Obavijesti

News

Komentari 5

'Kralj kaktusa' ima 50 tisuća primjeraka u svom stakleniku

'Kralj kaktusa' ima 50 tisuća primjeraka u svom stakleniku
2

BODLJIKAVO: Hrvoje iz Petrinje ima više od 50.000 kaktusa, a prvi mali kaktus donijela je baka Emilija. Ona je maleni kaktus nabavila još tijekom Drugog svjetskog rata

VIDEO

Gledao sam iz daljine sa svoje vojne osmatračnice kako mi ruše kuću, bacaju posude s mojim kaktusima, trpaju u kombi i voze prema Banjoj Luci ili u Srbiju. To nikad neću zaboraviti.

Pokretanje videa...

01:03

Prisjetio se bolnog trenutka iz rata Hrvoje Bešlić (52) iz Petrinje, koji je danas najveći proizvođač i kolekcionar kaktusa u Hrvatskoj. Staklenik su mu dvaput rušili pa je kretao ispočetka.

- U svakom trenutku imam oko 50.000 kaktusa za prodaju te oko 600 u privatnoj kolekciji. Imam ih iz cijelog svijeta, a posao je dovoljno dobar da razmišljam o proširenju staklenika – objašnjava Hrvoje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Njegova se obitelj uzgojem kaktusa bavi više od 60 godina. Sve je počelo s bakom Emilijom, koja je u Petrinji tijekom Drugog svjetskog rata nabavila maleni kaktus.

- Nabavljala je jedan po jedan, a i moj tata Josip zaljubio se u njih. Počeo ih je sakupljati i ‘60-ih je imao najveću zbirku kaktusa u Jugoslaviji. Bio je član austrijskog udruženja kaktusara pa su mu drugi slali sjeme i kaktuse iz cijelog svijeta. Počeli smo izlagati na zagrebačkom sajmu cvijeća i polako je hobi je postao strast – kaže Hrvoje, koji je prve korake napravio u tatinu stakleniku i kao srednjoškolac se počeo ozbiljnije zanimati za bodljikavce. Kad je počeo rat, iz Petrinje su morali u Sisak, a njegov tata odande je poslao pisma kolekcionarima iz svijeta da mu pošalju nova sjemena. Prijatelj iz Siska ustupio je staklenik i njihova obitelj ponovno je krenula s uzgojem.

- Iste jeseni na taj je staklenik pala granata i razorila ga. Otac je odustao, no ja nisam želio stati. Nazvao sam prijatelje u Nizozemsku i rekao što se događa te objasnio da želim početi ispočetka – nastavlja Hrvoje. Obitelj je 1993. kupila veliko prazno zemljište u Žažini, gdje su sagradili prvi staklenik i nastavili saditi sjemenke kaktusa.

- Poslije rata odlučio sam osnovati tvrtku. Srušio sam tatin staklenik od 100 četvornih metara i sagradio ovaj, koji ima 800 kvadrata. Stvorio sam brend – pohvalio se Hrvoje.

U međuvremenu je upoznao suprugu Katarinu (40) te dobio troje djece. Kaktusi su ih othranili i omogućili im dostojanstven život. Obnovili su i kuću u Petrinji, gdje su nastavili živjeti, a staklenik u Žažini postao je simbol kaktusarstva u Hrvatskoj. Iako mu je to ljubav, trnovit je to posao, pa mu često ostane bodlja u ruci.

- Izvadim je zubima, a onda se trn zabije u usta. Tad me spašava supruga - smije se Hrvoje, u čiji staklenik redovito dolaze studenti Poljoprivrednog fakulteta kako bi učili o kaktusima, a surađuje i s Botaničkim vrtom jer ima veću kolekciju od njih. Pojedini kolekcionarski primjerci koje ima vrijede više tisuća eura, no on ih ne bi dao nizašto.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...