Obavijesti

News

Komentari 2

Kotišina: Mali botanički vrt s velikim planovima za novi život

Kotišina: Mali botanički vrt s velikim planovima za novi život
6

Na samo nekoliko minuta vožnje od centra Makarske nalazi se planinski Botanički vrt Kotišina. Idealno mjesto za sve zaljubljenike u prirodu, ali i povijest te praktična znanja o biljkama na nekih tri i pol hektara!

VIDEO

Možda botanika zvuči pomalo dosadno no riječ je o “zanimljivom dijelu ljudske povijesti o kojem se ne razmišlja previše, a često su se vodili ratovi oko njega , začini su nekad bili skuplji od zlata”, kaže nam Mila Lukić, voditeljica Botaničkog vrta, inače zaposlenica makarskog komunalca, tvrtke zadužene za brigu o Botaničkom vrtu. Magistrica ekologije i zaštite prirode zato svoje prezentacijske i edukacijske ture “začini” atraktivnim pojašnjenjima uz pojedinu biljnu svojtu.

Recimo, stablo crnog jasena, odnosno ograda od njegova drva je u narodu služila za odbijanje zmija, korišten je i za bojanje vune, a poznat je u gotovo svim mitologijama – u Norveškoj je tako muškarac nastao upravo od stabla crnog jasena.

- Nije uvijek najvažnije reći latinsko ime. Držimo se onoga za što su biljke bile bitne, njihova ekonomika, za što su se koristile. - kaže nam Mila Lukić dok šetamo vrtom. Takav opušteniji pristup, u svakom slučaju zanimljiviji od strogo znanstvenog, prisnažuje Ksenija Protrka, stručna voditeljica u Parku prirode Biokovo uz napomenu kako će se u iduće dvije godine stanje znatno poboljšati.

Odobreno je naime 12,5 mil. kn iz europskih fondova za projekt obnove Botaničkog parka Kotišina, dvije ključne lokacije doživjet će značajne promjene...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Botanicki vrt

Obrambena građevina – Veliki kaštel, smještena je nad selom Kotišina te je zaštićena kao kulturno dobro.

Građevina predstavlja jedini sačuvani primjer ovakvog tipa fortifikacijske arhitekture na Makarskom primorju. Za izgradnju kaštela sa smjerom pružanja jugozapad – sjeveroistok, koji datira iz tursko – venecijanskog razdoblja (16 – 17. st.), u potpunosti su iskorištene morfološke karakteristike terena, tj. prirodno udubljenje u stijeni, a služio je za obranu stanovnika od napada Osmanlija. Skrivali su se u unutrašnjosti dok ne bi prošli opasni trenuci, pa tako ni otvori nemaju funkciju osvjetljavanja nego su služili kao puškarnice - kaže Protrka, profesorica geologije i geografije, dok detalje kako će izgledati objekt za dvije godine iznosi Lukić.

Tradicija i budućnost

- Na ulazu u ovaj multimedijalni centar, projekt koji je napravljen u suradnji s konzervatorima, nalazit će se arheološki dio. Pored crkve sv. Ante, koja će se također renovirati kao i amfiteatar ispred nje, imamo na području vrta i crkvu sv. Martina koja je najstarija, iz 14. stoljeća, i oko nje ima dosta arheoloških nalaza - kaže Lukić.

U špiljici iza stijene bit će postav za šišmiše, a unutrašnja strana Kaštela ostaje stijena. Na području PP Biokovo ima 13 rijetkih, zaštićenih i ugroženih vrsta šišmiša. Etnografija sela je na drugom katu, iz koje će se doznati kako se nekad živjelo na području Kotišine, a treći kat je posvećen utemeljitelju Botaničkog vrta Kotišina dr. fra Juri Radiću i tu je dio za radionice i predavanja. Na tri gornja kata će sve biti posvećeno botanici, jer ova lokacija vrta, na nekih 350 do 500 metara nadmorske visine, ima manu jer ne mogu sve biljke s Biokova ovdje rasti. Tako će biti hologrami biljaka, od sjemena do punog cvata – posjetitelji u bilo koje doba godine mogu vidjeti sve čari vrta.

Botanicki vrt

Pizza biljka i Christian Dior

Doznajemo i kako multimedija ipak neće zamijeniti ljude, na turama po Botaničkom vrtu doznavat će se one najzanimljivije informacije. Da sjemenke bijele glavatke imaju četvrtinu ulja u sebi i na Kavkazu, odakle je biljka porijeklom, služi za potpaljivanje; da vas čaj od kositrenice može diskvalificirati sa sportskog natjecanja jer je biljka na doping listi, odnosno efedrin koji se koristi kod curenja nosa (što je jedna od korisnih osobina biljke obični dupčac); da biljku vrisak djeca zovu “pizza biljka” jer jako podsjeća na origano; da je sok iz korijena perunike odnosno irisa, inače hrvatski nacionalni cvijet od 2000. godine poznat u mitologiji jer je vrhovni bog Perun, gromovnik kao Zeus, po legendi bacao munje kad bi se naljutio, a na mjestu udara o zemlju bi izrasla perunika, inače baza za ženske parfeme Christiana Diora... Vrijednost smilja je recimo postala poznata posljednjih godina, zato su u susjednoj BiH niknule prave plantaže – jer litra ulja koje se koristi u farmaceutskoj industriji (za kreme protiv bora) ili u žvakaćim gumama, vrijedi i 1,500 eura! 

Ali, ako se prvi cvjetovi u srpnju režu na nekih desetak centimetara i ako je godina povoljna, u listopadu se može očekivati još jedna berba, dakle 2x1,500 eura!

Botanicki vrt

Djeco, ne divlje kruške!

Na Biokovu, naravno, nema plantaža smilja, ali zato planina u lipnju poplavi, jer su na visinama prema sv. Juri sve stijene prekrivene endemskom vrstom – modro lasinje. S druge strane, od naših voditeljica doznajemo kako uz stazice postoje biljke čije posebnosti odluče prešutjeti djeci. Recimo, divlja kruška je izvrsna za pravljenje žestokog alkoholnog pića, a obična tila se koristi(la) kao – afrodizijak...

- Što god nekom treba, među tristotinjak i više biljaka će se naći – za otrježnjenje, za smirenje, protiv zatvora, za zatvor,... - smije se naša sugovornica Mila Lukić, a dodaje i kako su brojne biljke korištene za dobivanje pigmenta boje u prošlim vremenima: za crvenu - sredozemni broć, za žutu kadulja...

Iako zbog nezapamćene suše i velikih vrućina Botanički vrt Kotišina nije pokazao sav svoj sjaj, i dalje je vrijedan posjeta. Dobro to znaju grupe turista, čiji se dolasci ne poklapaju s turistima “vulgaris”.

Botanicki vrt

- Ljeto kao da je rezervirano za kupače, dok prije i poslije na padine Biokova dolaze rekreativci koje doista zanima biljni svijet - kaže Mila Lukić, a nekako nas i nije previše iznenadila, kad je rekla kako su najčešći gosti Britanci koji “bombardiraju” pitanjima, ali imaju i znanja, a potom Šveđani i još jedno nacija tradicionalno vezana za floru – Nizozemci. Dođu i pojedinci, ponekad i oni u “šlapama”, a njih se upozori kako odlazak dublje i više na Biokovo ne da nema smisla, nego predstavlja pogibelj.

Putevima fra Jure Radića

- Kasno proljeće se tako nameće kao idealno vrijeme za obilazak, dodaju naše sugovornice. I zbog kanjona Proslap, u kojem nakon obilnih kiša i topljenja snijega na višim predjelima voda daje dodatnu dimenziju predivnoj prirodnoj scenografiji. Djevojke tako nastavljaju gdje je stao dr. fra Jure Radić, znanstvenik rođen u Kotišini, koji je na toj lokaciji prije 34 godine zamislio ‘Biokovo u malom’. Na ulazu ii dalje stoje njegove riječi “Očima, pameću, srcem po onom što se vidi do onoga što se ne vidi”....

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag