Obavijesti

News

Komentari 68

Kravosas u Mokošici: 'Najveća zmija koju sam ikad uhvatio!'

Kravosas u Mokošici: 'Najveća zmija koju sam ikad uhvatio!'
5

Vatrogasci su ispod perilice na terasi kuće u Mokošici izvukli zmiju od dva metra. Prava opasnost vlada od otrovnica koje gmižu tlom, a zbog velikih vrućina sve češće se pojavljuju u ‘javnosti’

VIDEO

Mogu vam reći da je ovo najveća zmija koju sam ikad uhvatio. Imala je više od dva metra. No iako izgleda golemo, zmije se svejedno nisam uplašio, kaže nam uzbuđeno vatrogasac Mato Šimunović. On je u utorak u Mokošici uhvatio kapitalca, kravosasa, najdužu zmiju u Europi.


POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:48

Kravosas, inače neotrovna zmija, zavukla se pod perilicu na terasi jedne kuće. Vatrogasci su u roku od deset minuta uhvatili zmiju i pustili je dalje u prirodu. Iako je neotrovan, i kravosas može biti ‘nezgodan’. On u usnoj šupljini može nositi bakterije i ugrizom zaraziti čovjeka. Herpetolog Dušan Jelić kaže kako opasnost nije velika jer kravosas rijetko grize. Međutim, prava opasnost vlada od otrovnica koje gmižu hrvatskim tlom, a one se zbog velikih vrućina posljednjih dana sve češće pojavljuju u ‘javnosti’. U Hrvatskoj trenutačno živi 15 vrsta zmija. Nasreću, samo tri su otrovne. Najpoznatija zmija otrovnica u Hrvatskoj je poskok. Njegov otrov je najjači i, ako se ugriz ne sanira, smrt može uslijediti vrlo brzo, zavisno o tjelesnoj težini ugrizenog čovjeka.



- Poskok boravi u planinskim predjelima. On voli kamen, gdje se može skriti. Najčešće ga se može pronaći po kamenjarima Velebita, Dinare i Biokova - kaže Jelić. Riđovka je druga najpoznatija zmija otrovnica u Hrvatskoj. Nje, za razliku od poskoka, nema u Dalmaciji. Riđovka najčešće boravi u predjelima Gorskog kotara i oko Karlovca, a može se je pronaći u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji. Riđovka je nešto manje opasna od poskoka, ali treba biti jednako oprezan.



- Što se tiče opasnosti od zmija, jednaka opasnost vlada od svih zmija. Sve tri otrovnice u Hrvatskoj su opasne - pojašnjava Jelić. Treća i najmanje poznata otrovnica u Hrvatskoj je planinski žutokrug. Ona, kako joj i ime kaže, obitava u vršnim planinskim predjelima, pa prilikom planinarenja treba biti oprezan i zbog nje. Osim zmija, opreza treba imati i s paucima te škorpionima. U Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe, najopasniji pauk je crna udovica. Ipak, ona je rijetko smrtonosna.



- Njezin ugriz izaziva jake bolove, ali nije smrtno opasna. Zadnji slučaj smrti od ugriza u Hrvatskoj bio je 60-ih godina - kaže stručnjak za paučnjake Nedeljko Landeka i dodaje kako udovica nije agresivna. Treba biti oprezan i zbog škorpiona koji žive diljem Hrvatske. Ubodi izazivaju jake bolove, ali nasreću ipak nisu smrtonosni.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora