Obavijesti

News

Komentari 141

Kraj za šefa HAKOM-a: 'Tlači, nikog ne sluša i troši ko lud...’

Kraj za šefa HAKOM-a: 'Tlači, nikog ne sluša i troši ko lud...’
1

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković miče šefa HAKOM-a Dražena Lučića zbog neprimjerenog ponašanja: ‘On se ponašao kao država u državi. Toga je dosta’

VIDEO

Dražen Lučić se ponašao kao država u državi. Kao da je predsjednik SAD-a a ne državne agencije. Ministar Butković smatra da to tako više ne može ići, komentirao je bliski suradnik ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:12

Ministar zato predlaže prijevremenu smjenu čelnika državne agencije HAKOM Dražena Lučića, njegova zamjenika Marijana Bolarića te člana vijeća Domagoja Jurjevića. HAKOM je inače bio na meti kritika zbog rastrošnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U opsežnom dopisu koji je Butković poslao u Ured premijera Andreja Plenkovića prilično neuobičajenim jezikom navodi se kako Lučić ima “sasvim neprimjereni način komunikacije”, a da je s Vijećem teško surađivati.

U čak šest točaka Butković nabraja “grijehe”. Primjerice, Vijeće HAKOM-a je četiri mjeseca odbijalo poslušati ministarstvo i izmijeniti statut kako bi se mogao provesti program Vlade za pristup širokopojasnom internetu.

Zatim navode da je “neprimjereno i neutemeljeno pisao požurnice premijeru” da se usvoji njihov program rada HAKOM-a iako mu je ministarstvo jasno reklo da prvo mora izmijeniti statut.

Butković navodi da je Lučić zatrpavao ministarstvo nizom zaključaka kojim traži da se njegovu kritičaru i članu Vijeća Zdravku Jukiću onemogući samostalno istupanje. Na kraju, ministarstvo navodi da je davao “ničim dokazane optužbe i insinuacije na račun nadležnih državnih službenika i traženje pisanih isprika” te imao “druge oblike neprimjerene i neutemeljene prepiske s ministarstvom”.

HAKOM je često bio na meti kritika zbog rastrošnosti jer ima unajmljene prostore za 12 milijuna kuna, putovali su na strateške sastanke koji su bili jelo i pilo za zaposlenike, skupo plaćaju odvjetnike. 

24sata nedavno su otkrila da su prije Božića naručili kravate i rupce za 86.000 kuna. I to nakon što je ministar Butković naredio štednju. Također, HAKOM je zabranio rad sindikatima.

Pravomoćno je kažnjen jer su otkrili zdravstvene podatke svoje djelatnice. Agencija obavlja veoma važnu ulogu nadzora nad 13 milijardi kuna vrijednim telekomunikacijskim, poštanskim i željezničkim tržištem, a Butkoviću je ponašanje čelnika očito prelilo čašu strpljenja. 

- Da se pita ministra i njegove suradnike, odmah bi bio smijenjen, ali konačnu odluku donosi Sabor - rekao nam je sugovornik iz ministarstva. 

Lučić je tužio i sve one koji su kritizirali njegov rad. I od glavnog urednika 24sata pismeno je tražio da potpisanom autoru zabrani praćenje rada HAKOM-a, a ako nastavimo kritički pisati o njima, uskratit će i drugim kolegama iz redakcije informacije iz djelokruga rada. Nismo udovoljili tom zahtjevu.

Član Vijeća: Lučić narušava ugled HAKOM-a

Dražen Lučić je bio ravnatelj HAKOM-a prije nego što je postao predsjednik Vijeća koje donosi sve relevantne odluke. Član tog vijeća Zdravko Jukić poslao je opsežno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga upozorava da Lučić “kontinuirano narušava ugled HAKOM-a”. Pobrojio je i niz stručnih zamjerki na rad vijeća, koje onemogućavaju povlačenje novca za razvoj širokopojasnog interneta. Upozorava i na samovolju predsjednika Lučića.

Više neće biti izvan proračuna države

HAKOM se financirao od naknada koje plaćaju sudionici na tržištu i dosad je bio izvan proračuna. Smjernice koje je Vlada objavila kažu da je to bilo pogrešno i da će od sljedeće godine HAKOM biti vraćen u proračun i ingerenciju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Butković im je inače poručio da moraju štedjeti u svim segmentima poslovanja jer troše više nego što uprihoduju poslovanjem.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 141
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje