Obavijesti

News

Komentari 12

Kraljica je možda šefica države, ali kad je doma, glavni je - muž

Kraljica je možda šefica države, ali kad je doma, glavni je - muž
1

Najduži kraljevski brak u povijesti: Prije točno 70 godina britanska kraljica Elizabeta udala se za grčkog princa Phillipa, svog rođaka u trećem koljenu. Mladenka je imala 21. a mladoženja 26. godina

VIDEO

Kraljica Elizabeta II. bila je još kraljevna kada se na današnji dan 1947. godine udala za grčkog kraljevića Phillipa. Bio je to njezin najsretniji dan u životu jer se napokon stala pred oltar sa čovjekom kojeg je oduvijek željela. U njega se zaljubila još kao 13- godišnja djevojčica kad ga je prvi put ugledala tijekom posjeta Pomorskom fakultetu u Darmouthu sa svojim ocem, kraljem Georgeom VI. Njemu je bilo 18, bio joj je predivan, visok i plavook i otad je htjela samo njega.

Prince Philip Biographical

No ovaj grčki princ i nije bio idealna prilika za buduću kraljicu Velike Britanije. Nije nikome smetalo što su oni rođaci u trećem koljenu - prabaka im je britanska kraljica Viktorija - već su u pitanju bile neke druge stvari.

Siromašni pravoslavac čije su se sestre udale za naciste

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Phillip Mountbatten, koji je s obitelji protjeran iz Grčke, bio je siromašan. Otac mu nije ostavio ništa osim kofera odjeće, četke za brijanje, dugmadi za manžete i pečatnog prstena koji Phillip i danas nosi. Bio je i pravoslavac, a njegove sestre bile su udate za njemačke prinčeve bliske nacistima. Također, njegovo ponašanje nije se sviđalo Elizabetinim roditeljima. Bio je otresit i direktan, sirov, često neprijatno duhovit, na samom rubu vrijeđanja.

Navodno su se Elizabetina majka i baka najviše od svih protivile ovom vjenčanju, a mnogi su dijelili njihovo mišljenje da grčki princ nije najbolja prilika za buduću kraljicu. Nije se sviđao ni britanskoj javnosti

Kad je Phillip posjetio dvorac Windsor za Božić 1943.godine, tada 17- godišnja princeza blistala je od radosti i sreće, Jedna guvernanta je komentirala ’kako je nikad nisu tako sretnu vidjeli’. Uskoro je mladi mornarički oficir koji se školovao u Velikoj Britaniji, a tijekom Drugog svjetskog rata sudjelovao  s Kraljevskom mornaricom u bitkama na Sredozemlju i Pacifiku koristio svako odsustvo da u svom crnom sportskom automobilu dojuri vidjeti Elizabetu. Ugodne vanjštine zvali su ga 'Plavi grčki Apolon'.

Morao se odreći svoje vjere i titule grčkog princa

Kad ju je zaprosio roditelji, naravno, nisu bili presretni jer osim svih njegovih mana kojih su bili itekako svjesni strahovali su da će joj najvjerojatnije biti i nevjeran. Zahtijevali da se vjenčanje odgodi dok Elizabeta ne napuni 21 godinu. Ali, mladi par nije odustao.

Zaruke su službeno objavljene 10. srpnja 1947. godine, kad je Elizabeta navršila 21 godinu, ali vjeruje se da su se zapravo zaručili godinu dana ranije, tijekom odmora u Škotskoj. Zaprosio ju je dijamantnim prstenom koji je dao napraviti od majčine tijare.

Prije vjenčanja princ je postao britanski građanin i princ te vojvoda od Edinburgha. Odrekao se svoje vjere i postao član Engleske Crkve. Morao je opovrgnuti svoju vjernost grčkoj kruni i odreći se titule princa od Grčke i Danske. 

Vjenčanju  koje je održano dvije godine po završetku Drugog svjetskog rata nije smjela prisustvovati Phillipova njemačka rodbina, odnosno nije prisustvovao nitko osim njegove majke.

Skupljala bonove za materijal za haljinu

Elizabetina vjenčanica bila je boje bjelokosti izrađena od satena i ukrašena s preko 10 tisuća bisera uvezenih iz SAD-a i srebrnim nitima. Dizajnirao ju je kraljevski dizajner Norman Hartnell. Haljina je imala široko rezani dekolte, duge rukave i šlep dugačak gotovo četiri metra. Elizabeta je skupljala kupone kako bi si mogla priuštiti materijal za satensku vjenčanicu što je izazvalo negodovanje u ratom opustošenoj Britaniji, u kojoj je vladala velika oskudica. Neki su čak i glasno protestirali zbog takvog rasipništva.

Izrada haljine je trajala šest mjeseci, a poseban ukras vjenčanici dao je izvezeni til. Na glavi je imala jednostavnu krunu koja je pridržavala veo od svile koji joj je bio posebno drag jer ga je posudila od svoje majke. Svadbeni buket bio je izrađen od bijelih orhideja i grančica mirte koji se sutradan položen na grob neznanog junaka u Westminsterskoj opatiji. Na nogama je nosila satenske visoke potpetice boje slonovače ukrašene srebrom i biserima.

Sastojci za svadbenu tortu stigli iz Australije

Ipak, vjenčanje nije bilo pretjerano glamurozno. Sastojci za svadbeni ručak došli su iz raznih podneblja britanskog carstava jer u zemlji dvije godine nakon rata nije bilo gotovo ničega. Tako je svadbena torta bila velika atrakcija, visoka devet metara i teška čak 500 kilograma. Napravljena je od sastojaka dobivenih iz Australije, a rezana je Phillipovim mačem.

Na vjenčanju u Westminsterskoj opatiji bilo je prisutno više od dvije tisuće ljudi, a to je bila prva kraljevska svečanost od kraja Drugog svjetskog rata. Vjenčanje se slavilo diljem svijeta.

Milijuni ljudi su uživo putem radija pratili prijenos vjenčanja, a snimke se vjenčanja su se prikazivale u kinima diljem zemlje. Bračni par primio je više od 10.000 telegrama i dobio 2.500 poklona.

THE CORONATION OF QUEEN ELIZABETH II

Mladenka je imala osam djeveruša, a mladoženja joj je poklonio prsten od velškog zlata kako bi ga nosila pored raskošnog zaručničkog prstena.

Medeni mjesec proveli u Engleskoj

Mladi bračni par medeni mjesec je proveo u povijesnoj ladanjskoj kući Broadlands u vlasništvu prinčevog ujaka u okrugu Hampshire. Elizabeta se s medenog mjeseca javila majci pismom. 'Philip je anđeo', pisala je zaljubljena mladenka.

Nedugo nakon vjenčanja kraljevna Elizabeta i princ Phillip su preselili na Maltu, gdje je Phillip služio u mornarici. Malta je ostala jedina zemlja pored Ujedinjenog Kraljevstva u kojoj je kraljica živjela, a živjela je tu od 1949. do 1951. godine..

Njezin suprug Phillip inače je poznat po svojim čestim gafovima, neshvaćenom smislu za humor i politički nekorektnim vicevima, a poznat je i po tome što baš nije bio vjeran muž. Spominjalo se da su brojne poznate engleske dame iz javnog života kao i mnoge aristokratkinje završile u njegovom zagrljaju.

'U braku je Phillip uvijek glavni za sve'

No ipak, iako su se kraljica i suprug kroz godine braka suočavali s mnogim problemima, dolazilo je do konflikata i tenzija nikada nisu odustali jedno od drugog.

 - Možda je tajna njihovog uspješnog braka bila i u tome što su dosta vremena proveli odvojeni. Phillip je godinama, svakog vikenda, odlazio na utakmice pola, no uvijek je odsjedao kod zajedničkih prijatelja. Svi oni bili su izrazito moralni ljudi, odani kraljici, i mislim da nema nikakvog govora da bi joj prešutjeli nešto što ona ne bi odobravala -  rekao je povjesničar Robert Lacey, koji radi kao konzultant na Netflixovoj hit seriji 'The Crown', inspiriranoj upravo britanskom kraljicom.

PX 96-33:17

Iako je princ Philip u javnosti uvijek u drugom planu, Lacey ističe da je u njihovom domu upravo on - kralj. 
- U braku Philip je uvijek bio glavni za sve - kazao je Lacey.

Elizabeta je o suprugu jednom prilikom rekla:

- Princ Phillip je na vrlo jednostavan način bio moja snaga i oslonac i ostao uz mene svih ovih godina. Ne samo ja, već mu i cijela naša obitelj i zemlja duguje više nego što će on ikada priznati-

FILE PHOTO -  File photo of Britain

Phillip je o Elizabeti rekao;

 - Jedna od najljepših i glavnih osobina moje supruge je to što je nevjerojatno tolerantna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a