Obavijesti

News

Komentari 164

Kosor: Ilčićeva izjava je da ti se želudac okrene, Glasovac: Užas

Kosor: Ilčićeva izjava je da ti se želudac okrene, Glasovac: Užas
1

Anka Mrak-Taritaš (Glas) kaže nam da je "seksističke, sramotne izjave ne iznenađuju obzirom na njegovo dosadašnje javno djelovanje." Smatra da treba otići s mjesta savjetnika...

VIDEO

- Osim što je na ovaj način govoriti o ženama ispod svake civilizacijske razine te zaslužuje svaku osudu, gospodin Ilčić očito nije dovoljno upoznat sa sadržajem Istanbulske konvencije, komentirala nam je HNS-ova Marija Puh seksistički istup Ladislava Ilčića.

Naime, predsjednik stranke Hrast i savjetnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, organizirao je neki dan tribinu zajedno s don Damirom Ostojićem na kojoj su studentima u zagrebačkom Domu "Stjepan Radić" govorili protiv Istanbulske konvencije koja štiti žene od nasilja. Ilčić se uhvatio rodne ideologije pa je, govoreći o tome kako muškarac ne može biti žena, lamentirao o razlikama između muškog i ženskog mozga, menstrualnom ciklusu i PMS-u.

Hormoni, raspoloženje, PMS...

- Žene, za prvog dijela ciklusa kad je estrogen dominantan, boljeg su raspoloženja, u progesteronu su malo mirnije, onih par dana prije menstruacije kada su u PMS-u, uhvati ih malo testosterona, e onda su… Da sad ne ulazim u tu temu. Hormoni utječu na raspoloženje i osjećaje. Muški i ženski mozak drugačije razmišljaju i drugačije percipiraju stvari. Promjena spola je zapravo nemoguća - objašnjavao je Ilčić.

Zbog ovog seksističkog ispada Ilčić bi trebao letjeti iz vlasti
Zbog ovog seksističkog ispada Ilčić bi trebao letjeti iz vlasti

Puh mu poručuje da se upozna sa sadržajem Konvencije.

- Prije bilo kakvih površnih i neprimjerenih ocjena bilo bi dobro da se detaljno upozna sa sadržajem Konvencije, a ako je ne razumije neka konzultira stručnjake koji će mu rado objasniti problematiku. Uz sve to, pojam roda prepoznat je već u hrvatskom zakonodavnom okviru, prije svega u Zakonu o suzbijanju diskriminacije - poručila je Puh.

Anka Mrak-Taritaš (Glas) kaže nam da je "seksističke, sramotne izjave ne iznenađuju obzirom na njegovo dosadašnje javno djelovanje." Smatra da treba otići s mjesta savjetnika.

- Međutim, ono što je apsolutno neshvatljivo i nedopustivo je da on savjetuje ministre i ministrice u Vladi. No, ne očekujem nikakvu reakciju ministrice Obuljen jer sumnjam da je ona uopće imala veze s njegovim imenovanjem, osim službeno. A onaj koji ima stvarnu moć da nešto poduzme, premijer Plenković, je već do sad pokazao svoj odnos prema ženama na primjeru Istanbulske konvencije i župana obiteljskog zlostavljača - kaže Mrak-Taritaš.

'Tužan primjer zašto nam je potrebna reforma obrazovanja'

Bivša premijerka Jadranka Kosor također je zgrožena Ilčićevim istupom.

- Ovako besramno ponižavajuće govoriti o ženama već dugo nitko nije govorio. Zaista se čovjeku želudac okrene. Sramotno - reagirala je na Twitteru. 

- Ilčićeva izjava je strava i užas. To su vam ljudi koji su opstruirali i još uvijek opstruiraju obrazovnu reformu. No, zapravo su tužan primjer zašto nam je ona prijeko potrebna - komentirala nam je SDP-ova Sabina Glasovac.

Udruga B.a.B.e osuđuje Ilčićev istup

- Savjetnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i čelnik ultrakonzervativne stranke HRAST Ladislav Ilčić u svojim opetovanim pokušajima da spriječi ratificiranje Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja nastavlja niz svojih mizoginih i seksističkih izjava - kažu nam iz udruge ističući kako je nedopustivo da Ilčić obavlja funkciju savjetnika ministrice kulture.

- Osvrćući se na trenutni kontekst u kojem bilježimo porast ubojstava žena od strane bliskih muških osoba, nedopustivo je kočiti donošenje mehanizama koji bi štitili ženu i njezin život. Nedopustivo je da osoba koja se protivi ratifikaciji dokumenta, čiji je cilj suzbijanje svih oblika nasilja i diskriminacije prema ženama, uopće postavljena za savjetnika u Ministarstvu. Nemojmo zaboraviti kako je Ilčić već bio savjetnik Davora Ive Stiera u Ministarstvu vanjskih poslova, pa je nakon lanjskog Noćnog marša za 8. mart, na kojem se tražila njegova ostavka, odstupio s dužnosti - poručuju.

Retoriku kako je žena 'ograničena' i 'nije racionalna za razliku od muškarca', naglašavaju iz udruge,  Ilčić prakticira već godinama. Pozivaju ministricu Obuljen Koržinek da Ilčiću otkaže suradnju.

- Njegovo svođenje žene isključivo na biologiju i vrednovanje žene samo kroz reproduktivnu ulogu govori o uistinu zastrašujućem i duboko ukorijenjenom patrijarhatu u njegovoj agendi. S obzirom na prethodne Ilčićeve težnje koje su se uvijek svodile na ograničavanje prava drugih i drugačijih pod krinkom zaštite obitelji, ovdje se radi o još jednom pokušaju da se žene diskreditira kao inteligentne, sposobne, nezavisne te ih se izmjesti iz javne sfere u privatnu, gdje bi bile isključivo majke, supruge i skrbiteljica. Kao i svaki put do sada, Ilčić pokušava vratiti ovo društvo stoljeće unatrag. Ministricu Obuljen Koržinek pozivamo da otkaže suradnju svom savjetniku - poručuju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 164
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.