Obavijesti

News

Komentari 29

Kosor Liniću: Opasno je tvrditi da je neka vlada nešto sakrila

Kosor Liniću: Opasno je tvrditi da je neka vlada nešto sakrila
1

HDZ-ova Martina Dalić kazala je kako su razlike u deficitu proračuna velike zbog metodologije koju u izračunu koristi Eurostat, a prema kojem je deficit 20 mlrd. kn

VIDEO

Ministar Slavko Linić rekao je kako nema razloga za brigu iako je deficit proračuna do 15. travnja dosegao 8,4 milijarde kuna. Punjenje je, kaže, ok. No, otkrio je da je prema izračunu Eurostata prošla Vlada ostavila više do 20 milijardi kuna deficita, a ne 14 milijardi kao što su govorili. Razlog je što Eurostat računa kada smo trebali nešto platiti, a ne kada smo platili pa su na kraju brodogradnja i zdravstvo nagomilali dodatni deficit na zadnju godinu vladavine HDZ-a.

Linić je izazvao bivšu premijerku Jadranku Kosor te svoje prethodnike u ministarstvu financija.

- Neobično je da Linić otkriva nekakve nove podatke tek nakon godinu i pol dana. Moje je mišljenje da se radi o lošim vijestima vezanim za proračun. Iako smo imali nedavno rebalans, očito je po svemu da on nije bio dovoljan. Svi se moramo zabrinuti, ali ne bi bilo dobro svaljivati neke terete na druge - zaključila je Kosor. 

Dodala je kako je ministar, ukoliko se promijenila metodologija, o tome trebao obavijestiti Sabor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Što i kako se ministarstvo dogovaralo s Eurostatom, to mi u ovom trenutku ne znamo. Prema tome, opasno je tvrditi da je neka vlada nešto sakrila i nešto pomela pod tepih. To apsolutno ne stoji i to nije točno - rekla je te dodala kako o svemu najbolje zna Martina Dalić, koja je, kaže, bila uzorna ministrica financija.

- Zabrinjavajuće je da brojne probleme koje sadašnja Vlada ima, a posebno ministar financija s ostvarivanjem proračuna, koji očigledno puca na sve strane, pokušava te probleme skrenuti u pitanje statističke metodologije i iskoristiti nepoznavanje javnosti razlikama u tim metodologijama - rekla je Dalić. Objasnila je da svatko tko se bavi tom tematikom zna da postoje razlike između načina na koji Vlada iskazuje deficit i načina na koji to čini Eurostat.

- Na isti način možemo pitati zašto je Eurostatu u 2012. deficit bio veći 4 milijarde od onoga što nam je ministar u prezentaciji rebalansa proračuna za 2013. pokazao. Zašto Eurostat za 2013. predviđa deficit od 5 posto, odnosno nekih više od 17 milijardi kuna nasuprot onoga što ministar Linić ima trenutno kao 10 milijardi - zaključila je Dalić te objasnila zašto postoji tolika razlika u izračunima.

- Zato što statistička metodologija Eurostata kroz sve ove godine u deficit zbraja i kamate i glavnicu koja se plaćaju za jamstva brodogradilištima, zbraja i isplate po dugu umirovljenicima i neke druge transakcije koje su zabilježene u proračunu, a mi ih ne uzimamo u deficit - rekla je Dalić, koja je primijetila da pet milijardi kuna za saniranje zdravstva, koje Linić zadnjih dana spominje, nije predviđeno u proračunu.

- To ne postoji u proračunu kojeg smo rebalansirali prije neki dan - rekla je Dalić.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!