Obavijesti

News

Komentari 56

Kosor: Ne znam ima li premijer plan B, ali plan C će biti izbori

Kosor: Ne znam ima li premijer plan B, ali plan C će biti izbori
1

Jadranka Kosor je uvjerena da je Vrdoljak morao znati kako će članova Predsjedništva reagirati na tajne razgovore s Plenkovićem. Dodaje da je ovo vrlo teška situacija za HNS

VIDEO

Nakon što je Predsjedništvo HNS-a odlučilo da stranka ne ulazi u Vladu s HDZ-om, a predsjednika HNS-a Ivan Vrdoljak odlučio podnijeti ostavku na sve političke funkcije, redaju se brojne reakcije.

"Stranka mu je trebala biti na prvom mjestu i u završnici lokalnih izbora. To je vrlo teška situacija za HNS. Želim istaknuti i reći da mi je drago da su tu obraz opet spašavale žene, ali Vrdoljak je sigurno morao znati kako će članovi Predsjedništva reagirati na sada, kako vidimo, tajne razgovore s Plenkovićem, morao je znati da će se stranka podijeliti. To je morao predvidjeti. Njegovu stranku čekaju teška vremena", kazala je Jadranka Kosor gostujući u Dnevniku na N1.

Upitana ima li premijer Andrej Plenković plan B, Kosor je kazala da se ne bi upuštala u spekulacije.

"Vjerojatno on većinu može skupiti, kao i kad se glasalo o podršci Jandrokoviću, ali s tankom većinom je jako teško voditi vladu i donositi odluke. Ne znam što će biti, ali plan C će vrlo vjerojatno biti izbori, on je sve to valjda ukalkulirao. To je neugodna situacija i za HDZ nakon što je iz Vlade izbacio Most i tvrdio da ima većinu, i nakonšto im je stigla široka ponuda HNS-a. To je neugodno za tu stranku. Ako dođe do pada Vlade i izbora, onda će Plenković biti u istoj situaciji u kojoj je bio Karamarko prošle godine, dakle nakon rušenja svoje vlade", rekla je Kosor dodajući da će sve biti vidljivo do kraja tjedna.

Maras: Odlazi Vrdoljak, a treba otići i Plenković

"Plenković je htio kupiti od Vrdoljaka svoju premijersku funkciju. Očito nije uspio. Vrdoljak odlazi, a treba otići i Andrej Plenković zbog pokušaja političke trgovine!", napisao je Gordan Maras na Facebooku.

SDP-ov Bojan Glavašević prisjetio se Vrdoljakova tvita pa napisao "džaba izjava ranih po Twitteru razigranih", a reagirala je i Jadranka Kosor.

"Sto posto odbijenica", napisala je.

"Ono kad si sto posto za vezu pa te partner sto posto odbije", napisala je Kosor.

 Oglasila se i Aleksandra Kolarić, koja se vraća u SDP.

 

Puhovski: Bit će četvrtih izbora u devet mjeseci

O političkim aktualnostima u RTL Direktu govorio je politički analitičar Žarko Puhovski.

"Samo su dvije opcije: Vlada koja bi nekako 'skuckala' 76 i preživljavala od petka do petka ili izbori. U lipnju će se neke stvari pokušati progurati, a onda će se u srpnju raspisati izbore za rujan, ili će to biti u rujnu za listopad ili studeni."

"Ova opcija s HNS-om je očito bila nerealistična. Ponuda je bila jako dobra, ali HNS je živio od toga da je najdalje od HDZ-a i obrnuto. HDZ bi lakše išao sa SDP-om. Jer je HNS stranka koja je smatrana izdajničkom. Mislim da će zbog ovog pokušaja koalicije biračko tijelo kazniti Plenkovića."

"HNS je u lošoj poziciji, njihov rejting može još pasti, a pitanje je hoće li ih SDP htjeti. Možda će htjeti Pusić i Mrak Taritaš, ali više kao osobe nego kao stranku. HNS se usosio, a to je učinio njezin predsjednik."

'Bilo je jasno da će doći do raskola'

"Vrdoljak se ponašao kao netko tko nije racionalan političar. Bilo je jasno da će doći raskola stranke ako on predloži to što je predložio. Morao je to znati. Shvatio je da su njegove želje bile veće od realnosti. Ali veći je problem što je Plenkoviću to trebalo. Jer on je u najboljem slučaju od Vrdoljaka mogao dobiti 4-5 mandata, a tri ih gubi zbog Hasanbegovića, Esih i Glasnovića, dakle najviše je neto mogao dobiti dva mjesta."

"Istovremeno, Plenković se osramotio pred desnicom, koja će sad ići s posebnom strankom. Dao je do znanja da bi mogao Vrdoljaku dati mjesto popredsjednika za ljudska prava, dakle da odbaci Stiera. A na parlamentarnim izborima će imati desnicu koja može doći do dvoznamenkastog postotka glasova. Za dobar dio HDZ-ovog biračkog tijela je sve ovo izdaja."

"Potpuno je nevjerojatno da HDZ, prema anketama, dobiva izbore, a Plenković bježi od izbora. Da je u nedjelju imao izbore situacija bi bila čista za njega", kazao je Puhovski i zaključio kako će "biti četvrtih izbora u devet mjeseci i da će političari svima doći navrh glave".

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci
NOVI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci

Pacijentica je preživjela već puno operacija i rekla da više nikad u životu ne želi otići ni na jednu. Bila je presretna što sad nije morala - otkrila nam je dr. Bolanča Čulo
Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...
OTKRIVAMO POČETNE POZICIJE

Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...

Domovinski pokret želi 20 posto funkcija, što znači 11 državnih tajnika i barem tri ministarstva, ali i slobodne ruke za svoje politike: "Nećemo dati da nam HDZ uvali ono što godinama nije riješeno da trpimo udarce."