Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Krediti kućanstvima u eurozoni porasli najsnažnije u 10 godina

None Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Kreditni plasmani kućanstvima u eurozoni zabilježili su u travnju najsnažniji rast u razdoblju nakon financijske krize, pokazali su u utorak objavljeni podaci Europske središnje banke (ECB)

Krediti kućanstvima u zoni primjene zajedničke europske valute porasli su u travnju za 3,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od siječnja 2009. godine, izvijestio je ECB.

U ožujku uvećani su 3,3 posto, kao i u prethodnom mjesecu.

Još snažniji rast u travnju zabilježili su krediti kompanijama, za 3,9 posto. Iako je njihov rast bio osjetno snažniji nego u ožujku kada su uvećani 3,6 posto, u ECB-u napominju da travanjska stopa rasta i dalje osjetno zaostaje za najvišom postkriznom razinom, od 3,4 posto, zabilježenom u rujnu prošle godine.

Pokazatelj novčane mase u opticaju M3 kojeg mnogi analitičari smatraju relativno pouzdanim vjesnikom aktivnosti u predstojećem razdoblju uvećan je u travnju za 4,7 posto, nakon 4,6 postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Zbog osjetnog posustajanja gospodarskog rasta u eurozoni u uvjetima slabe inozemne potražnje za industrijskim prozivodima ECB je odgodio planiranu normalizaciju monetarne politike, najavljujući dodatne poticajne mjere kako bi potaknuo bankovno kreditiranje a time i posustalo gospodarstvo.

Strahujući da će banke zbog slabijeg gospodarskog rasta zakočiti priljev kredita kompanijama, ECB im namjerava ponuditi novu liniju ultrajeftinih kredita s krajnjim ciiljem osiguravanja dovoljno sredstava za kompanije kako bi nastavile s investicijama.

Komentari (1)
  • Porasli su 10 eura mjesecno

    28. 5. 2019,   12:57