Obavijesti

News

Komentari 10

Kosor: HSLS-u su prihvatljivi Mostovi prijedlozi za suradnju

Kosor: HSLS-u su prihvatljivi Mostovi prijedlozi za suradnju
1

Premijer bi morao biti iz opcije koja osvoji najviše mandata, dodaje, odnosno HDZ-ovac Plenković kojega vidi kao "stabilnu osobu koja neće izazivati sukobe...

VIDEO

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor poručio je u srijedu kako su njegovoj stranci prihvatljivi prijedlozi Mosta za postizbornu suradnju, ocijenivši da bi Hrvatska nakon izbora mogla imati stabilnu saborsku većinu koju bi činili HDZ, HSLS, Most i predstavnici nacionalnih manjina, odnosno stabilnu vladu na čelu s čelnikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem.

Kosor je na konferenciji za novinare u središnjici stranke procijenio da će HSLS nakon izbora u Saboru imati Klub zastupnika (tri mandata), a prognozira da će HDZ, s kojim njegova stranka surađuje u I. izbornoj jedinici, i Narodna koalicija predvođena SDP-om imati sličan rezultat od oko 60 mandata, kao i da će Most osvojiti više od deset mandata.

To je nedovoljno da bilo koja od najjačih opcija sastavi saborsku većinu, a Kosor smatra da HDZ i HSLS imaju puno veći postizborni koalicijski kapacitet od Narodne koalicije te ne vidi način na koji bi Most s tom koalicijom mogao surađivati.

Jedino preostaje da Most pregovara s HDZ-om i HSLS-om

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podsjeća pritom da je Most optuživao SDP i čelnika stranke Zorana Milanovića da im je pokušao ukrasti zastupničke mandata, da je sadašnji ministar gospodarstva Tomislav Panenić podnio kaznenu prijavu protiv bivšeg ministra gospodarstva, čelnika HNS-a Ivana Vrdoljaka, kao i da je HSS optužio Most za političku obmanu i prijevaru, uz sukob koji Most u Metkoviću ima s članom HSS-ova Predsjedništva Stipom Gabrićem Jambom.

 "Jedino što preostaje je da Most pregovara s HDZ-om i HSLS-om i volio bih da pregovara i s predstavnicima nacionalnih manjina i to bi bila stabilna koalicija. HDZ, HSLS, Most i nacionalne manjine imali bi zajedno 80 mandata", smatra Kosor.

Premijer bi morao biti iz opcije koja osvoji najviše mandata, dodaje, odnosno HDZ-ovac Plenković kojega vidi kao "stabilnu osobu koja neće izazivati sukobe ni u EU ni u regiji".

O Mostovim prijedlozima potrebno se očitovati prije izbora

Upravo stoga što smatra da se u nekoliko dana nakon izbora može dobiti stabilna Vladu na čelu s Plenkovićem i u suradnji s Mostom, Kosor ističe da se i prije izbora potrebno očitovati o prijedlozima Mosta (smanjenje financiranja političkih stranaka iz proračuna, proglašenje ZERP-a, izmjene ovršnog zakona, promjena zakona o HNB-u…).

HSLS te prijedloge podržava, ali će imati i svoje prijedloge, kao što će, kaže Kosor, svoje prijedloge imati i HDZ. "Nama je u HSLS-u najvažnije, a od toga svi bježe – provedba reforme javne uprave, smanjenje rashodovne strane proračuna te bezrezervna provedba obrazovne i kurikularne reforme. Od Mosta i HDZ-a tražit ćemo da ti naši prijedlozi budu dio zajedničkog sporazuma", rekao je. Najvažnije je ne otezati i pregovarati još dva-tri mjeseca i tako Hrvatsku držati u latentnoj krizi, dodaje.

I potpredsjednik HSLS-a Dario Hrebak naglašava da je prije izbora, kako se ne bi otezalo s formiranjem vlasti, bitno izjasniti se o prijedlozima Mosta koji će, ustvrdio je, i dalje biti bitan čimbenik u političkom spektru Hrvatske. "Bilo kakva primisao oko daljnjeg otezanja stvaranja nove saborske većine i eventualnim novima izborima, nakon ovih koji još nisu ni završili, dovodi ovu zemlju i građane u očaj", istaknuo je.

Sve bi se stranke trebale izjasniti o Mostovim prijedlozima, kaže, jer vremena za eksperimentiranje nema. "U što skorijem roku treba formirati stabilnu većinu koja će zemlju voditi četiri godine u kontinuitetu", dodao je Hrebak.

O zahtjevu Mosta da se neki zakoni usvoje i prije formiranja većine: Inzistiramo na poštivanju procedure 

Novinare je zanimalo i kako gledaju na zahtjev Mosta da se u Saboru neki od zakona usvoje i prije formiranja saborske većine i Vlade, a Kosor odgovara da je jedino moguće poštivati proceduru.

"Moramo brzo formirati većinu uz poštivanje procedure slaganja većine, izbora Vlade i saborskih odbora. Inzistiramo na poštivanju procedure koja je jedino moguća, jer je potrebno znati tko je većina u Saboru, tko je predsjednik Sabora, formirati odbore", rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a