Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kosor: Nek se Pupovac pojavi na sastanku, a ne radi cirkus

Predlažem mu da dođe na sastanak i kaže svoje uvjete, a ako nakon toga više ne možemo surađivati, da se mirno raziđemo. Mislim da je ovo što radi jedna vrsta cirkusa, rekao je Kosor

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ocijenio je u utorak da je vladajuća koalicija stabilna, a za Milorada Pupovca, koji je prijetio izlaskom iz koalicije a onda se nije pojavio na sastanku koalicijskih partnera, rekao je da "radi cirkus".   

"Predlažem mu da dođe na sastanak i kaže svoje uvjete, a ako nakon toga više ne možemo surađivati, da se mirno raziđemo. Mislim da je ovo što radi jedna vrsta cirkusa", rekao je Kosor ispred Banskih dvora upitan za izostanak predsjednika SDSS-a s današnjeg sastanka vladajuće koalicije.

Kosor smatra da se, na tragu Pupovčevih zahtjeva, treba razgovarati o međunacionalnoj mržnji, nasilju i svemu što se pojavljuje zadnje vrijeme. No takav razgovor izostaje jer Pupovac, kaže, izbjegava sastanke i nikada jasno ne kaže koji su bitni problemi.

"Bilo bi korektno da dođe na sastanak i obavijesti nas o tim razlozima, ali i o svim drugim razlozima koje je spominjao zadnjih dana", ističe Kosor. 

Dodao je i kako ne smatra da se radi o Pupovčevoj ucjeni, no "ako se ne razgovara o problemima ne možete ih ni riješiti".

Stanje u vladajućoj koaliciji, kaže, "više je nego stabilno" sa 82 zastupnika.

Vezano uz sudbinu Uljanika, Kosor je ponovio svoj stav  da je protiv restrukturiranja, no i istaknuo  kako o važnim pitanjima za to brodogradilište, ne odlučuju koalicijski partneri, već Vlada. 

"Pored jamstava koja su plaćena i pored 20 milijuna eura koja treba još platiti za jedan brod da ne bi sjela dodatna jamstva, potrebno je još pet milijardi kuna. To su novci hrvatskih građana, ja sam protiv toga", rekao je Kosor

Istaknuo je i kako je jučer na sastanku "tzv. strateškog partnera" i Ministarstva gospodarstva pušteno nekoliko spinova.

"Prvi je spin da trošak stečaja i restrukturiranja koštaju isto, što nije točno jer je razlika između pet milijardi kuna. Drugi je spin da koalicijski partneri odlučuju o tome da li će radnicima biti isplaćene plaće. Riječ je o velikoj podvali jer o tome odlučuje Vlada i premijer. O tome se ne odlučuje u Saboru pa prema tome o tome ne odlučuju ni koalicijski partneri", naglasio je Kosor.

Komentari (6)
  • Mora se dogovoriti sa Vucicem da li nekako mogu nešto naštetiti Hrvatskoj !

    12. 3. 2019,   15:10
  • Predvidivo, očekivano. Pupovac se konsultira sa Beogradom što i kako dalje, sada je i sam svjestan da je ucjenjivanje došlo kraju. Najvjerojatnije se očekuju provokacije pa dragovoljno napuštanje koalicije iz NESLAGANJA sa ustaškom politikom Vlade, ne neće tako, ali da Vlada premalo radi na suzbijanju ustaštva i mržnje prema manjinama, a naročito srbima. To će biti opravdanje za odlazak, usput će povući, hns i Radina u namjeri da sruše Vladu. Bi li to bilo loše ili dobro? Osobno mislim da bi bilo izvrsno, neka se jednom činjenice stave na stol, neka se usput promijeni izborni zakon, neka se stranke i partije u Hrvatskoj iskažu što je njihov cilj i kakvu Hrvatsku žele. Ovo sada je LOŠE i treba definitivno mijenjati.

    12. 3. 2019,   17:49
  • E, moj Kosor...ti malo bio dio vladajućih, malo ne bi...Ako se donese odluka o saniranju, unaprijed trebaš znat da će cijela Hrvatska znati da si i ti bio za takvu odluku. Alternativa: makni se iz koalicije, ako se ne slažeš s politikom vlade. Usput..da se mene pita - stečaj. I ostatak ( ako išta ostane ) dat radnicima, neka osnuju malu fimu, i rade jahte za bogataše. I sami odgovaraju i za dobit, i za gubitak. Bogati...dosta je 'agrokora'....

    12. 3. 2019,   15:33