Obavijesti

News

Komentari 9

Kraljica slatkog: Svaka nagrada ima svoje mjesto u njenoj kući

Kraljica slatkog: Svaka nagrada ima svoje mjesto u njenoj kući
2

Dragica Lukin otkrila nam je kako je Josip Broz Tito volio čokoladu i čokoladne torte, Franjo Tuđman kremaste kolače, a Stipe Mesić nije birao, pojeo bi sve što je slatko

VIDEO

Za svoj dugogodišnji rad poznata umaška slastičarka Dragica Lukin (65) osvojila je više od 1000 nagrada, medalja i međunarodnih priznanja.

Među vojskom poznatih u njezinim su slasticama uživali i predsjednici Josip Broz Tito, Franjo Tuđman i Stjepan Mesić.

Dragica je i međunarodna gastronomska sutkinja. Na prvo natjecanje krenula je s 14 godina i od tada nije stala.

- Te nagrade su moj život i sretna sam zbog toga. Davat ću svoj doprinos do zadnjeg daha, posebno u edukaciji mladih. Moja misija je sačuvati hrvatsku baštinu, revitalizirati stara zaboravljena jela, a Hrvatski kuharski savez, čija sam članica, te Savez slastičara na tome rade nesebično - govori nam Dragica Lukin.

Dodala je kako bi je usrećilo kad bi svi hrvatski ugostitelji shvatili da je jedino važno sačuvati domaću gastronomiju i prezentirati je u najboljem svjetlu.

- Imam puno važnih nagrada u svom radnom vijeku, od hrvatskoga kuharskog saveza, nagrada iz Srbije za promociju i angažman, tu je svjetska medalja iz Luksemburga, olimpijska medalja iz Njemačke, a počasni sam član Kuharske federacije 11 zemalja. Također sam vitez gastronomije europskih zemalja Mediterana za promociju gastronomije i struke - povjerila nam je Dragica. Svaka medalja i priznanje ima svoje posebno mjesto u obiteljskoj kući Lukin, a kao međunarodni gastrosudac lani je više od stotinu puta letjela zrakoplovom iz države u državu. I nije se umorila.

- Letim od destinacije do destinacije, svaka je kuhinja drukčija, a pritom vidim gdje je i naša gastronomija. U Dagestanu sam predavačica već godinama, članica sam međunarodnog odbora svjetske kulinarske organizacije, članica vojnog venecijanskog plemstva, predavačica sam na opatijskom Fakultetu za menadžment, a godinama se bavim i humanitarnim radom - nabraja Dragica, koja uskoro leti u Vijetnam. Tamo će kao svjetski sudac ocjenjivati njihove slastice na svjetskom kupu.

Dragica je javnosti poznata po “zlatnoj kroštuli”, koju je prije četiri godine napravila za Guinnessovu knjigu rekorda. Kroštula je bila duga 24 metra.

Dragica nam priznaje da su njezin život kolači. Nema dana, kaže, da ne pojede bar malo slatkog. Uspješno drži i slastičarnicu u Umagu, a najsretnija je kad joj se vraćaju stari gosti. O poznatima koji su kušali njezine kolače ne želi govoriti. Tek nam je otkrila da je Tito bio veliki gurman, obožavao čokoladu i njezinu čokoladnu tortu. Predsjednik Tuđman bio je skloniji kremastim kolačima, dok je, prema Dragičinoj procjeni, navjeći sladokusac među predsjednicima bio Stipe Mesić.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"