Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Marko je kralj tarantula: Ima ih 150, a pokrenuo je i posao...

None Foto: Željko Hladika/24sata 28

Najskuplju tarantulu platio je 3700 kuna. Velika je nekoliko milimetara, a u Koprivnicu ju je donio iz Poljske. Linda mu je najdraža jer ju je dobio od fana s YouTubea, a Saša najstarija. Ima četiri godine

Marko Petković i njegovih 150 tarantula dočekalo nas je u Koprivnici, u prostoru od otprilike 20 četvornih metara. Kod mene se istog trenutka pojavio onaj “urođeni” strah od ovih beskralježnjaka koji većinu života provedu u izolaciji, skrivajući se u svojim jazbinama. Bez razloga, naravno, jer sam nakon dva sata u njihovu društvu iz Markova životinjskog carstva ipak izašla “čitava”.

Foto: Željko Hladika/24sata

- Velika je stigma oko paukova. Ljudi ih se jako boje, a u većini slučajeva je to besmisleni strah. Prije će vas ugristi pas nego pauk. Kod nas ni nema paukova opasnih po život. Možda jedino crna udovica, ali ona će u rijetkim slučajevima ugristi - odmah nam je objasnio Marko, na YouTubeu poznatiji kao The Dark Den. Zbog ljubavi prema paucima u siječnju je dao otkaz u geodetskom uredu, a svoje je “prijatelje” nedugo nakon toga premjestio u koprivnički inkubator. Dotad su živjeli u njegovu skučenom stanu. Sve je, kaže, počelo iz zabave.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Prije nekoliko godina sam tražio YouTube kanal o paucima. Shvatio sam da ih baš i nema pa sam odlučio krenuti s time. Prve dvije godine sam radio doslovno za ništa. Nakon videa ‘Feeding the devil’ dogodio se ‘boom’. Tu sam hranio stonogu, ali video nije ništa posebno. Tad sam doslovce iz amaterizma prešao na to da sam počeo zarađivati pristojnu mjesečnu plaću - rekao je.

Foto: Željko Hladika/24sata

Trenutačno ga na YouTubeu redovito prati 267.000 ljudi. Većinom snima tarantule kako jedu žohare, ali ima i onih videa na kojima pokazuje koliko su mu ljubimci privrženi. Bezbrižno mu hodaju po rukama, nikad ga nisu ugrizli, a mi smo se uvjerili da su raspoloženi i kad im stranci zavire u jazbinu.

Foto: Željko Hladika/24sata

- Tarantule su totalno zahvalne. Ako želite kućnog ljubimca, a nemate baš vremena da se o njemu brinete, nabavite si tarantulu. Meni ‘oduzimaju’ samo tri sata tjedno - rekao je. Zašto baš pauci, ni sam ne zna.

POGLEDAJTE GALERIJU:

None Foto: Željko Hladika/24sata 28

- Oduvijek su me zanimali! Ja sam bio ono dijete kojem kad su rekli nemoj dirati, pitao sam zašto. O njima sam gledao dokumentarce i čitao enciklopedije. Prvo sam primijetio pauka koji ima križ na leđima. Kao dijete sam ga nazvao pauk križar. Poslije sam zaista i otkrio da se tako zove - zaključio je.

 

Komentari (36)
  • Zamisli jednog dana brojiš, i ono 149..

    7. 8. 2018,   17:25
  • idi dođavola,prošla me jeza kao kad sam prvi put vidio mesića uživo

    7. 8. 2018,   17:08
  • Nije to nista imam ih ja jos vise po zidovima. Fata slabo cisti.

    7. 8. 2018,   17:26