Obavijesti

News

Komentari 3

Obnovljiva energija Sunca za čišći svijet već danas!

Obnovljiva energija Sunca za čišći svijet već danas!
1

Kada govorimo o zaštiti okoliša, velika stavka je i racionalno korištenje energije, odnosno naglasak na korištenju obnovljivih izvora energije.

VIDEO

Kada razmišljamo o energetski učinkovitom načinu življenja jedna od ključnih stavki, kako primjeri iz inozemstva pokazuju, je promjena način razmišljanja. Radi se o razmišljanju koje podrazumijeva pogled unaprijed i investiranje. Takve investicije su specifične jer se u pravilu investicije u obnovljive izvore isplaćuju dugoročno, a više o njima saznajte u nastavku.

Krenite prema energetski učinkovitoj budućnosti!

Znate li da Republika Hrvatska daje poticaj za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i kogeneracije? Cijena električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora iznosi 2,63 kune po kWh (Za sisteme snage do 10 kW), 2,23 kuna po kWh (za sisteme od 10-30 kW)!  Solarnu elektranu može graditi praktički bilo tko: obrtnici, općine, privatne osobe, pravne osobe itdSvoju privatnu solarnu elektranu možete postaviti na postojeći objekt ili zemljište u vašem vlasništvu. Postaviti ju možete vrlo lako na krovište, na fasadu, kao sojenicu, kao krovište zimskog vrta ili kao samostalan sistem na zemljištu. u pravilu radi se o južnoj strani krovišta, zida kuće, nadstrešnice, sojenice itd.

"Ako solarnu energiju mogu koristiti Švicarci, Nijemci, Austrijanci, Francuzi u Alpama, zašto ne bismo napravili isto primjerice u Dalmaciji? Zbog vlastite budućnosti naprosto moramo posegnuti za sunčevom energijom jer je došao krajnji čas da se dar sunca počne ozbiljno koristiti", kaže Josip Parić, inovator i stručnjak za korištenje energije iz sunca, vjetra i vode. Njegovo razmišljanje posebno je važno ako ga stavimo u kontekst propisa Europske unije. Naime, po zakonima Europske unije, sve zemlje članice moraju do 2020. godine osigurati 20 posto proizvodnje energije iz obnovljivih izvora te reducirati emisiju CO2 za 20 posto u odnosu na 1991. godinu. Međutim, mnogi stručnjaci procjenjuju kako se Hrvatska takvom europskom planu neće približiti te da ćemo plaćati penale Europskoj uniji. 

Ovisnici o električnoj energiji?

Da je Hrvatska apsolutni ovisnik o električnoj energiji potvrđuje podatak da 35% struje i 65% energenata - uvozimo! Stručnjaci često navode Njemačku kao primjer zemlje koja je svojedobno počela s kreditima kako bi ugradila fotonaponske ćelije na krovove, a danas starački domovi, studentska naselja i brojne bolnice veći dio godine uživaju visok postotak energetske autonomije dok su potrošnja i ogrjev ponegdje smanjeni i do 70%. 

Od tamo dolazi i zanimljiva priča o tome kako je moguće živjeti energetski efikasno, točnije iz južne Njemačke, odnosno Bavarske. Mjesto imena Wildpoldsried 1997. godine postalo je poprište svojevrsne energetske „revolucije“. U želji da stvore nova radna mjesta za stanovnike ovog malog gradića čelnici su odlučili investirati proračunski novac u „zelenu“, odnosno obnovljivu energiju. 15-ak godina kasnije mjesto je prekriveno raznim postrojenjima i uređajima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Tako se tu sada nalazi devet zgrada sa solarnim panelima, tri malene hidro-elektrane, pet fermetatora bioplina i devet vjetroturbina. No, osim lokalne zajednice u priču su se uključili i stanovnici te tako skoro 200 domova koristi solarne panele za proizvodnju električne energije. Impresivno, posebno kada se uzme u obzir da se radi o gradiću od nešto više od 2,500 ljudi!   

No, jedno je investirati novac u obnovljive izvore energije, a drugo je nešto i dobiti zauzvrat. Wildpoldsried je tako postao sinonim za pametno korištenje zelenih energija te mjesto je i počelo zarađivati zahvaljujući ovim pametnim investicijama. Tako oni proizvode čak 321 posto više energije nego je cijelom mjestu potrebno, te prema dostupnim podacima prodajom viška energije ostvaruju dobit od čak 4 milijuna eura godišnje

Bitno je uočiti kako je ovo malo bavarsko mjesto napravilo nešto što je od izuzetne važnosti prilikom pristupa obnovljivim energijama i energetski učinkovitom načinu razmišljanja – pretvorilo je energetsku učinkovitost u način života te služi kao dokaz kako svaka zajednica može, uz pravilan pristup, promijeniti svoju budućnost. Priča o Wieldpoldsriedu je u stvari i priča o Njemačkoj. Njemačka je svjetski lider kad je riječ o korištenju obnovljivih izvora energije i ova industrijski visoko razvijena zemlja već sada oko 20 posto potreba za energijom zadovoljava iz obnovljivih izvora – sunca, vjetra i biomase.

Primjeri iz Hrvatske

Iako su domaći primjeri korištenja obnovljivih izvora energije još uvijek nedovoljno rašireni – pomaka ima. Jedan od takvih primjera je i kuća Slavka Kneževića u mjestu Ždrilo-Kneževići gdje je postavljeno 56 solarnih panela, a namjera je dobivenu struju prodavati Hrvatskoj elektroprivredi i zarađivati. Prema procjenama stručnjaka u prosjeku od proizvodnje struje njegovo će postrojenje dobivati četiri-pet tisuća kuna mjesečno. U postrojenje, panele i u cijelu instalaciju uloženo je primjerice oko 400 tisuća kuna, godišnje bi to trebalo proizvoditi 11-12 tisuća kilovatsati. Cijeli projekt realiziran je zahvaljujući dr. sc. Ljubomiru Majdandžiću, predsjedniku Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju i predavaču na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, koji godinama promovira ovaj neiscrpni izvor energije. Upravo je dr. sc. Majdandžić vlasnik jednog od najboljih solarnih fotonaponskih sustava u Hrvatskoj, postavljen u Zagrebu. Motiv njegovog projekta želja da se testira i pokaže koliko ovakav sustav, koji je 25 posto skuplji od sličnog projekta na krovu kuće daje više električne energije. Proizvođač deklarira 45 posto veću učinkovitost takvog sustava, a očekuje se da će dati 40 posto više električne energije nego fiksni sustav na krovu kuće.

Dobivanje dozvole

Stručnjaci kao najbitnije dozvole ističu suglasnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA-e), a na koncu HEP kao operater tržišta mora prihvatiti izdane dozvole. Ugovor se može sklopiti na trajanje od 12 godina po cijena isporučene struje od 3,8 kuna za kilovatsat proizvedene struje u fotonaponskim ćelijama. 

Situaciju s investiranjem u obnovljive izvore komentirao je i Tomislav Marjanović, predsjednik Saveza za energetiku Zagreba: "U javnosti još uvijek vlada mišljenje kako je ulaganje u energetsku učinkovitost skuplje naspram usluga, proizvoda i tehnologija koje to nisu, pa informiranje javnosti samo o tome kako se uštedom energije primjenom energetski učinkovitih primjerice uređaja neće postići puno. Naime građani, pogotovo radi sve težih i skupljih uvjeta života, ne vjeruju ili nemaju vremena za "duži povrat investicije" pa se najčešće odlučuju na produkte koji ne zadovoljavaju energetske i okolišne standarde. Prema tome, potrošačima je potrebno ukazati na kvalitetne pružatelje usluga i proizvođače (robne marke) te ih uputiti u dostupnost produkata na domaćem tržištu i njihovu cjenovnu dostupnost, a to se ne može postići masovnim edukacijama već isključivo koordiniranim radom stručnjaka, proizvođača i svih medijskih mehanizama uključujući strateške političko-tržišne mehanizme poticanja potrošača".

Pratite nas na našoj Facebook stranici!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je