Obavijesti

News

Komentari 5

Kriva torba, krivo držanje: Ima školskih torbi za 50 i 650 kuna

Kriva torba, krivo držanje: Ima školskih torbi za 50 i 650 kuna
1

Do tri kilograma: Prvašići imaju između 19 i 28 kilograma, a školska torba trebala bi imati između 5 i 10 posto njihove mase, kažu stručnjaci. Za dio školskog pribora, dobro je prije kupnje raspitati se kod učitelja

VIDEO

Vikend akcija od petka do nedjelje: 30 posto popusta na sve proizvode za školu, reklama je za Superkonzum. Sitnijim slovima piše da se to ne odnosi na bilježnice koje su već na akciji i na asortiman tvrtke Logic.

No šiljila, gumice, olovke, markeri i geometrijski pribor 40 posto su jeftiniji na Konzumu klik, internetskoj prodavaonici trgovačkog lanca. Samo u subotu, 2. rujna,  25 posto jeftiniji je školski pribor u Intersparu.

Popust na pernice, bilježnice, školske torbe i ruksake te sitne školske potrepštine odobrava se, pojašnjavaju, na blagajni. To vjerojatno znači da se plaća za četvrtinu manje nego što je navedeno pokraj proizvoda na polici.

Ovih dana najgore prolaze roditelji prvoškolaca jer moraju kupiti sve, za razliku od onih čija su djeca “iskusni” školarci pa je dio pribora i opreme ostao od prijašnjih godina.

A “full oprema” prvoškolca, ne računajući udžbenike, prema našem istraživanju ponude u desetak zagrebačkih prodavaonica, može stajati između 160 i 1000 kuna.

Najveća je razlika u cijenama školskih torbi. Ima ih za 49,99 kuna u prodavaonicama Tommyja, a u Tisku je najskuplja 649 kuna. Kao torba poslužit će i ruksak, čija osnovna namjena nije nošenje udžbenika, bilježnica i školskog pribora. U Hervisu ruksaci poznatih proizvođača, poput Adidasa i Nikea, do ponedjeljka, 4. rujna, na dodatnom su popustu od 20 posto pa stoje 119,99, tj. 159,99 kuna. Ima u drugim prodavaonicama ruksaka i za samo 25 kuna, no pri odabiru torbe koju će dijete nositi mjesecima, ako ne i godinama, cijena doista ne smije biti najvažnija. O školskoj torbi ovisi i djetetovo zdravlje. Stručnjaci savjetuju da se kupi torba sa širim naramenicama zato što će djetetu tako biti lakše nošenje torbe. Tanke naramenice mogu se, zbog težine torbe, bolno utisnuti u ramena. No naramenice ne smiju biti ni preširoke.

U tom slučaju mogu pritiskati pazušne jame i sprečavati protok krvi kroz velike žile u ramenima i nadlakticama.

Što se tiče visine torbe, najbolje je da njezin donji dio sjeda na djetetovu stražnjicu. Ako je kraća, dijete će se naginjati prema naprijed noseći je, a ako je duža, prema natrag. Osim što uzrokuje krivo držanje, zbog takvog naginjanja dijete lakše može pasti i ozlijediti se.

Prazna pernica može se kupiti već za 5,99 kuna u Kauflandu, a najskuplje su u Nami - 49,90 kuna. Pernice s olovkama, gumicama i ostalim potrepštinama, ovisno o veličini, stoje između 44 kune u Lidlu i 139 kuna u Narodnim novinama. Velike su razlike i u cijenama šiljila. U Tommyju su između 3,99 i 4,79, a u Kauflandu između 3,99 i 4,99 kuna. Skuplja su u Narodnim novinama (između 5,20 i 13,60 kuna), a u Tisku ih ima i za 27 kuna. Nije, naravno, riječ o istim šiljilima.

Cijene bilježnica prilično se razlikuju i ovisno o tome ide li školarac u niže ili više razrede osnovne škole. Za prva četiri razreda najjeftinije su u Lidlu, između 0,89 i 2,39 kuna, a najskuplje u Narodnim novinama (2,99 do 9,20 kuna). Tamo su i za starije osnovnoškolce cijene visoke, između 3,60 i 22,90 kuna, a najjeftinije smo pronašli u Tommyju, gdje ih ima za 1,49 i za 9,99 kuna. Cijena ovisi o kvaliteti papira, ponekad i o dizajnu, a najskuplje su, naravno, bilježnice s tvrdim koricama.      

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa