je bila riječ o zakonu koji se donosio na temelju želja i potreba određene interesne skupine koju pogrešno nazivaju neformalnom. U noćnim satima, izvan institucionalno, ta skupina je definirala kakav će zakon biti i sami od tog istog zakona su ostvarili korist. Bilo bi zgodno da je tada predsjednik države imao mogućnost, moć i samosvijest da kaže da takav zakon neće potpisati - istaknula je. 

Na opasku novinara da se sve to otkrilo tek kasnije te da se sve što je izašlo u javnost o 'Borg grupi' nije znalo prilikom donošenja Zakona te na pitanje na temelju čega bi onda predsjednica zaustavila taj zakon, Orešković je istaknula kako su stručnjaci upozoravali koliko je zakon štetan i opasan, ali i da predsjednica ima mnoge alate koji ostali nemaju. 

- Predsjednik džave ima neke alate koje mi nemamo. Mislim da je neke stvari mogla ili trebala znati. Pa čemu služe naše sigurnosne službe, kako je moguće da nitko nije znao za tajne sastanke? Činjenica je da su brojni stručnjaci na vrijeme upozoravali da je zakon loš i opasan i da se ne bi trebao usvojiti - naglasila je. 

Što se tiče ministra Lovre Kuščevića koji novim Zakonom o spriječavanju sukoba interesa želi smanjiti ovlasti Povjerenstvu, Orešković je istaknula da griješe svi oni koji smatraju da Povjerenstvo na načelima djelovanjima ne mogu donositi odluke i da se time ustvari želi maknuti Povjerenstvo. 

- Budimo otvoreni i nazovimo stvari pravim imenom, želi se maknuti Povjerenstvo kao takvo. Povjerenstvo nadzire političare i ima zadaću očuvati njihovu vjeredostojnost i povjerenje građana u institucije. Svi kazneni progon dugo traju i sada ove istrage koje navodno provodi DORH u Uskok, pitanje je kad će dati neke rezultate. Pa nismo još riješili slučaj Ive Sanadera - naglasila je. 

2014. godine GRETA je, dodala je, dala svoje preporuke antikorupcijskih mjera koje bi trebala provesti Hrvatska.

- Jedna od njih je ta da Sabor usvoji Etički kodeks koji bi također trebao propisivati određene standarde ponašanja kojom bi bila jedna osuda ponašanja. Izgradnja kulture i integriteta u državnim institucijama prapočelo je svih demokratskih procesa - rekla je Orešković. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
VIDEO Policija objavila snimku privođenja muškaraca: Tvrdili su da znaju gdje je Danka (2)
TRAŽILI NOVAC

VIDEO Policija objavila snimku privođenja muškaraca: Tvrdili su da znaju gdje je Danka (2)

BiH - Policija je u četvrtak uhitila troje ljudi iz BiH koji su na TikToku tvrdili da znaju gdje je djevojčica Danka (2), koja je ovog tjedna nestala kod Bora u Srbiji. Uhićeni su na području Hadžića. Naime, trojica muškaraca su tražili 50.000 KM za informacije o nestaloj Danki. Uhićenje je zatražio beogradski Interpol, a odjel za Cyber kriminal locirao je muškarce s pomoću njihove IP adrese. U kuću u kojoj su se nalazili upala je specijalna policija.