Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kriva je navigacija: Zalutala u pustinji, našli ju nakon 5 dana

None Foto: Facebook/Arizona Department of Public Safety 4

SAD: Amber VanHecke (24) jela je suho voće koje je imala sa sobom i pila vodu koju je ponijela. Napravila je od kamenčića poziv upomoć i ostavila poruku na vozilu...

Amber VanHecke (24) iz Dallasa je u svoj Ford SUV stavila madrace i krenula na putovanje 10. ožujka. Dva dana kasnije bila je na južnom dijelu Grand Canyona. Krenula je dalje. Navigaciju je postavila na cilj u Arizoni.

Odjednom ju je navigacija poslala s asfaltiranog puta na put pun kamenčića. Imala je benzina za još 112 kilometara. Bila je pomalo skeptična oko puta koji joj je pokazivala navigacija, ali joj je odlučila vjerovati.  Prema navigaciji trebala je nakon 65 kilometara opet doći na normalnu cestu. Amber je vjerovala da će tada naći i benzinsku pumpu i natočiti gorivo.

Nakon 55 kilometara bila je duboko u pustinji. Navigacija joj je pokazala da treba skrenuti lijevo, ali puta nije bilo. Amber je pomislila da put ne vidi zbog prašine i pijeska i skrenula je. Postalo je mračno. Došla je ograde i tada ju je uhvatila panika. Pokušala se vratiti do puta popločenog kamenčićima, ali ostala je bez goriva. Parkirala je uz silos kako bi barem dio dana bila u sjeni. Tada je za nju počelo mučenje.

U pustinji je bila pet dana. Kamenčićima je napisala "SOS" i "Upomoć". Jednom je pored nje prošao kamion, ali vozač očito nije vidio vozilo koje je stajalo iza silosa, a Amber nije dovoljno brzo izašla na put. Nakon toga je na putu napravila "barikadu" sa znakom "upomoć".  

Počelo ju je pržiti sunce. Snimala je selfie svojeg nateklog lica. Hranila se orasima i suhim voćem koje je imala sa sobom i reducirala je vodu. Nakon pet dana, kada je gotovo ostala bez vode, odlučila je krenuti na istok jer se nadala da će naći signal za mobitel. Na automobilu je ostavila poruku u kojoj je opisala svoju situaciju.

Nakon 17 kilometara imala je slabi signal. Nazvala je 911, ali je signal prekinut prije nego što je rekla točno gdje je. Nadala se da će ju ipak pronaći. Vratila se do automobila. Imala je sreće. Zahvaljujući porukama i signalima koje je ostavila, našao ju je helikopter. Imala je opekline od sunca po licu, a noge su joj otekle od tolikog hodanja.

Komentari (32)
  • Volim kada me navigacija iz zagreba vodi u skoplje preko ljubljane

    26. 3. 2017,   22:59
  • Srećom da je ostala pribrana i da je mudro postupala. I što je najvažnije da je ponijela sa sobom hranu i vodu.

    26. 3. 2017,   23:41
  • Evo opet prilike da zaradim žuti karton. Kad sam kao student s još dva takova iz Njemačke, sredinom 60.vozio po Arizoni i bio u Grand Canonu, bili smo naivni na drugi način. Spavali smo, čak bez vreća, pored puta u Grand Canonu. Kasnije sama saznao da tamo sve vrvi od zmija čegrtuša. Bog čuva bedake.

    27. 3. 2017,   07:47