Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Kritike Školi za život često se ne temelje na argumentima...'

None Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Naravno da uvijek postoje pitanja i da neke stvari mogu biti bolje, ali se desetljeća zaostajanja u unaprjeđenju rada u odgojno-obrazovnim ustanovama ne mogu riješiti u jednoj godini, rekla je

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je u ponedjeljak u Osijeku da je 82 posto roditelja čija su djeca sudjelovala u eksperimentalnom programu kurikularne reforme Škola za život zadovoljno, a da se kritike tome programu često ne temelje na argumentima.

- Naravno da uvijek postoje pitanja i da neke stvari mogu biti bolje, ali se desetljeća zaostajanja u unaprjeđenju rada u odgojno-obrazovnim ustanovama ne mogu riješiti u jednoj godini. Sigurno će trebati jedan period prilagodbe i zato će sve škole i učitelji imati podršku cijelu prvu godinu izvođenja - rekla je Divjak uoči sastanka s ravnateljima osnovnih škola iz pet slavonskih županija.

PRAZNI RAZREDI Alarmantno: Ove godine je 24 razreda prvašića manje no lani

Dodala je da se obavljaju posljednje pripreme za početak školske godine, a kako su izvijestili nakladnici, sve su knjige tiskane i na putu prema školama, što znači da bi svi udžbenici trebali biti dostavljeni na vrijeme.

- U iduća dva tjedna imat ćemo sedam skupova s ravnateljima osnovnih i srednjih škola, kroz cijelu godinu davat ćemo podršku svim nastavnicima, jer u ovo je, skupa s područnim školama, uključeno gotovo 2.600 škola, i 40 tisuća nastavnika, a u reformu ove godine izravno ulazi oko 150 tisuća učenika, a svi dosadašnji rezultati pokazuju da smo na dobrome putu - kazala je ministrica.

PLENKOVIĆ MINISTRIMA Očitao im lekciju: 'Članovi ste Vlade, a ne nekog sindikata'

Dodala je kako je u tijeku javna nabava 26.500 prijenosnih računala za nastavnike, čija bi isporuka trebala krenuti krajem rujna, a do kraja ove godine ravnateljima bi trebali biti isporučeni tableti, što je osigurano sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Na pitanje novinara odgovorila je kako je prvi razred ove godine upisalo oko 38 tisuća učenika, odnosno 482 učenika manje nego prošle godine, ocijenivši da se taj pad usporava te da je to "dobra vijest", ali se i dalje mora raditi na tome da svi učenici imaju jednaki pristup kvalitetnom obrazovanju.

ZavrÅ¡ne pripreme prije početka Å¡kolske godine s mentorima za novu kurikularnu reformu MINISTRICA OBRAZOVANJA: Divjak: Obrazovanje je ulaganje a ne trošak, to nam je prioritet

Komentirajući pitanje o povećanju plaća u sektoru obrazovanja, Divjak ističe da je evidentno zaostajanje koeficijenata složenosti poslova zaposlenih u odgojno-obrazovnim ustanovama za sličnim poslovima u javnim službama te očekuje da se u idućih godinu dana to pitanje uredi.

Razgovori su u tijeku i sigurna sam da će biti na vrijeme obavljeni, dodala je.

Na upit da komentira najave štrajka prosvjetnih djelatnika na prvi dan školske godine, Divjak je odgovorila kako očekuje da se do tada dođe do nekih kvalitetnih rješenja te da štrajk neće biti potreban, iako je to legitimno sredstvo, koje sindikati mogu upotrijebiti.

Komentari (2)
  • Vjeronauk je za nastavnike jer ih placamo 100 000 kom i rade do uginuca..a djece sve manje...kad vide tablet kao da im se sotona prikazala..zaostala postkom raja za poludit...kao i sestre po Dz nabijaju prekovremeno u sedamdesetoj...

    28. 8. 2019,   16:05
  • by the way argumenata i dvostrukih mjerila - gđa Divljak je izjavila ( iako je to izborni predmet ) da vjeronauku nije mjesto u školi jer to nije nešto znanstveno utemeljeno - dakle - po njezinoj logici i argumentaciji u školi onda nije mjesto ni likovnom, glazbenom, filozofiji... koji su za razliku od vjeronauka obavezni

    27. 8. 2019,   13:15