Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Krim policija je već na Braču: Istražuje gdje su nestale kuće

None Foto:

MULJAŽE Istražitelji krim-policije PU splitsko-dalmatinske ostali su u čudu došavši u Milnu na Brač jer su, tražeći sumnjive legalizirane objekte, ustanovili da su oni zapravo fiktivni - ne postoje

Splitska krim-policija, kako doznajemo, već dva tjedna na Braču istražuje sumnjive građevinske poslove na tom otoku. Dobro upućeni izvor otkrio je za 24sata kako su u okolici Milne tehničari Službe organiziranoga kriminaliteta iz sektora kriminalističke policije PU splitsko-dalmatinske obavili izvide na zemljištima na kojima su se navodno legalizirali - nepostojeći objekti!

Nova je to posebnost specifična za otok Brač, nakon što smo prošlih tjedan-dva izvještavali o pašnjacima i štalama koji preko noći postanu luksuzne vile, ali nikad nisu upisani u katastar.

MJEŠTANI NEREŽIŠĆA: 'Ma di nam je pamet bila?! I mi smo trebali prodavati mudante'

Isti izvor otkriva nam kako je krim-policija zatim otišla u supetarsku ispostavu Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje te zaplijenila dokumentaciju vezanu uz navodne nepostojeće objekte. Prema informacijama kojima raspolažemo, zasad su posjetili općinu Milna, a navodno slijede i ostale općine. Upravni odjel iz kojeg su uzeli dokumentaciju odgovoran je za izdavanje građevinskih dozvola na cijelom otoku Braču. Ova istraga se, prema našim izvoru, zasad ne dotiče slučaja ministra Kuščevića i njegove kuće u Nerežišćima.

Predmet istrage je, dakle, Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje u Supetru, koje izdaje građevinske i ostale dozvole za kompletan otok Brač. To je zapravo lokalna ispostava Ministarstva graditeljstva, na čijem je čelu svojedobno, od 22. siječnja 2016. do lipnja 2017., bio upravo Bračanin Lovro Kuščević, koji je danas ministar uprave i koji se našao na udaru javnosti jer je “zaboravio prijaviti u katastar vilu u Nerežišćima”.

OBJAVLJUJEMO DOKUMENTE Kuščević je sam od svoje firme otkupio prostor za milijun kuna

Razlog iskrcavanja krim-policije na Brač zaista je nevjerojatan. Bili su doslovce u potrazi za objektima, a na kraju se ispostavilo kako oni uopće ne postoje, koliko god vam to blesavo zvučalo. Obrazac makinacija sa zemljištima bio je, prema našim spoznajama, sljedeći: Određeni ugledni poduzetnici kupili bi određeno negrađevinsko zemljište na otoku, preciznije na južnoj strani Brača.

Zatim bi pokrenuli postupak legalizacije nepostojeće zgrade na tom negrađevinskom zemljištu. A onda, kad bi dobili rješenje o legalizaciji, od supetarskog ureda za graditeljstvo prijavili uklanjanje te iste nepostojeće zgrade. Potom bi zatražili od istog ureda izdavanje građevinske dozvole za gradnju zamjenske zgrade obujma jednakog prethodno legaliziranoj nepostojećoj zgradi. I onda bi tako spremnu građevinsku dozvolu s mogućnošću građenja nove, ovaj put stvarne zgrade, prodali stranom investitoru.

USKOK provjerava Kuščevićeve poslove?

Prema informacijama Jutarnjeg lista, istražitelji Uskoka provode izvide o ministrovoj nekretnini u Supetru. Podsjetimo, tvrtka Kuščević d.o.o., koju je ministar osnovao s bratom Branimirom, još 2005. godine kupila je 328 četvornih metara poslovnih prostora u Supetru na Braču za 210.000 eura. 

Početkom srpnja 2010. Lovro Kuščević, kao privatna osoba, i tvrtka Kuščević d.o.o. potpisuju ugovor o kupoprodaji temeljem kojeg današnji ministar preuzima te poslovne prostore. Ministar je kasnije prodao te prostore za 301.000 eura (oko 2,2 milijuna kuna).

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE Ovo je novi Kuščevićev 'zlatni pašnjak'. Na njemu niču tri vile

Upitali smo Lovru Kuščevića koliko je platio kupovinu tih prostora od svoje tvrtke, a on nam je dostavio Porezno rješenje Ministarstva financija od 15. ožujka 2011. iz kojeg su vidljivi traženi podatci.

U priloženoj dokumentaciji piše kako je poslovne prostore platio 1.044.855,00 kuna. To znači da je kasnije na prodaji nekretnine zaradio oko 1,2 milijuna kuna. 

MINISTAR KUŠČEVIĆ Prava katastar-strofa! Od gaća i čarapa došao do vila i milijuna

Njegov otac je za 24sata rekao kako je to njegovom sinu bio 'najbolji poslovni potez'.

Međutim, Kuščevićeva tvrtka je ubrzo otišla u stečaj, a dužnici se nisu imali od čega naplatiti jer nije imala dovoljno imovine.

 

Tema: Hrvatska

Komentari (228)
  • zašto u ovoj zemlji ima baš toliko korupcije i kriminala?! Pa ljudi, ovo stvarno postaje tragikomedija. Ne sudim unaprijed, ali i vrapci na grani znaju kako se obogatio Kušćević. Na žalost, samo premijer to ne vidi? Slušam Todorića, polupismeni lik - koji je godinama doslovce drmao Hrvatskom... Pa ti naši “generali”, Rojs, Čermak, Zagorec... SVI znamo kako su došli do milijardi... Pa Luka Raić, Vaso i njegov brat, “inspektor” Mikulić... Postali smo užas od zemlje... bez trunke morala, utopljene u prestrašnu korupciju, kriminal...

    26. 6. 2019,   07:19
  • A oni se bave promjenom datuma Dana drzavnosti. To je njima goruća stvar ove slučajne mafijaške državice.

    26. 6. 2019,   07:31
  • Mene fascinira koliko se više ni ne trude dobro izvesti pljačku i prevaru jer su sigurni da im neće nitko ništa pa to rade pred očima naroda.Nisu se ni potrudili sklepat daščaru pa je srušiti ili još dalje kupiti zemljiste sa stalom koja se zaista vidi na ortgrafskim snimkama.Ministar prebacio zemljište na prijatelje koji je nisu platili i grade se tri vile zapravo ministrovim novcem a onda će mu sve pripasti jer vlasnik fiktivno neće platiti zemlju na vrijeme a u ugovoru stoji da se u tom slučaju može naplatiti nekretninom.koje prozirno pranje love kao da djeca to rade

    26. 6. 2019,   07:29