Obavijesti

News

Komentari 147

Uživo iz Münchena: 'Više se ne osjećamo sigurno. Strah nas je'

Uživo iz Münchena: 'Više se ne osjećamo sigurno. Strah nas je'
6

Serija napada ostavlja ozbiljan trag na stanovništvo u Njemačkoj. Naši reporteri razgovarali su sa građanima u Münchenu: 'Nikada se ne zna tko može napasti...'

VIDEO

Reporteri 24sata javili su se u ponedjeljak iz Münchena gdje je u petak mladić (18) ubio osmero ljudi, ranio 16 i potom sebi uzeo život. U nedjelju je, pak, Njemačka doživjela još dva incidenta. Prvo je u gradu Reutlingenu tražitelj (21) azila iz Sirije mačetom ubio trudnu ženu i ranio dvoje ljudi, a kasno navečer je ispred restorana u njemačkom gradu Ansbachu 27-godišnji Sirijac aktivirao eksploziv i poginuo ranivši pritom 12 ljudi.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL O NAPADIMA U NJEMAČKOJ:

Pokretanje videa...

01:06

Dakle, četiri napada u samo tjedan dana. Potpuno je jasno da ta serija napada ostavlja ozbiljan trag na stanovništvo u Njemačkoj. Naši reporteri razgovarali su sa građanima u Münchenu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Više se ne osjećamo pretjerano sigurno. Strah nas je novih terorističkih napada. Više ne možemo hodati slobodno. Mislim da se ovi napadi ne mogu zaustaviti. Previše je ljudi ovdje, ne samo iz Sirije, i nikada se ne zna koji može napasti - poručila su našim reporterima dvojica mladića iz Munchena.

>>> Što su sve građani rekli našim reporterima pogledajte u videu: 

Kristijan je spasio prijatelja: 'Bježi! Ovdje se puca!'

Tata, Gospa iz Međugorja me spasila tu večer, rekao je 16-godišnji Ivan svome ocu Ivanu Š. (51) koji u Münchenu živi već punih 35 godina.

Dječak je u petak oko 17 sati dogovorio susret s prijateljem Kristijanom kod minhenskog Olympia trgovačkog centra. No, zakasnio je. Samo nekoliko minuta kasnije uspaničeno ga je nazvao prijatelj s kojim se trebao naći.

- Ne dolazi! Produži dalje jednu stanicu! Ovdje se puca - vikao mu je na telefon. Prijatelj, također Hrvat, vidio je napadača, Alija Davida Snobolya (18) kako počinje pucati. Prestravljen, brzo se okrenuo i počeo trčati prema svojoj kući, udaljenoj 500-tinjak metara od mjesta krvoprolića. Mladići ni dva dana od stravičnog zločina nisu mogli doći k sebi. Stalno ponavljaju kako ih je samo Bog spasio i pomogao im da izbjegnu pokolj dječaka ubojice.

Napad je srećom izbjegla i Anamarija (11) koja je trenutak prije pucnjeva izašla iz McDonald’sa kako bi se našla s prijateljicom.

- Nazvala me plačući i rekla da dođem po nju. Mislila sam da je to neka igra, no ispostavilo se da nije - u šoku je rekla Mirela Andrijanić (39), mama djevojčice.

U nedjelju se nekoliko tisuća mladih okupilo na mjestu brutalnog napada. Molili su za žrtve.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Roditelji napadača su još uvijek u šoku

Dva policajca dan i noć dežuraju ispred stana na petom katu zgrade u kojem je ubojica Ali živio s roditeljima, dok druga policijska ekipa nadzire zgradu. Čuvaju ih od mogućeg incidenta. Do njih je nemoguće doći, a ni policija ih nije još uspjela ispitati jer su u šoku. Susjedi šutke odmahuju glavom i komentiraju da dječaka ubojicu, a ni njegove roditelje nisu tako dobro poznavali i da su obitelj viđali samo u prolazu.

Na mjesto napada obitelj i prijatelji žrtava, ali i drugi građani, ne prestaju donositi cvijeće i svijeće. Osjećaju se bol i tuga u cijelom gradu, a većina u tišini moli i odaje počast.

Ipak, u subotu navečer situacija je gotovo eskalirala ispred Olympia centra. Mladić koji je izgubio prijatelja satima je držao vrlo emotivan govor.

- Ovaj svijet je potpuno otišao u krivom smjeru. Ovako ne treba biti - vikao je. Druga skupina mladića počela mu je odgovarati pa je morala intervenirati i policija.

- Djeca, to su djeca - usred cijele drame vikao je jedan shrvani muškarac.

Od petka su sve trgovine, restorani i kafići u kvartu u kojem je bio napad zatvoreni. München je u petak navečer bio potpuno prazan. Šef minhenske policije, Robert Heimberger, potvrdio je da je ubojica napad planirao godinu dana. U njegovu su računalu pronašli manifest u kojem napad prvi put spominje prošlog ljeta. Streljivo i pištolj kojim je ubio osmero ljudi, 16-ero ih ranio da bi na kraju i sebi presudio, Ali je ilegalno kupio na Internetu. Drugo oružje i metke policija u pretresu stanu njegovih roditelja nije pronašla.    

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 147
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji