Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Krava Oka za povijest: Otelila je četvorke, a nije ni muknula

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Svaki telić teži 25 kilograma, a Tomaškovićevi očekuju da će za oko dva mjeseca dosegnuti oko 170 kilograma. U trudnoći je krava težila oko čak 800 kilograma

Njofra, Pero, Žarko i Mrvica iznenadili su u nedjelju ujutro obitelj Tomašković iz Brebrovca kraj Jastrebarskog.

Veselo su skakutali oko majke, simentalke Oke, koja je četvero mladunaca bez većih komplikacija otelila u samo pola sata.

- Tog sam jutra oko 6.15 ušla u štalu, a Oka je ležala u trudovima i krvarila - rekla je Josipa Tomašković (27), koja je s mamom Ankom (59) brzo nazvala veterinara.
 Njofra i Pero otelili su se bez problema, a Žarka su Josipa i Anka morale izvući za noge. Mislile su da je avantura tu završila, a onda je odjednom provirila Mrvica.

- Ostale smo bez teksta, ali sve je prošlo u redu i presretne smo što je naša obitelj bogatija za četiri člana - dodaje Anka.

Svaki telić teži 25 kilograma, a Tomaškovićevi očekuju da će za oko dva mjeseca dosegnuti oko 170 kilograma. U 22 godine, koliko radi kao veterinar, Želimir Mitrovski ovakvo nešto nije doživio.

Kaže kako je mislio da bi Oka, koja je ostala steona umjetnim putem, mogla imati dva teleta, a četiri nije mogao ni sanjati. U znak zahvalnosti prema veterinaru Žnidariću, koji je Oku umjetno oplodio i uspio u tome od prve, jedno je tele po njemu dobio ime. U trudnoći težila je oko 800 kg i jedva je prolazila kroz vrata štale.

Komentari (55)
  • To se dešava kada oplođuje veterinar umjesto bika.

    19. 3. 2014,   21:19
  • Draga Ana krava nema trudnoću već je steona tj "krava dok je bila steona težila je 800kg bla bla..." btw vlasnicima svako dobro s "novim članovima" svaka čast!!!

    19. 3. 2014,   21:36
  • Kad bi svaka krava u Hrvatskoj ovako, svaka ovca, svaka prasica i ostale domače životinje povečale četri puta produktivnost, možda bi nam stočarstvo malo živnulo;-)) Ali bi to naši političari sjeb...i sigurno.

    19. 3. 2014,   22:09