Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kraj ilegalnog iznajmljivanja: Inspektori će moći ući u kuće

None Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Svi koji ne plaćaju porez, ne prijavljuju radnike nelojalna su konkurencija onima koji rade po zakonu. Upravo su se zbog toga, u Obrtničkoj komori zalagali za ponovni ustroj Državnog inspektorata

Ujedinjuju se sve inspekcije u turizmu. Prema novom zakonu, inspektori će moći ući u objekte koji nisu prijavili iznajmljivanje smještaja! Time bi se trebao uvesti red u tu sivu zonu, čime bi gosti bili zaštićeniji, piše HRT.

Neregistrirana djelatnost velika je boljka našeg turizma. Prema iskustvima s terena, gotovo svaka turistička zajednica bori se s problemom nelegalnih iznajmljivača. U zadarskoj udruzi iznajmljivača nema takvih.

Ugostitelji i obrtnici češće su se susretali s raznim inspekcijama, nekad i više inspektora u isto vrijeme. 

Inspekcije moraju raditi svoj posao. Njihovim objedinjavanjem, odnosno ponovnim ustrojem neovisnog Državnog inspektorata taj bi rad trebao biti učinkovitiji i funkcionalniji. Kada je riječ o području turizma, omogućit će jasniju i konkretniju borbu protiv crne i sive ekonomije.

Svi koji ne plaćaju porez, ne prijavljuju radnike nelojalna su konkurencija onima koji rade po zakonu. Upravo su se zbog toga, u Obrtničkoj komori zalagali za ponovni ustroj Državnog inspektorata.

Iako će uvijek biti onih koji će loviti u mutnom, oni koji bi radili prema propisima pozdravljaju ponovni ustroj Državnog inspektorata. 

Ako se mehanizmi unutar novoga aparata dobro uspostave, sugovornici HRT-a vjeruju kako ima nade da se crna i siva zona  suzbiju.

Tema: Hrvatska

Komentari (98)
  • "U zadarskoj udruzi iznajmljivaca nema takvih"hahahah ova vam je dobra

    17. 3. 2019,   10:42
  • inspektori? he he he zar postoji i jedan koji nije korumpiran? Smijem se, ali to je za plakati, banana država

    17. 3. 2019,   10:40
  • Opet pusu na ladno. Opce je poznato da turisticka inspekcija samo dode uzme pare (reket) i idu dalje, ko ne plati cca 500€ misecno (centar splita) zatvore ga. A o komunalnim redarima necu niti pocet pricat to su uhljebi uhljeba, ti zarade vise u sezoni nego konobar na hvaru...

    17. 3. 2019,   10:37