Obavijesti

News

Komentari 128

Krešo Beljak nazvao Tomašić "ustaškom emigranticom"

Krešo Beljak nazvao Tomašić "ustaškom emigranticom"
1

Na to je uslijedila reakcija Ruže Tomašić koja je na društvenim mrežama napisala: "Jedno se ne mijenja zadnjih 70 godina - siledžije tjeraju iz Hrvatske sve koji im smetaju

VIDEO

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak na društvenim mrežama je europarlamentarku Ružu Tomašić nazvao "ustaškom emigranticom", nakon njezine ocjene da je misa na Bleiburgu zabranjena zbog utjecaja agresivnih lijevih lobija na vrh crkvene hijerarhije u Austriji. 

"Još jedna ustaška emigrantica, ova iz Kanade a porijeklom iz Bosne. Mi smo zemlja koja se oslobodila fašizma vlastitim snagama za razliku od Austrije, koja nam sada docira i uči nas antifašizmu zahvaljujući ovakvim domaćim izdajnicima. Sikter iz naše Hrvatske!!", napisao je Krešo Beljak.

Tomašić: Jedno se ne mijenja zadnjih 70 godina

Na to je uslijedila reakcija Ruže Tomašić koja je na društvenim mrežama napisala: "Jedno se ne mijenja zadnjih 70 godina - siledžije tjeraju iz Hrvatske sve koji im smetaju da bi lakše zapojasali ono što im ne pripada. "Antifašisti" su HSS zabranili, a emigracija ga je sačuvala. Moje rođenje u Bosni problematizira lik rođen u Sloveniji. Ako je i od Beljaka, previše je!"".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon toga napisala je : "Beljak rođen u Sloveniji vidi neki problem u tome što sam ja rođena u Bosni. Pa ja sam ponosna i na svoje korijene i na svoju Hrvatsku!".

Ponovno se na društvenim mrežama oglasio Beljak te napisao: "Vezano uz reakcije na moje stavove, želim reći da iza svojih riječi stojim. Istina je da sam to mogao i trebao reći drugačije, no teško je koristiti birane riječi i ostati smiren gledajući kako sve dublje tonemo u fašizaciju!".

Europarlamentarka Ruža Tomašić osudila je u zabranu održavanja mise na Bleiburgu i priopćila da je do takve odluke došlo zbog utjecaja agresivnih lijevih lobija na vrh crkvene hijerarhije u Austriji.

Katolička Crkva u Koruškoj u petak je odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise u Bleiburgu zbog toga jer se ta misa politički instrumentalizira i šteti ugledu Katoličke Crkve. 

Ruža Tomašić u otvorenom pismu biskupu biskupije Gurk-Klagenfurt kaže da je zabrana održavanja mise "skandalozan i šokantan čin vrijedan svake osude".

"Tvrdnja austrijske biskupije o tome kako je misa na Bleiburškom polju dio političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom tumačenju i percepciji povijesti može se jasno protumačiti kao čisti politički čin koji ima svoj izvor u utjecaju agresivnih i beskrupuloznih lijevih lobija na sami vrh hijerarhije austrijske Katoličke Crkve", stoji u pismu konzervativne hrvatske europarlamentarke.

Tomašić naglašava kako je "otužno što Crkva bespogovorno prihvaća takvu vrstu indoktrinacije" zaostale iz nekih bivših režima.

Iako se skup, koji se svake godine održava u sjećanje na žrtve vojske ustaške NDH i civila koji su se s njom povlačili prema Austriji i stradali kao žrtve komunističke odmazde, zbiva na privatnom posjedu, održavanje mise iziskuje dozvolu nadležne crkve u Koruškoj.

Austrijska država se od prošle godine počela pojačano kritički odnositi prema skupu u Bleiburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta. Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole, kakvi su sporadično uvijek pratili skup u Bleiburgu i davali mu dozu ustaške nostalgije.

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) u petak je izrazila duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dopustiti slavljenje mise zadušnice na bleiburškom polju te je u cijelosti odbacila i razloge koji se navode za takvu odluku. Smatra da "uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih".

"Svih proteklih godina, a napose prošle 2018. godine, euharistijsko slavlje je proticalo dostojanstveno kako i priliči toj najuzvišenijoj molitvi Crkve", naglašava, uz ostalo, u priopćenju HBK. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 128
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a