Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kovač: Prihvat izbjeglica iz Turske ovisi o realizaciji u EU

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prema sporazumu između EU i Turske potpisanom u ožujku službena se Ankara obvezala preuzeti sve migrante i izbjeglice koji preko Egejskog mora ilegalno dođu na grčke otoke...

Prihvat migranta i izbjeglica iz Turske u Hrvatsku ovisi o tome hoće li ta kvota koja je dogovorena uopće biti realizirana na razini Europske unije, rekao je u petak ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač na rubu Okruglog stopa o Hrvatskoj kao sjecištu srednje i jugoistočne Europe. 

U program prihvata u Hrvatskoj će biti uključeno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) i Ministarstvo socijalne politike, rekao je šef diplomacije.

"No sve to skupa ovisi o tome hoće li uopće na razini Europske unije (prihvat) to biti realizirano", odgovorio je Kovač na novinarsko pitanje kako će operativno izgledati smještaj izbjeglica iz Turske.

O smještaju traju konzultacije, a centar za prihvat izbjeglica u Slavonskom Brodu ostaje operativan, rekao je.

Prema sporazumu između EU i Turske potpisanom u ožujku službena se Ankara obvezala preuzeti sve migrante i izbjeglice koji preko Egejskog mora ilegalno dođu na grčke otoke, a u zamjenu će za svakog primljenog migranta jedan iz Turske biti primljen u EU.

Hrvatska se obvezala primiti iz Turske manje od 500 izbjeglica, rekao je Kovač u utorak i dodao da će ona tu obvezu i provesti. 

Ukupno bi Hrvatska bi trebala primiti 1600 izbjeglica iz dva programa - premještanja iz jedne članice EU-a u drugu i programa preseljenja iz trećih zemalja (Turske, Jordana) u EU.

Nekoliko članica EU-a već je počelo s prihvatom u skladu s dogovorom EU-Turska. U Njemačku je poslano 78 Sirijaca, jedanaest u Finsku, a prva skupina u kojoj se nalazi 31 Sirijac stigla je u utorak u Nizozemsku.

Komentari (6)
  • Odj***** s tim imigrantima, imamo pametnijeg posla nego da se brinemo o nima i razmišljamo da li će nam se zahvaliti tako da bace bombu na neku plažu tokom sezone.

    8. 4. 2016,   13:04
  • po mogućnosti ih odmah u startu na hrpu nabacajte ,tako da odmah imaju obrise i temelj udare i iscrtan za stvaranje geta po uzoru na europske gradove. 1600 (X članovi obitelji ,obično 6-7 + članova) + neka je od tih 1600 ,800 žena ,prosjek 5 djece u 10 godina , i dolazimo do RESPEKTABILNE brojke u trenu. lol@ sve one koji nisu svjesni da se posljednje poglavlje hrvatskog naroda ispisuje. i da je ovo 1. korak ka getoizaciji hrvatske i stvaranje multikulturalnog čemera kakav gledamo po europi zadnjih desetljeća.

    8. 4. 2016,   13:33
  • bavite se sa hrvatima pizda vam m.....rina a ne imigrantima mi i jesmo imigranti u vlastitoj drzavi tj.robovi posla,,,posla....radna mjesta hocemo imigrante necemo

    8. 4. 2016,   17:40