Obavijesti

News

Komentari 454

Zagreb Pride: Kerum homofob, a Dežulović homofrend godine

Zagreb Pride: Kerum homofob, a Dežulović homofrend godine
10

Najmirniji Pride do sada: Više od 4000 sudionika prošetalo je gradom. Policija je potvrdila da je uhitila tek jednog muškarca zbog remećenja javnog reda i mira

VIDEO

Jedanaesti po redu Zagreb Pride, i jedan od najbrojnijih, protekao je dosad možda najmirnijoj atmosferi. 

Organizatori tvrde da je u povorci bilo više od 4000 ljudi koji su u jednosatnoj povorci prošetali od Trga žrtava fašizma, preko Trga bana Jelačića pa sve do parka u Zrinjevcu, gdje su organizatori i gosti održali govore i proglasili Željka Keruma homofobom, a Borisa Dežulovića homofrendom godine. 

Da je riječ o najmiroljubivijem prideu pokazuje i činjenica da je policija privela tek jednog muškarca zbog remećenja javnog reda i mira. 

'Željko dođi, znamo da si ovdje'

Prilikom proglašenja homofoba godine organizatori su dozivali gradonačelnika Splita da dođe preuzeti nagradu: 'Željko, dođi, znamo da si ovdje'. Poručili su mu da su ovo zadnji izbori koje je dobio. S druge strane, ni Boris Dežulović, homofrend godine, nije preuzeo nagradu, ali je poslao pismo zahvale koje su organizatori pročitali.

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova rekla je kako je u dvojakoj ulozi, i poslovno, ali i privatno zbog svojih prijatelja koji su u strahu izaći u javnost sa svojom spolnom orijentacijom. 

- Društveni procesi koji su se pokrenuli u svijetu, u Europi, pa i u Hrvatskoj više se ne mogu zaustaviti. Želim vjerovati da u Hrvatskoj da postoji volja za uspostavljanje prava LBGT osoba,. Ja podupirem potrebu za reguliranje svih tih prava i ukazala sam već na društveno nepovoljan pravni položaj LBGT osoba. Pitanje obiteljskog statusa je otvoreno i njegovo rješavanje će se morati uskladiti s praksom i stečevinom Europske Unije. Nerazumijevanje različitosti leži u osnovi svake različitosti i homofobije i zato prenosimo poruku da ljudska prava pripadaju svima. Pozivam sve da dignu svoj glas za tolerenaciju za empatiju za razumijevanje svih onih koji su drugačiji od heterseksualne večine - rekla je pravobraniteljica okupljenima u parku Zrinjevac. 

Veseli transparenti: 'Ljubi, ljubi pedera', 'Mate ima mengu'

Iako iznimno bučna, povorku su brojni promatrači pozdravljali i mahali im, a neki su se i do srca nasmijali na neke od transparenata poput: 'Ljubi, ljubi pedera', 'Mate ima mengu', 'Boli me dupe', 'I pederi su radnici'...

- Poruka ovogodišnjeg Pride-a je da je svaka obitelj sveta, imamo tisućljetni san. Ja kao ponosna mama želim da i moja kćer bude ponosna mama. Ne vidim zašto je moje dijete manje vrijedno od nečijeg drugog. Mjesta homofobiji stvarno ne bi trebalo biti. Političari ne rade dovoljno da nam pomognu. Kada su predizborne kampanje svi su puni obećanja, a kada treba nema ih nigdje. Ne vidim u čemu je problem. Pokušavaju dobiti glasove, a kada ih dobiju nije ih više briga. Trebalo bi više educirati ljude, od najmanje dobi da je najbitnije jedino da je obitelj puna o ljubavi, a ne da to moraju biti muškarac i žena - rekla je jedna od organizatorica Pride-a.

Inače, Pride su došli podržati i pisac ​Predrag Metvejević, te Danijela Trbović i Maja Sever s HRT-a. 

Matvejević: Možda je i Nikola Tesla bio gay

Matvejević je bio i u Splitu na povorci,  a rekao je zanimljivu tezu - da je i Nikola Tesla možda bio gay. 

- Tesla je posljednjih 20 godina svog života proveso sa svojim pomoćnikom. Nejasno je je li to bio samo odnos gospodara i pomoćnika ili ipak nešto više od toga - rekao je Matvejević. 

Podršku LBGT zajednici došla je dati i Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša i prirode.  

Holy: Zagreb Pride sve više sliči na one u Europi

- U Splitu se vidi da je riječ o politiziranju, a u Zagrebu Pride više sliči na one koji se svake godine održavaju u zapadnoj Europi. Ali, imamo još jako puno posla u borbi za prava seksualnih manjina. I u zakonskom smislu, ali i smislu djelovanja represivnog aparata u zaštiti njihovih prava - rekla je Holy.  

Pusić: Možda se za pet godina neki političar deklarira kao gay

Od poznatijih u povorci su se mogli vidjeti Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova, laburist Branko Vukšić i novinar Drago Pilsel. 

- Dobro je što Zagreb Pride postao ovako zabavna manifestacija. To pokazuje da se uspješno bori protiv diskriminacije. Koliko ćemo čekati da se u politici netko deklarira kao homoseksualac? Ne znam, možda za jedno pet godina - rekla je Vesna Pusić. 

Vukšić: Političari se bore samo za prava svojih stranaka

Branko Vukšić, pak, smatra kako političari ne rade ni za čije slobode. 

- Političari se bore samo za prava svojih stranaka. Pa gledajte koliko malo je političara danas ovdje. Mislim da je hrvatsko društvo danas malo manje kivno na gay zajednicu, ali nisam siguran da ima nekih pozitivnih pomaka. Bilo bi lijepo da se podrži svaka manjinska zajednica, tada će nam sigurno biti bolje - rekao je Vukšić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 454
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa