Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kradu prometne znakove: 'Neki od okruglih rade vrtne stoliće'

None Foto: Zarko Basic/PIXSELL

U Poreču su počeli nestajati prometni znakovi. Njih čak 41 je jednostavno nestao s ceste. Neki ih prodaju zbog aluminija, a drugi rade stoliće. U Šibeniku je ukraden semafor

Istarska policija u nekoliko mjeseci primila je tek četiri prijave krađe prometnih znakova. Međutim, porečki gradski vijećnik Kristijan Žužić zna kako je krađa bilo puno više.

Primijetio je kako u njegovom gradu svako malo nestane prometni znak. Situacija ga je zaintrigirala pa je krenuo u obilazak Poreča i okolice. Imao je što za vidjeti. Znakova je nedostajalo puno više - izbrojao je čak 41 komad. Stopovi, znakovi zabranjenog smjera, zabranjenog parkiranja, obaveznog desnog skretanja, potom oni koji upozoravaju da se u blizini nalazi škola i mnogi drugi netragom su nestali. O tome je izvijestio na gradskom vijeću. Dao si je još truda i razgovarao sa stanovnicima grada ne bi li dobio koju informaciju više.

BIZARNO Čak 41 prometni znak nestao kod Poreča: Lako ih je skinuti

- Građani pretpostavljaju da se možda radi o organiziranim krađama radi preprodaje materijala - rekao je Žužić. Prometni stručnjak Željko Marušić pojasnio je zašto ljudi kradu prometne znakove i semafore.

- Uz ekshibicioniste ima onih koji znakove kradu zbog aluminija pa prodaju kao sirovinu, ali najčešće si od okruglih znakova rade vrtne stoliće. Ostatak znaka iskorištavaju za izradu ograda. A semafor im posluži kao svjetlosni efekti u sobama - kaže Marušić i dodaje da se radi o izravnom ugrožavanju života. Po zakonu se za uništavanje prometnih znakova može dobiti kazna zatvora do godinu dana. Prometni su znakovi pričvršćeni običnim vijcima i maticama te ih se može ukrasti u manje od dvije minute. Potrebno je imati tek odvijač, ključ ili kliješta.

Kradu i semafore 

Nedavno je domišljati lopov u naselju Jadrtovac u Šibeniku ukrao, pak, pokretni semafor. Ista stvar dogodila se i u Lišanima Ostrovačkim kod Zadra. U Hrvatskoj se zapravo svake godine pokrade nekoliko semafora. Radi se uglavnom o onim pokretnim koji služe za privremenu regulaciju prometa kraj gradilišta.

- Ti semafori u sebi imaju akumulatore koji su korisni pa ih zato kradu - rekao nam je zagrebački serviser semafora.

Komentari (47)
  • Znamo jako dobro tko zivi od prodaje sekundarnih sirovina.

    29. 6. 2019,   20:13
  • Ovo su bizarne i opasne krađe, nose malu zaraduu odnosu one krađe na najvišem državnom nivou pa bi uputno izvijestiti koje su nacije lopovi na visokom državnom rangu.

    29. 6. 2019,   20:18
  • STOP znak kao stol je podsjetnik da ne popiješ koju previše.

    29. 6. 2019,   20:08