Obavijesti

News

Komentari 326

Kreiraj ministra: Ako HDZ-u ne platiš članarinu, ništa od vlade

Kreiraj ministra: Ako HDZ-u ne platiš članarinu, ništa od vlade
2

HDZ sastavio kriterije za 122 dužnosnika: Stručan, nekompromitiran, vrijedan i častan domoljub. U ponedjeljak će se u HDZ sliti stotine prijedloga za ministre...

VIDEO

HDZ je dodatno zatražio od svojih lokalnih podružnica i stranačkih organizacija da svaka predloži do čak 122 dužnosnika za koje smatraju da trebaju popuniti mjesta u ministarstvima!

Iako su već prošli tjedan stigla neka imena za ministre, sad je glavni tajnik Milijan Brkić Vaso odaslao novi dopis. Rok za prijedloge stranačkih organizacija je veoma kratak. Imena moraju biti dostavljena do ponedjeljka, a već u petak bi izabrani i usuglašeni s Mostom trebali biti u novoj vladi. Predsjednik Sabora Željko Reiner za petak je najavio početak zasjedanja Sabora. Prvotno je trebalo početi u srijedu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:13

- Bio bi to dodatni trošak. U petak će mandatar Tihomir Orešković predstaviti Vladu - rekao je Reiner.

U HDZ bi se do ponedjeljka trebalo sliti nekoliko stotina imena za najviše funkcije u državi. Osim ministara, tražili su i zamjenike i pomoćnike, koji će ujedno biti na čelu raznih uprava. Da HDZ-ovci ne bi previše lutali, Brkić im je poslao i jasne kriterije za svakoga kandidata kojeg predlažu i za koje moraju poslati životopis. Na prvome mjestu stoji da su se kandidati tijekom karijere morali iskazati kao “časni domoljubi, vrijedni i odgovorni u obavljanju dužnosti i da su kao takvi prepoznati u svojim sredinama i javnosti”. Odmah na drugome mjestu stoji da ne smiju biti osuđivani, kompromitirani i da se protiv njih ne smiju voditi kazneni postupci. Zatim, moraju biti stručni te imati iskustvo i kompetencije za područje za koje ih predlažu. Oni koji su zaboravili plaćati članarinu HDZ-u ne mogu biti predloženi. Organizacije mogu predložiti i one koji nisu “članovi Stranke, ali moraju ispuniti prethodne kriterije i podržavati program Domoljubne koalicije”.

24sata

- Prvi put Vlada se sastavlja tako da se i pita teren. To je ispravan put koji je naišao na odobravanje, pa smo zato produžili rok. Želim stručnu i odgovornu Vladu koja zna što hoće i može izvući zemlju iz sadašnje situacije - kaže nam jedan član predsjedništva HDZ-a.

Pitali smo ga i što točno znači konstatacija da nije kompromitiran i koliko široko će se to tumačiti, ali i što točno znači “častan domoljub”, ali jasan odgovor nismo dobili.

- U Vladi želimo časne, poštene i sposobne - istaknuo nam je.

Taj član predsjedništva kaže i da ljudi koji će biti predloženi mandataru još nisu izabrani i da će čekati odgovor od svojih stranačkih organizacija.

Zanimljivo je da HDZ traži kandidate i za ministarstva koja će pripasti Mostu.

Uz obveznu dostavu biografije, HDZ-ovci moraju ispuniti tablicu. U njoj se, uz običajena pitanja o stručnoj spremi, ističe i to je li kandidat bio branitelj ili ne.

I Most hoće mjesto tajnika

Tajnik Sabora je dosad uvijek bio iz stranke iz koje je predsjednik Sabora. HDZ je već imao spremno ime - Zvonka Šakića, koji je dosad bio tajnik kluba zastupnika.

Međutim, saznajemo da Most traži to mjesto za sebe.

- Shvatili su da je tajnik taj koji upravlja novcem, stručnom službom i kadrovima - saznajemo u Saboru.

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja kaže da se o mjestu tajnika tek načelno razgovaralo.

- Nije bilo uvjetovanja, tek prvi razgovori. Tko će biti tajnik, tek ćemo vidjeti - kaže Grmoja.

Potvrdio je da su u Mostu nezadoljni jer su dobili dvije manje prostorije, a HNS koji ima manje zastupnika ima četiri. Traže jednu veću za sastanke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 326
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori